HerNews.gr
Συνεντεύξεις

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος μιλά στο HerNews: «Όπως λέω και στην κόρη μου, καμία γυναίκα δεν πρέπει να ανέχεται κάτι λιγότερο από σεβασμό και αγάπη»

Ένδοοικογενειακή βία, έμφυλη βία, ενδοσχολική βία. Εγκλήματα σε βάρος γυναικών. Για όσα απασχολούν την ελληνική κοινωνία μιλά ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και υποψήφιος στο Νότιο Τομέα με τη Νέα Δημοκρατία, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου, ο Τάκης Θεοδωρικάκος κάνει αποτίμηση του έργου της Ελληνικής Αστυνομίας, τόσο στο πεδίο της δράσης και της πρόληψης, όσο σε αυτό των δράσεων επιμόρφωσης και εκπαίδευσης του Σώματος στη διαχείριση περιστατικών που αφορούν σε παιδιά. 

Όπως λέει ο ίδιος στην κόρη του «οι διαπροσωπικές σχέσεις πρέπει να στηρίζονται στο σεβασμό και την αγάπη και καμία γυναίκα δεν πρέπει να ανέχεται τίποτα λιγότερο», ενώ ως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη πήρε γενναίες πρωτοβουλίες και για την προστασία των ζώων.  

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος μιλά στο HerNews και τη Μπάγια Αντωνοπούλου

Σας έχουμε ακούσει να λέτε ότι την προηγούμενη χρονιά μειώθηκε η παραβατικότητα και είχαμε τα λιγότερα εγκλήματα της τελευταίας 15ετίας. Ωστόσο, πέρα από τις δολοφονίες και τις ληστείες, υπάρχουν κι άλλες μορφές εγκληματικότητας που επηρεάζουν την οικογένεια και την κοινωνία. Ποια είναι η δράση και η αναφορά της Αστυνομίας;

Ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη έδωσα μεγάλη έμφαση όχι μόνο στην καταστολή αλλά και στην πρόληψη και την εκπαίδευση των νέων για το πώς να αντιμετωπίζουν τους κινδύνους με τους οποίους μπορούν να βρεθούν αντιμέτωποι, όχι μόνο του ηλεκτρονικού εγκλήματος και του cyber bullying, αλλά και όλων των ειδών βίας που απειλούν τα παιδιά μας: ενδοοικογενειακή βία, χουλιγκανισμό, αντιμετώπιση συμμοριών ανηλίκων, ενδοσχολική βία κλπ και τι πρέπει να κάνουν αν συμβεί κάποιο περιστατικό.

Κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. επισκέπτονται συνεχώς σχολεία στο πλαίσιο της ενημερωτικής καμπάνιας. Τα τελευταία πέντε χρόνια η ΕΛ.ΑΣ. κατέγραψε 1118 υποθέσεις κακοποίησης παιδιών.

Επίσης το προηγούμενο διδακτικό έτος (2021-2022) πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 1100 εκπαιδευτικές δράσεις για θέματα αντιμετώπισης σχολικού εκφοβισμού, ενδοοικογενειακής βίας και βελτίωσης της κυκλοφοριακής αγωγής, τις οποίες παρακολούθησαν 155.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Η εκπαίδευση αφορά και αστυνομικούς ;

Φυσικά, γιατί και το έγκλημα εξελίσσεται και τα περιστατικά είναι πιο σύνθετα και χρήζουν ειδικών γνώσεων. Πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 13 σειρές εκπαιδεύσεων-επιμορφώσεων προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαχείριση περιστατικών σωματικά κακοποιημένων παιδιών.

Δημιουργήθηκαν 18 Γραφείων Ενδοοικογενειακής Βίας και 5 Γραφεία Προστασίας ανηλίκων. Με τη στενή συνεργασία με κοινωνικούς φορείς και την συνεχή επιμόρφωση των στελεχών της, η Ελληνική Αστυνομία είναι έτοιμη και αντιμετωπίζει τις σύγχρονες προκλήσεις για την προστασία των ανηλίκων.

Τι διαστάσεις έχει λάβει το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας στη χώρα μας;

Πράγματι, μέχρι σήμερα έχουμε ιδρύσει 18 γραφεία για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας σε όλη τη χώρα και θα συνεχίσουμε στην ίδρυση κι άλλων. Στα περισσότερα από αυτά επικεφαλής είναι γυναίκες Αξιωματικοί για ευνόητους λόγους.

Πιστεύω ότι οι γυναίκες αστυνομικοί στον συγκεκριμένο τομέα είναι πολύ πιο αποτελεσματικές καθώς τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας τις εμπιστεύονται περισσότερο. Εργάζονται και υπηρετούν αυτή την προσπάθεια 400 στελέχη της Αστυνομίας τα οποία είναι ειδικά εκπαιδευμένα, ενώ ειδική εκπαίδευση έχουν αποκτήσει άλλοι 6.000 αστυνομικοί.

Ζητούμενο είναι τα θύματα να μιλούν και να εμπιστεύονται την αστυνομία. Να ξέρουν ότι η πολιτεία είναι δίπλα τους και κυρίως να πιστέψουν μέσα τους πως δεν αξίζει κανένας άνθρωπος να ανέχεται κακοποιητική συμπεριφορά, απαξίωση της προσωπικότητάς του.

Όπως λέω και στην κόρη μου, οι διαπροσωπικές σχέσεις πρέπει να στηρίζονται στον σεβασμό και στην αγάπη και καμία γυναίκα δεν πρέπει να ανέχεται κάτι λιγότερο. Το 2022 από την Ελληνική Αστυνομία συντάχθηκαν περισσότερες από 11.000 δικογραφίες που αφορούσαν ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν αυξηθεί τα κρούσματα σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι τα στόματα έχουν αρχίσει να ανοίγουν, χάρη στην εμπιστοσύνη που εμπνέει στα θύματα η Ελληνική Αστυνομία.

Υπάρχει συνεργασία και με άλλους φορείς της πολιτείας;

Υπάρχει συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Χρησιμοποιούμε τη γραμμή SOS 15900 για τη βία κατά των γυναικών, ενώ θέσαμε σε λειτουργία την εφαρμογή panic button για κακοποιημένες γυναίκες, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει άμεσα και κάθε γυναίκα που θα νιώσει πραγματική απειλή.

Είμαστε εδώ, δίπλα στους πολίτες που έχουν ανάγκη την Αστυνομία. Στόχος μας μια αστυνομία πιο φιλική στους πολίτες, σύγχρονη, ανθρώπινη και – φυσικά- ακόμα πιο αποτελεσματική έναντι του κάθε μορφής εγκλήματος.

Τι μέτρα έχετε λάβει για την προστασία των ζώων;

Η προστασία των ζώων αποτελεί συνεχή φροντίδα μας. Για εμάς η προστασία τους είναι θέμα ανθρωπιάς, παιδείας και πολιτισμού. Για αυτό δημιουργήσαμε τη Γραμμή “10410”, για καταγγελίες που έχουν να κάνουν με κακοποίηση ζώων, προκειμένου να παρεμβαίνει αποφασιστικά και αποτελεσματικά η Ελληνική Αστυνομία.

Οι καταγγελίες σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια έχουν διπλασιαστεί, καθώς οι πολίτες γίνονται όλο και πιο ευαίσθητοι στο ζήτημα της προστασίας των ζώων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, μόνο για το α’ τετράμηνο του 2023, σχηματίστηκαν 705 δικογραφίες, συνελήφθησαν 138 άτομα και επιβλήθηκαν 659 πρόστιμα.

Δεν θεωρείστε «παιδί του κομματικού σωλήνα». Είχατε εργασία την οποία εγκαταλείψατε για την πολιτική. Τι σας γοήτευσε στην πολιτική;

Έχω ένσημα 38 ετών. Έχω εργαστεί σε σχολεία, στο πανεπιστήμιο, ίδρυσα δική μου εταιρεία, τις μετοχές της οποίας πούλησα το 2019 όταν έλαβα το κάλεσμα του προέδρου της ΝΔ να μετάσχω στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος.

Από το 2015 ήμουν σύμβουλος στρατηγικής του Κυριάκου Μητσοτάκη, στον αγώνα του για να αναδειχθεί πρόεδρος της ΝΔ. Στη συνέχεια μου ανέθεσε τον Στρατηγικό Σχεδιασμό της ΝΔ.

Θεώρησα ιδιαίτερη τιμή τη συμμετοχή μου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και την ανάθεση αρχικώς των καθηκόντων του υπουργού Εσωτερικών και στη συνέχεια του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Η ανάμιξή μου με τα κοινά ήταν απόρροια της επιθυμίας μου για προσφορά στον άνθρωπο και γιατί πιστεύω ότι έτσι πιστεύω ότι μπορώ να συμβάλω στην υλοποίηση του κοινού μας οράματος για μια καλύτερη

Ελλάδα. Την Ελλάδα της ανάπτυξης, της προοπτικής, της προόδου, της ασφάλειας. Την Ελλάδα που όλοι ονειρευόμαστε. Τώρα ο πρωθυπουργός μου έκανε την τιμή να με συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο της Β3 Αθηνών (Νότιος Τομέας), μια περιοχή που έχω βιώσει και οικογενειακά και επαγγελματικά που πιστεύω έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης.

Γι’ αυτό και ως υπουργός Εσωτερικών συνέβαλα ώστε οι 13 Δήμοι που συναποτελούν την Β3 Περιφέρεια να αντλήσουν για έργα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» που δημιούργησα με τη στήριξη του πρωθυπουργού, περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ.

Μετά από μια σκληρή μέρα τι σας ξεκουράζει;

Στη ζωή υπάρχουν αξίες που είτε είναι σύμβολα όπως η πατρίδα, είτε συμπορεύεσαι με αυτές γιατί αποτελούν πυλώνες της ύπαρξής σου, όπως οι φιλίες, η Δικαιοσύνη, η οικογένεια.

Η οικογένεια το καταφύγιό μου μετά από μια δύσκολη μέρα. Είμαι πατέρας δυο παιδιών, του Δημήτρη και της Χριστίνας και αυτά είναι τα καλύτερα δώρα του Θεού και της συζύγου μου Ειρήνης. Η αγάπη τους μου δίνει δύναμη να συνεχίσω.

Ευχαριστούμε τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και υποψήφιο στο Νότιο Τομέα με τη Νέα Δημοκρατία, Τάκη Θεοδωρικάκο για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Μαρία Σάκκαρη: «Περνάω χρόνο με τις φίλες μου και με το αγόρι μου, δεν έχω παράπονο ότι δεν έχω χρόνο για προσωπική ζωή»

Her News

Πέμη Ζούνη: «Δεν θα ήθελα reunion με τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη, τι να κάνω τώρα τη θεία του;»

HerNews ka

Κλειώ Αγγουράκη: «Πως θα φτιάξουμε το μέλλον των παιδιών μας, αν δεν μπορούμε να φτιάξουμε το παρόν;»

Her News