HerNews.gr
Health

Οι 5 παραμελημένες περιοχές της κουζίνας σας που εξυπηρετούν τα περισσότερα μικρόβια

Τι υπάρχει στο μενού; Μικρόβια, σύμφωνα με τους ειδικούς.Επιβλαβή βακτήρια μπορεί να κρύβονται στην κουζίνα σας και το δείπνο σας μπορεί να συνοδεύεται από κινδύνους για την υγεία, αν δεν είστε προσεκτικοί.

Εδώ είναι μια λίστα με τα κορυφαία πέντε πιο βρώμικα μέρη στην κουζίνα σας και λίγα λόγια για το πώς να τα διατηρήσετε πιο καθαρά. Τα συρτάρια κρέατος πρέπει να καθαρίζονται τακτικά.Θήκες ψυγείου για κρέας και λαχανικά 

Το να μην καθαρίζετε το ψυγείο σας δεν είναι καθόλου καλό. Τα συρτάρια λαχανικών και κρέατος του ψυγείου σας μπορεί να φιλοξενούν παθογόνα μικρόβια όπως σαλμονέλα, λιστέρια, E.coli, μαγιά και μούχλα, σύμφωνα με μια μελέτη από τη μελέτη του National Sanitation Foundation.

Το ίδρυμα συνέστησε στους ανθρώπους να αποθηκεύουν τα προϊόντα σε ξεχωριστό ράφι πάνω από το ωμό κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά. Για να καθαρίσουν τις θήκες λαχανικών και κρέατος λένε ότι πρέπει να αφαιρέσουμε το συρτάρι και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουμε ένα καθαρό σφουγγάρι ή πανί για να πλύνουμε το συρτάρι με ήπιο απορρυπαντικό και ζεστό νερό.

Στη συνέχεια προτείνουν να χρησιμοποιήσετε ένα διάλυμα μαγειρικής σόδας για να κρατήσετε τις οσμές μακριά. Ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται κάθε μήνα ή εάν υπάρχουν ζουμιά κρέατος. Ένας βρώμικος νεροχύτης κουζίνας θα μπορούσε να μεταδώσει ασθένειες.

Ο νεροχύτης της κουζίνας 

Η φήμη του νεροχύτη της κουζίνας ως ένας από τους πιο επικίνδυνους τομείς της κουζίνας οφείλεται στο ρόλο αιχμής του για τα μαγειρεμένα και άψητα υπολείμματα φαγητού, ιδιαίτερα το ωμό κρέας.

Μια συσσώρευση κόκκων στους νεροχύτες σας που ονομάζεται βιοφίλμ θα μπορούσε να είναι ο ένοχος πίσω από τον παρατεταμένο βήχα, το κρυολόγημα και ακόμη και τη μόλυνση του αυτιού σας, σύμφωνα με τους ειδικούς. Το βιοφίλμ δεν μυρίζει μόνο άσχημα – μπορεί να είναι επικίνδυνο, οδηγώντας σε λοιμώξεις από λιστέρια, σαλμονέλα, E. coli και σταφυλόκοκκου.Τα σφουγγάρια πρέπει να αντικαθίστανται κάθε δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Σφουγγάρια, πανιά και βούρτσες καθαρισμού 

Το να καθαρίζετε τα πιάτα σας μετά από κάθε γεύμα δεν είναι καθόλου δύσκολο, αλλά καθαρίζετε και τα είδη καθαρισμού σας;

Το σφουγγάρι της κουζίνας σας θα μπορούσε να έχει τόσα βακτήρια όσο το εσωτερικό μιας τουαλέτας, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports.  Η Jennifer Quinlan, μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο Drexel είπε στο NPR τους ακόλουθους τρόπους για να διατηρείτε τα σφουγγάρια καθαρά:

Κρατήστε τα σφουγγάρια μακριά από ωμό κρέας, Αντικαταστήστε το σφουγγάρι σας κάθε δύο εβδομάδες και καθαρίστε το κάθε λίγες μέρες βάζοντας το νερό πιάτων σε θερμαινόμενο κύκλο στεγνώματος ή βρέχοντας και βάζοντάς το στο φούρνο μικροκυμάτων για ένα λεπτό 

Δεν αποστειρώνει το σφουγγάρι. Αλλά να θυμάστε, τα βακτήρια που θέλουμε να σκοτώσουμε ειδικά στην κουζίνα μας, είναι αυτά που θα σας αρρωστήσουν.Τα βάζα μπαχαρικών μολύνονται εύκολα.

Βαζάκια μπαχαρικών 

Το βάζο με τα μπαχαρικά θα προσθέσει κάτι περισσότερο από απλή γεύση στο φαγητό σας, αν δεν είστε προσεκτικοί. 

Μια μελέτη τον Νοέμβριο του 2022 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Protection διαπίστωσε ότι το βάζο μπαχαρικών είχε το υψηλότερο επίπεδο διασταυρούμενης μόλυνσης στις οικιακές κουζίνες. Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι τείνουν να αρπάζουν τα μπαχαρικά αφού χειρίζονται ωμό κρέας ή λαχανικά που είναι αποθηκευμένα σε μολυσμένα συρτάρια.

Οι ειδικοί συνιστούν να καθαρίζετε εξωτερικά τα βάζα μπαχαρικών με ζεστό νερό και σαπούνι και να τοποθετείτε τα μπαχαρικά σε δοχεία πριν χειριστείτε ωμό κρέας.Τα πόμολα και οι λαβές πρέπει να καθαρίζονται συχνά γιατί αγγίζονται συχνά.Χερούλια και πόμολα πόρτας 

Καθαρίστε τα καντράν και τα πόμολα των λαβών σας. Οι άνθρωποι αγγίζουν συχνά τις επιφάνειες της κουζίνας με τα βρώμικα χέρια τους και μπορούν επίσης να φιλοξενήσουν επικίνδυνα βακτήρια και μικρόβια όπως η λιστέρια, η σαλμονέλα, ο σταφυλόκοκκος και ο νοροϊός.

Εάν οι επιφάνειες έχουν υφή, μπορεί να υπάρχουν ακόμη περισσότερα βακτήρια. Καλό θα ήταν να πλένετε καθημερινά τις λαβές και τα πόμολα με ζεστό νερό και σαπούνι. 

Σφουγγάρισμα με ζεστό ή κρύο νερό: Τι λένε οι επιστήμονες

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Διάβασμα: Τα 5 μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία μας

Her News

3+1 λάθη που πιθανότατα κάνετε κατά την αποθήκευση φρούτων

HerNews ka

Αυτά είναι τα σημάδια που δείχνει ο οργανισμός μας όταν υποφέρει από θερμική εξάντληση

Her News