HerNews.gr
Γνώμες

Σύνδρομο Down: Don’t bring me DOWN!

Το σύνδρομο Down ή τρισωμία 21, προκαλείται από περίσσεια γενετικού υλικού στο χρωμόσωμα 21 που δημιουργεί τρεις εκδοχές αυτού του χρωμοσώματος αντί για τις δύο φυσιολογικές.

Γράφει η Σταυρούλα Βουτυράκου

 

Τα βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα του συνδρόμου Down είναι η ελαφριά ως βαριά σωματική και νοητική υστέρηση.  

Ως προς τις διαταραχές που εντοπίζονται στην ψυχοκοινωνική εξέλιξη, τονίζεται ότι  περιλαμβάνουν επηρεασμό της βραχυχρόνιας μνήμης, της ικανότητας σκέψης, της ομιλίας ενώ η κινητική και η λεκτική υστέρηση γίνονται εμφανής πολύ νωρίς. Σε αυτό το σημείο κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί η αυξημένη συχνότητα εμφάνισης αυτισμού, όπως και πρώιμης νόσου Αλτσχάιμερ. 

 

 

Oι άνθρωποι με σύνδρομο Down συμβάλλουν με τον τρόπο τους στην οικογένεια, στο σχολείο, στις σχέσεις τους με τους συναδέλφους, τους εργοδότες, την κοινωνία γενικότερα. Τα παιδιά με σύνδρομο Down είναι ευτυχισμένα, στοργικά και καλόβολα. Αρκετά πηγαίνουν στο σχολείο, μαθαίνουν να γράφουν και να διαβάζουν, βρίσκουν δουλειές και εν τέλει ζουν ανεξάρτητα ή σχεδόν ανεξάρτητα. 

Μάλιστα επιστημονικές μελέτες έχουν καταδείξει πως τα παιδιά με σύνδρομο down, λειτουργούν ποιοτικά μέσα σε ένα συμπεριληπτικό περιβάλλον εκπαίδευσης και μάθησης, ενώ και τα λοιπά παιδιά τυπικής ανάπτυξης μαθαίνουν για τη διαφορετικότητα, την ευγένεια και τη φιλία δεδομένου ότι οι συμπεριληπτικές τάξεις έχουν πλεονεκτήματα για όλα τα παιδιά. 

Θα ήθελα να ολοκληρώσω αναφέροντας τα λόγια του Πάμπλο Πινέδα, του πρώτου πτυχιούχου Πανεπιστημίου στα Παιδαγωγικά και τη Ψυχολογία στην Ευρώπη με σύνδρομο Down. «Γονείς με παιδιά που είναι διαφορετικά, γίνονται καλύτεροι γονείς. Γίνονται ανεκτικότεροι και πιο αλληλέγγυοι. Δεν είναι καλό να επιλέγεις ένα παιδί «a la carte». Σε τελική ανάλυση επιλέγουμε το τέλειο. Και όταν όλοι είναι ίδιοι, τότε είμαστε σε πολλά φτωχότεροι. Ακόμη και τα λουλούδια διαφέρουν, αλλά όλα είναι όμορφα…» 

So don’t bring me down! 

 

Βουτυράκου  Α. Σταυρούλα 

Φιλόλογος 

MA Inclusion & Special Educational Needs & Disability 

Υποψήφια Βουλευτής Β’ Πειραιά με τη Νέα Δημοκρατία 

Διευθύντρια Σπουδών και Ιδιοκτήτρια στον εκπαιδευτικό οργανισμό ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ. 

Νεότερα Άρθρα

Τίνα Μεσσαροπούλου στο HerNews: Στο μυαλό μου έρχονται όλες εκείνες οι γυναίκες που μαζί με τα παιδιά τους ξεριζώνονται…

Her News b

Υπέροχοι τρόποι για να γιορτάσετε τα 30ά σας γενέθλια

Her News

Το σεξ στην εποχή του Tinder

Her News b