HerNews.gr
Συνεντεύξεις

Η Εύη Καρακώστα μιλά στο HerNews: «Παίρνουμε θέση για την αποφασιστική στήριξη των νέων και των γυναικών»

Η Εύη Καρακώστα είναι από τα πιο δραστήρια και δυναμικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στην περιοχή του Πειραιά. Αρχιτέκτων με μεταπτυχιακές σπουδές Πολεοδομίας και Χωροταξίας, μητέρα δύο παιδιών και περήφανη γιαγιά τεσσάρων εγγονών, συνδυάζει αυτούς τους φαινομενικά αντίθετους ρόλους στην πολυδιάστατη αγωνιστική προσωπικότητά της.

Γεννήθηκε στον Πειραιά αλλά η καταγωγή της είναι από τα Τζουμέρκα, από την Νεράιδα Τρικάλων. Κατοικεί στο Κερατσίνι και η πολιτική της δραστηριότητα επικεντρώθηκε κυρίως στις περιοχές της Β΄ Εκλογικής Περιφέρειας Πειραιά.

Από νωρίς δραστηριοποιήθηκε διεκδικώντας το καλύτερο για την γειτονιά, την πόλη, τις γυναίκες, τους νέους, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Αγίου Γεωργίου. Μέλος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Ανθρώπινη Πόλη», υποψήφια Δήμαρχος Κερατσινίου και Δημοτική Σύμβουλος, υποψήφια Νομάρχης Πειραιά με επικεφαλής τον Μανώλη Γλέζο και Νομαρχιακή Σύμβουλος.

Είναι μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, συντονίστρια του Τμήματος Χωροταξίας. Εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής τον Ιανουάριο του 2015 και επανεξελέγη τον Σεπτέμβριο του 2015. Υπήρξε αντιπρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και εισηγήτρια του Οικιστικού Νόμου που ισχύει μέχρι σήμερα, καθώς και μέλος της Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Αποζημιώσεων.

Στην ερώτησή μας για το ποιο είναι το σημαντικότερο από τα σημερινά προβλήματα του τόπου, η Εύη Καρακώστα απαντά:

Αν με ρωτάτε να συγκρίνω τα προβλήματα θα σας απαντήσω: η οικονομία. Η φτωχοποίηση τα περιλαμβάνει όλα, γι’ αυτό και κάθε διεκδίκηση υποχωρεί. Υποχωρεί μπροστά στις οικονομικές ανάγκες. Όμως αυτό είναι καταστροφικό. Διότι έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Η ακρίβεια, η ανεργία μαστίζουν συνολικά την ελληνική κοινωνία. Οι οικονομικές δυσκολίες οδηγούν σε ένα σύνολο προσωπικών προβλημάτων και αδιεξόδων και, κυρίως, στην διάσπαση της οικογενειακής και κοινωνικής συνοχής. Έτσι παραιτούμαστε από τα αυτονόητα δικαιώματά μας.

  • Οι νέοι μας ενώ σπουδάζουν, αν καταφέρουν να εργαστούν, τους επιφυλάσσουμε θέσεις που δεν ανταποκρίνονται στα προσόντα τους.
  • Τα παιδιά μας φεύγουν στο εξωτερικό αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, αναζητώντας ζωή.
  • Χιλιάδες κατοικίες χάνονται.
  • Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πλήττονται.
  • Οι γυναίκες πλήττονται τόσο από την ανεργία, όσο και από την υποχώρηση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους.

Υπάρχει λύση κα Καρακώστα; Τι θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει;

Υπάρχει λύση, φυσικά. Υπάρχει λύση πολιτική. Η κρίση ακρίβειας, που ακολούθησε την πανδημική κρίση και επιτάθηκε από τη ρωσική εισβολή, αποτέλεσε πρώτης τάξεως ευκαιρία για την κυβέρνηση της Ν.Δ., ώστε να ευνοήσει την αισχροκέρδεια, και να κάνει τους φτωχούς φτωχότερους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεσμεύεται για μέτρα και παρεμβάσεις, σε κάθε τομέα δημόσιας πολιτικής, στοχεύοντας στην άμεση ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας, ήδη από τις πρώτες ημέρες που θα αναλάβει την Κυβέρνηση.

Κάποια από αυτά είναι η αύξηση κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα, η ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή στο ύψος του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους, τόσο στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, η αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας κ.ά. Το θέμα είναι ποιους θέλεις να στηρίξεις.

Και με τους νέους και τις γυναίκες τι θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει;

Πρώτα και κύρια να πούμε ότι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας με τις θέσεις και τις απόψεις μας ενάντια στις έμφυλες ανισότητες είναι περισσότερο από αυτονόητη. Οφείλουμε να δηλώσουμε παρούσες σε αυτόν τον αγώνα.

Για κάθε Γεωργία που δεν εισακούγεται, υπάρχει μία γυναίκα που ακόμη κακοποιείται, για κάθε Ελένη που δολοφονείται υπάρχουν ακόμη κι’ άλλα υποψήφια θύματα.

Πρέπει να αντιτάξουμε όχι μόνο τον λόγο και το ισχυρό θέλημά μας, αλλά και ισχυρές πολιτικές και αποφάσεις, νομοθεσίες, δομές υποστήριξης, αγωγή και ενημέρωση στα σχολεία και την κοινωνία, έλεγχο και απαγόρευση δια νόμου κάθε ιδέας που προσβάλει το φύλο, την ανθρώπινη αξία και την προσωπικότητά μας ως οντότητες, ως γυναίκες και ως θηλυκότητες.

Δραστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας των γυναικών από την έμφυλη – ενδοοικογενειακή βία και τις συνέπειές τους. Ένταξη του όρου γυναικοκτονία στον ποινικό κώδικα και μέριμνα για τα ορφανά των γυναικοκτονιών.

Εμείς, οι γυναίκες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, δεν σχεδιάζουμε «επί χάρτου», αλλά στην πράξη. Συμμετέχουμε ενεργά στην λήψη των αποφάσεων, συμμετέχουμε στην ζωή και στην

κοινωνία και με αυτή την εμπειρία οραματιζόμαστε το μέλλον μας. Ένα μέλλον ισοτιμίας, δικαιοσύνης, αλληλοσεβασμού.

Γυναίκες δυνατές σημαίνει: γυναίκες με υγεία, παιδεία, δουλειά, αξιοπρέπεια, ασφάλεια, ελευθερία.

Και οι νέοι στελεχώνουν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Είναι νέοι επιστήμονες, νέοι εργαζόμενοι που διαμορφώνουν συλλογικά τις θέσεις μας. Βγαίνουμε μπροστά για να τ’ αλλάξουμε όλα. Στήριξη των νέων επιστημόνων, στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και ιδίως των νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων, αντιμετώπιση του brain drain, δημιουργία θέσεων εργασίας αορίστου χρόνου Έρευνας και Ανάπτυξης στο δημόσιο τομέα και επιδότηση θέσεων εργασίας ίδιας κατεύθυνσης σε τμήματα καινοτόμων επιχειρήσεων.

Απαντάμε με πρόγραμμα, απαντάμε με σχέδιο.

ΑΠΑΝΤΑΜΕ στις 21 ΜΑΙΟΥ με την μαζική προσέλευσή μας στις κάλπες και την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Δικαιοσύνη παντού.

Ευχαριστούμε την Εύη Καρακώστα, υποψήφια Βουλευτή ΄Β Πειραιά με τον ΣΥΡΙΖΑ για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Τόνια Αντωνίου: «Το πρόγραμμά μας έχει μια “ρήτρα μητρότητας” για κάθε πρότασή μας»

Her News

Γιώργος Αρσενάκος: “Η Ελένη Φουρέιρα είναι στην πιο δημιουργική της φάση”

Her News

O καταξιωμένος Makeup Artist Παναγιώτης Καρακάσης μιλά στο HerNews: «Λίγες ευκαιρίες υπάρχουν να κάνει κάποιος καριέρα από reality της τηλεόρασης»

Her News b