Ο καλός ύπνος θεωρείται από τους ειδικούς ως ένας από τους θεμελιώδεις πυλώνες για την προώθηση της μακροζωίας.
Ο τρόπος ζωής, μαζί με τους γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, αντιπροσωπεύουν μία από τις μεταβλητές που μπορούν να επηρεάσουν τη γήρανση.
Ο ύπνος κάνει καλό στην υγεία: 5 επιπτώσεις που έχει στον οργανισμό
Η μη σωστή ανάπαυση επηρεάζει επίσης αρνητικά τη ζωή της ημέρας, επηρεάζοντας την υγεία του σώματος. Η έλλειψη ύπνου παρεμβαίνει στην οικογενειακή, κοινωνική και επαγγελματική ζωή, επηρεάζοντας τις γνωστικές, συναισθηματικές και σωματικές πτυχές.
- Τις ώρες του ύπνου, το σώμα ενεργοποιεί μια ολόκληρη σειρά μηχανισμών επιδιόρθωσης, οι οποίοι επηρεάζουν την ευεξία του σώματος και του νου.
- Ο ύπνος πιστεύεται ότι βοηθά τη μνήμη και τη γνωστική σκέψη. Η θεωρία της πλαστικότητας του εγκεφάλου υποθέτει ότι ο ύπνος είναι απαραίτητος για τον εγκέφαλο να αναπτυχθεί, να αναδιοργανωθεί, να αναδομηθεί και να δημιουργήσει νέες νευρικές συνδέσεις. Ως εκ τούτου, η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ικανότητά σας να σκέφτεστε καθαρά, να σχηματίζετε αναμνήσεις, την παραγωγικότητα, την προσοχή και τη συγκέντρωση.
- Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα επισκευάζει ιστούς και κύτταρα. Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος και την αυξημένη έκθεση σε ασθένειες.
- Η ξεκούραση έχει θετικό αντίκτυπο στη διαχείριση του άγχους.
- Η έλλειψη ύπνου μπορεί να σας κάνει να κερδίσετε βάρος. Τις νύχτες που κοιμάστε πολύ λίγο, η παραγωγή της γκρελίνης, της ορμόνης της πείνας, αυξάνεται και η λεπτίνη μειώνεται. Ως αποτέλεσμα, η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αίσθηση πείνας.
Γιατί είναι κακό να κοιμάσαι με αναμμένο φως;
Το μπλε φως είναι ο εχθρός της ξεκούρασης. Το να κοιτάς τις οθόνες πριν αποκοιμηθείς δεν προκαλεί χαλάρωση του σώματος που είναι απαραίτητο για να αποκοιμηθεί και καταστέλλει την αυθόρμητη έκκριση μελατονίνης που συνδέεται στενά με το σκοτάδι. Επιπλέον, η έκθεση στο φως σε ακατάλληλες ώρες μπορεί να διαταράξει τους κιρκάδιους ρυθμούς ύπνου-εγρήγορσης με βαθιά επίδραση στη σωματική και ψυχική υγεία.
Το πρωί, φως πλούσιο σε μικρά μήκη κύματος όπως το φως του ήλιου μας βοηθά να ξυπνήσουμε και ευθυγραμμίζει το εσωτερικό μας ρολόι με το εξωτερικό περιβάλλον. Αλλά το να έχουμε φως αργά το βράδυ καθυστερεί τον κιρκάδιο ρυθμό μας, με αποτέλεσμα να βγαίνει εκτός συγχρονισμού.
5 οφέλη του ύπνου στο σκοτάδι
- Σε παίρνει ο ύπνος νωρίτερα και πιο εύκολα
- Κάνει καλό στα μάτια, που δεν υποβάλλονται σε περιττό άγχος και δεν κουράζονται
- Ο κιρκάδιος ρυθμός τηρείται και το σώμα είναι πιο ισορροπημένο
- Το μυαλό είναι επίσης πιο ισορροπημένο και με τον καλύτερο ύπνο καταπολεμάτε το άγχος και την κατάθλιψη
- Ο κιρκάδιος ρυθμός μπορεί επίσης να επηρεάσει τις μεταβολικές διεργασίες, όπως ο μεταβολισμός της γλυκόζης. Ο ύπνος στο σκοτάδι σας βοηθά να κοιμάστε καλύτερα, κάτι που σας βοηθά να μην πάρετε βάρος και θα βοηθούσε στη διατήρηση των σωστών επιπέδων ινσουλίνης, μια θεμελιώδη αξία για τους διαβητικούς, καθώς και των επιπέδων μελατονίνης