HerNews.gr
Συνεντεύξεις

Τόνια Αντωνίου: «Το πρόγραμμά μας έχει μια “ρήτρα μητρότητας” για κάθε πρότασή μας»

Η υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Νότιο Τομέα της Αθήνας, Τόνια Αντωνίου γράφει στο HerNews για το πρόγραμμα και τις προτάσεις της Δημοκρατικής Παράταξης, την ισότητα των φύλων, τις δεσμέυσεις του ΠΑΣΟΚ για τη μητρότητα, καθώς και για την ανάγκη ισχυροποίησης της θέσης της γυναίκας στην πολιτική και σε όλες τις θέσεις ευθύνης.  

Άρθρο της Τόνια Αντωνίου:

«To ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει στον πυρήνα του προγράμματός του τα δικαιώματα των γυναικών και ειδικά αυτό της μητρότητας. Στόχος μας δεν είναι μόνο η ανάσχεση του δημογραφικού προβλήματος, αλλά και η προστασία ενός σημαντικού ατομικού δικαιώματος κάθε γυναίκας.

Άλλωστε η παράταξη μας είναι αυτή που γκρέμισε όλα τα πατριαρχικά κατάλοιπα από το οικογενειακό δίκαιο και έκανε τις δομικές αλλαγές που επέτρεψαν να ενταχθούν με πιο μαζικό τρόπο οι γυναίκες στην παραγωγική διαδικασία, κάτι που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ουσιαστική ισότητα των φύλων.

Ωστόσο, οι γυναίκες πλήρωσαν το μάρμαρο της οικονομικής, αλλά και της υγειονομικής κρίσης, πιο ακριβά από τους άντρες.

Η ανεργία των γυναικών απογειώθηκε σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από των αντρών και δυστυχώς παραμένει η υψηλότερη ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ. Παράλληλα η πανδημία του Covid-19 συνοδεύτηκε από ραγδαία αύξηση των γυναικοκτονιών, αλλά και των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, όπως αναγνωρίζει και η Κυβέρνηση.

Και οι ασκούμενες πολιτικές τα τελευταία έτη δεν είχαν ως προτεραιότητα τη γυναίκα, ακόμα και όταν αυτή γίνεται νέα μητέρα. Ακόμα και οι σχετικές προβλέψεις στο Κυβερνητικό Σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι, εκτός από ανεπαρκείς, σε μεγάλο βαθμό άνευ ουσίας.

Το δικό μας πρόγραμμα έχει κάτι που θα μπορούσαμε να πούμε μια «ρήτρα μητρότητας» για κάθε μείζονα πρόταση μας. Αυτό είναι μια από τις παρακαταθήκες της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά για την παράταξη μας αλλά και για της χώρα.

Η δική μας δέσμευση είναι να μην μείνει ξανά κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών. Επιπλέον, το πρόγραμμά μας προβλέπει την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών για την πρόσληψη νέων με πλήρη απασχόληση, με ειδική επιδότηση των νέων γυναικών.

Αντίστοιχη ειδική ενίσχυση για νέες μητέρες και γυναίκες περιλαμβάνουν και τα φορολογικά κίνητρα που προτείνουμε για νέους επιχειρηματίες και επαγγελματίες. Καταθέσαμε τροπολογία με την οποία προτείνεται η αναπροσαρμογή του επιδόματος μητρότητας των μη μισθωτών γυναικών στα επίπεδα των μισθωτών ασφαλισμένων, προκειμένου το παιδί να έχει κοντά του τη μητέρα του αυτούς τους κρίσιμους πρώτους μήνες.

Αλλά κάθε νέα οικογένεια χρειάζεται μια νέα κατοικία, σε μια περίοδο που το στεγαστικό κόστος είναι δυσβάσταχτο. Για αυτό προτείνουμε με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης τη δημιουργία δεξαμενής 150.000 κατοικιών, που θα διατίθενται με χαμηλό ενοίκιο ειδικά σε νέα ζευγάρια.

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι ορισμένες από αυτές τις προτάσεις μας έχουν κατατεθεί από την παράταξή μας εδώ και χρόνια και δεν αποτελούν όψιμες και προεκλογικές υποσχέσεις.

Η εφαρμογή, όμως, τέτοιων μέτρων δεν προϋποθέτει μόνο ισχυροποίηση της δικής μας παράταξης, αλλά κατά τη γνώμη μου, την ισχυροποίηση των γυναικών οριζόντια στο πολιτικό σύστημα και σε όλες τις θέσεις ευθύνης.

Η πολιτική εκπροσώπηση των γυναικών σε Βουλή και Κυβερνήσεις παραμένει πολύ χαμηλή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Αυτό πρέπει να αλλάξει αν θέλουμε να πετύχουμε την ουσιαστική ισότητα των φύλων. Οι επικείμενες εκλογές είναι μια ευκαιρία για όλες τις Ελληνίδες να το πετύχουμε.»

Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Καίτη Γαρμπή: Ποιο τραγούδι θέλει να ακούσει στο J2US

Her News

Καίτη Γαρμπή: «Δεν αγαπώ την πολλή δουλειά & μου αρέσει να με αφήνουν ήσυχη»

HerNews ka

Τζούλια Νόβα: “Όλοι βάλαμε τα κλάματα, και εγώ και η μητέρα μου και, φυσικά, ο Μιχάλης”

HerNewskl