HerNews.gr
Health

Ποια είναι η καλύτερη ώρα να πέσουμε για ύπνο;

Όσον αφορά τον καθορισμό της καλύτερης ώρας για ύπνο, δεν υπάρχει μια λύση που να ταιριάζει σε όλους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η ιδανική ώρα για ύπνο ποικίλλει ανάλογα με τον κιρκάδιο ρυθμό, δηλαδή το εσωτερικό ρολόι ύπνου-αφύπνισης του σώματος. Επιστημονικά, έχει παρατηρηθεί ότι το χρονικό διάστημα από τις 10 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα είναι η καλύτερη ώρα για ύπνο.

Ο ευκολότερος τρόπος για να προσδιορίσετε την ιδανική ώρα για να πάτε για ύπνο είναι να υπολογίσετε την ώρα που πρέπει να ξυπνάτε το πρωί χωρίς να διακυβεύεται ο ελάχιστος χρόνος ύπνου που απαιτείται για την ηλικιακή ομάδα σας: συνιστάται να κοιμάστε 7 έως 8 ώρες χωρίς διακοπή για τους περισσότερους ενήλικες. 

Πηγαίνοντας για ύπνο αργά: Ποιες είναι οι επιπτώσεις στο σώμα;

Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να ξεκινήσετε ένα άλλο επεισόδιο της αγαπημένης σας σειράς, το να μένετε ξύπνιοι μέχρι αργά (ή απλώς ακολουθώντας ένα ακανόνιστο μοτίβο ύπνου) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. 

Το να μην πάτε για ύπνο την κατάλληλη ώρα μετά το δείπνο μπορεί επίσης να προκαλέσει περιττή λαχτάρα για φαγητό λόγω της αυξημένης παραγωγής της ορμόνης της πείνας «γκρελίνη», η οποία διεγείρει την όρεξη. Βραχυπρόθεσμα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και μακροπρόθεσμα, σε σοβαρές επιπλοκές για την καρδιαγγειακή σας υγεία.

Τρόφιμα που πρέπει να δοκιμάσετε (και να αποφύγετε) για έναν καλό ύπνο

Αν δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε, ίσως είναι καλή ιδέα να στραφείτε στα ντουλάπια σας πριν κοιμηθείτε. Απομακρύνετε την προσοχή σας από αυτά τα δελεαστικά πατατάκια και αντ’ αυτού αφήστε τις αισθήσεις σας να απολαύσουν τις θεραπευτικές δυνάμεις ενός ποτηριού ζεστού γάλατος, μιας ισχυρής πηγής τρυπτοφάνης που ενεργοποιεί την παραγωγή σεροτονίνης και μελατονίνης για να δώσει σήμα στον εγκέφαλό σας να ετοιμαστεί για ύπνο.

Είναι αυτονόητο ότι τα διεγερτικά που περιέχουν καφεΐνη θα πρέπει να αποφεύγονται μετά το δείπνο, συμπεριλαμβανομένων τροφών όπως το τσάι και τα αναψυκτικά. Είναι επίσης καλύτερο να αποφεύγετε αυτά που απαιτούν μεγαλύτερο χρόνο πέψης, καθώς και σνακ με ζάχαρη που μπορεί να ανεβάσουν το σάκχαρο στο αίμα σας.

Τι να κάνετε αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε;

Μερικές φορές, παρά μια κουραστική μέρα, ο ύπνος μας διαφεύγει μόλις πέσουμε στο κρεβάτι. Το σημαντικό είναι να μην αποθαρρυνθείτε και να μην ξυπνήσετε μόλις δέκα λεπτά αφού κλείσετε τα μάτια σας. Μπορείτε να μείνετε στο κρεβάτι για 15 έως 20 λεπτά πριν πέσετε για ύπνο. 

Ωστόσο, αν συνεχίζετε να γυρίζετε και να γυρίζετε στο κρεβάτι ακόμα και μετά από 30 λεπτά, είναι καιρός να αλλάξετε λίγο τα πράγματα: σηκωθείτε από το κρεβάτι, τεντωθείτε, κάντε λίγη σωματική άσκηση. Δοκιμάστε να τακτοποιήσετε το ράφι του μακιγιάζ σας ή να διαβάσετε ένα βιβλίο (βεβαιωθείτε ότι δεν είναι πολύ ενδιαφέρον αλλιώς οι αισθήσεις σας θα ξυπνήσουν ξανά). 

Ύπνος και δέρμα: Τα οφέλη του “ύπνου ομορφιάς”

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Σεντόνια: Πόσο συχνά πρέπει να τα αλλάζουμε!

Her News b

Υγιεινή διατροφή για την πρόληψη της κολπίτιδας: Τροφές που προάγουν την υγεία του κόλπου

HerNews ka

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της κατάθλιψης

HerNews ka