HerNews.gr
Διεθνή

AstraZeneca: Παραδέχεται για πρώτη φορά ότι το εμβόλιο κατά του Covid μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες

Η AstraZeneca παραδέχτηκε στο δικαστήριο για πρώτη φορά ότι το εμβόλιο κατά του Covid μπορεί να προκαλέσει μια θανατηφόρα παρενέργεια της πήξης του αίματος, σύμφωνα με τη DailyMail.

Η εξαιρετικά σπάνια αντίδραση βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ομαδικής αγωγής πολλών εκατομμυρίων λιρών από δεκάδες οικογένειες που ισχυρίζονται ότι αυτές ή τα αγαπημένα τους πρόσωπα ακρωτηριάστηκαν ή πέθαναν από το «ελαττωματικό» εμβόλιο της φαρμακευτικής εταιρίας.

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τους ενάγοντες πιστεύουν ότι ορισμένες από τις υποθέσεις θα μπορούσαν να αξίζουν έως και 20 εκατομμύρια λίρες ως αποζημίωση

Η AstraZeneca με έδρα το Κέμπριτζ, η οποία αμφισβητεί τους ισχυρισμούς, αναγνώρισε σε νομικό έγγραφο που υποβλήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο τον Φεβρουάριο ότι το εμβόλιο της «μπορεί, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσει TTS».Το TTS είναι συντομογραφία της θρόμβωσης με σύνδρομο θρομβοπενίας – μια ιατρική κατάσταση όπου ένα άτομο υφίσταται θρόμβους αίματος μαζί με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων. Τα αιμοπετάλια συνήθως βοηθούν το αίμα να πήξει. 

Η επιπλοκή – που αναφέρεται ως πιθανή παρενέργεια του εμβολίου – είχε προηγουμένως ονομαστεί ανοσοθρομβωτική θρομβοπενία (VITT) που προκαλείται από το εμβόλιο. 

Η αποδοχή της AstraZeneca θα μπορούσε να οδηγήσει σε πληρωμές κατά περίπτωση. Αν και έγινε αποδεκτό ως πιθανή παρενέργεια για δύο χρόνια, είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία παραδέχτηκε στο δικαστήριο ότι το εμβόλιό της μπορεί να προκαλέσει την πάθηση, αναφέρει η The Telegraph.

Οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν το λογαριασμό οποιασδήποτε πιθανής διευθέτησης λόγω μιας συμφωνίας αποζημίωσης που έκλεισε η AstraZeneca με την κυβέρνηση τις πιο σκοτεινές μέρες του Covid για να παραχθούν τα εμβόλια όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ενώ η χώρα ήταν παράλυτη από τα lockdown. 

Ένας από αυτούς που ζητούν αποζημίωση για τραυματισμούς που συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι πατέρας δύο παιδιών και μηχανικός πληροφορικής Jamie Scott. Έμεινε με μόνιμο εγκεφαλικό τραύμα μετά από θρόμβο αίματος και αιμορραγία στον εγκέφαλο μετά τη λήψη του εμβολίου τον Απρίλιο του 2021. Από τότε δεν μπορεί να εργαστεί. 

Είναι μία από τις 51 υποθέσεις που κατατίθενται επί του παρόντος στο Ανώτατο Δικαστήριο για αποζημίωση που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε περίπου 100 εκατομμύρια λίρες συνολικά. 

«Χρειαζόμαστε μια συγγνώμη, δίκαιη αποζημίωση για την οικογένειά μας και άλλες οικογένειες που έχουν πληγεί. Έχουμε την αλήθεια με το μέρος μας και δεν πρόκειται να τα παρατήσουμε».

Η Sarah Moore, συνεργάτης της δικηγορικής εταιρείας, η οποία εκπροσωπεί τους ενάγοντες κατά της AstraZeneca, κατηγόρησε την εταιρεία ότι χρησιμοποιεί τακτικές καθυστέρησης κατά των θυμάτων.  

Είπε: «Δυστυχώς φαίνεται ότι η AZ, η κυβέρνηση και οι δικηγόροι τους είναι πιο πρόθυμοι να παίξουν στρατηγικά παιχνίδια και να επιβάλουν νομικές αμοιβές παρά να ασχοληθούν σοβαρά με τον καταστροφικό αντίκτυπο που είχε το εμβόλιο AZ στη ζωή των πελατών μας».

Η AstraZeneca ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Τα συλλυπητήρια μας εκφράζονται σε οποιονδήποτε έχει χάσει αγαπημένα πρόσωπα ή ανέφερε προβλήματα υγείας. 

Η ασφάλεια των ασθενών είναι η ύψιστη προτεραιότητά μας και οι ρυθμιστικές αρχές έχουν σαφή και αυστηρά πρότυπα για να εξασφαλίσουν την ασφαλή χρήση όλων των φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων.

Από το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων σε κλινικές δοκιμές και δεδομένα πραγματικού κόσμου, το εμβόλιο AstraZeneca-Oxford έχει συνεχώς αποδειχθεί ότι έχει ένα αποδεκτό προφίλ ασφάλειας και οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο δηλώνουν με συνέπεια ότι τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν των κινδύνων από εξαιρετικά σπάνιες πιθανές παρενέργειες».

Οι αξιωματούχοι περιόρισαν αρχικά το εμβόλιο μόνο σε άτομα άνω των 30 ετών. Στη συνέχεια επέκτεισαν αυτό μόνο σε άτομα άνω των 40 ετών τον Μάιο του 2021.

Καθώς το εμβόλιο εξακολουθούσε να λειτουργεί κατά του Covid, εξακολουθούσε να κρίνεται ότι αξίζει να χορηγηθεί σε ηλικιωμένους Βρετανούς που διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου ή τραυματισμού από τον ιό. Περίπου 50 εκατομμύρια δόσεις του AstraZeneca διανεμήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο συνολικά.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι τουλάχιστον 81 Βρετανοί έχουν πεθάνει από επιπλοκές θρόμβων αίματος που προφανώς συνδέονται με το εμβόλιο AstraZeneca, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέγονται από την υπηρεσία παρακολούθησης φαρμάκων του Ηνωμένου Βασιλείου, τη Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας. 

Περαιτέρω κυκλοφόρηση εμβολίων για τον Covid είτε ελαχιστοποίησαν τη χρήση του εμβόλιου AstraZeneca ή/και το έχουν καταργήσει εντελώς υπέρ των εναλλακτικών λύσεων mRNA, όπως αυτές που κατασκευάζουν οι αντίπαλοι φαρμακευτικοί κολοσσοί Pfizer και Moderna.Καθώς οι υγειονομικοί υπάλληλοι δεν παραγγέλνουν άλλες δόσεις, αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι το εμβόλιο έχει σχεδόν αποσυρθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Ο κίνδυνος TTS μετά το εμβόλιο κατά του Covid της AstraZeneca πιστεύεται ότι είναι της τάξης του 1 στους 50.000. 

Ωστόσο, το εμβόλιο της AstraZeneca πιστώνεται ότι έσωσε περίπου 6 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid. 

Τα θύματα και οι οικογένειες που ζητούν αποζημίωση με τους οποίους έχει μιλήσει η MailOnline επιμένουν σταθερά ότι πιστεύουν στα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού για το δημόσιο καλό και δεν είναι κατά του εμβολιασμού. Οι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι κινούνται νομικά είναι περίπλοκοι.

Μερικοί που έχουν βαριά αναπηρία αντιμετωπίζουν τεράστιες συνεχείς ιατρικές δαπάνες καθώς και ανεργία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα μέλη της οικογένειάς τους πρέπει επίσης να εγκαταλείψουν την εργασία τους για να τους παρέχουν φροντίδα όλο το εικοσιτετράωρο, όπως αναφέρει η DailyMail.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

ΛεΜπρόν Τζέιμς: Έσπασε το ρεκόρ όλων των εποχών στο ΝΒΑ

HerNews ka

Madonna: Μιλά για την «παραλίγο θανατηφόρα» περιπέτεια της υγείας της

HerNews ka

Πρισίλα Πρίσλεϊ: Αποκαλύπτει γιατί δεν ξαναπαντρεύτηκε ποτέ και γιατί ο Έλβις δεν ήθελε άλλα παιδιά

HerNews ka