HerNews.gr
Παιδί

Εμβολιασμός σχολικής κοινότητας: Τι μέλλει γενέσθαι

Τι μέλλει γενέσθαι για τον εμβολιασμό της σχολικής κοινότητας;
Η αρχή εγένετο από την Τετάρτη 17/03/2021 άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των μαθητών και του προσωπικού των Ειδικών Σχολείων.
Αρχίζει ο προγραμματισμός των ραντεβού για την κατά προτεραιότητα διαδικασία εμβολιασμών των εκπαιδευτικών, του βοηθητικού προσωπικού αλλά και των μαθητών ηλικίας 16 ετών και άνω των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καλεί τους Εκπαιδευτικούς των Σχολικών Μονάδων της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ), το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (Ε.Ε.Π.) και το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (Ε.Β.Π.) καθώς και τους μαθητές ηλικίας 16 ετών και άνω (μέσω των γονέων & κηδεμόνων τους).
Αφορά αυτούς που φοιτούν σε σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, και οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση για εμβολιασμό, να προγραμματίσουν άμεσα τα ραντεβού τους, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή https://emvolio.gov.gr/.


Το ΥΠΑΙΘ είχε προσκαλέσει τους ως άνω δικαιούχους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για κατά προτεραιότητα εμβολιασμό.

Τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχουν ενεργοποιήσει τη δυνατότητα προγραμματισμού ραντεβού για την παρούσα εμβολιαστική περίοδο όλων εκείνων που υπέβαλαν αίτηση για εμβολιασμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιοι από τους εκπαιδευτικούς αρέσκονται στο «ζην επικινδύνως», αφού σύμφωνα με πληροφορίες οι δηλώσεις έφτασαν μόνο μέχρι τις 5000 από όλη την σχολική κοινότητα, ενώ το ΥΠΑΙΘ έχει εξασφαλίσει τα 14.000 εμβόλια.

Υπάρχει ενδεχόμενο να μπει το εμβόλιο του κορωνοϊού στον υποχρεωτικό εμβολιασμό παιδιών που πάνε σχολείο;

Σύμφωνα με τον παιδίατρο και Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Metropolitan (Athens Metropolitan Hospital) Γεώργιο Τσόλα σε ανάρτησή του εξηγεί στους γονείς που ανησυχούν και επίμονα ρωτούν αν υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των παιδιών έναντι της COVID 19 τα εξής:

  • Το 92% των θανάτων που σχετίζονται με την COVID-19 αφορούν σε ενήλικες άνω των 55 ετών. Μόνο το 0,08% έχουν συμβεί σε άτομα ηλικίας κάτω των 21 ετών.
  • Τα δεδομένα σχετικά με τα εμβόλια COVID-19 και τα παιδιά είναι ελάχιστα. Οι εταιρείες Moderna και Janssen / Johnson & Johnson μελέτησαν άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω. Η Pfizer περιέλαβε ένα μικρό υποσύνολο εφήβων μεταξύ 16 και 17 ετών. Οι μελέτες των εμβολίων COVID-19 σε παιδιά ηλικίας 12-18 ετών βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η επόμενη φάση των κλινικών μελετών μπορεί να περιλάβει και τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 και 12 ετών. Μπορεί όμως να μην υπάρξουν μελέτες για παιδιά κάτω των 6 ετών, καθώς αυτά σπάνια προσβάλλονται από COVID-19.
  • Θεωρώ πως να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε διεθνώς τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 12-18 ετών ως το καλοκαίρι του 2021. Μέχρι το φθινόπωρο του 2021, η κατάλληλη δόση του εμβολίου μπορεί να καθοριστεί και για τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 και 12 ετών.
  • Πάντως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τα παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο, ειδικά για το 2021 μου φαίνεται απίθανος. Το πώς θα εξελιχθεί το θέμα του αντι-#COVID_19 εμβολιασμού στα παιδιά στα επόμενα χρόνια κι αν θα περιληφθεί στους υποχρεωτικούς ή προαιρετικούς εμβολιασμούς, δεν μπορώ να το προβλέψω προς το παρόν

Η ζωή πίθου είναι μια ζωή χωρίς νόημα… Εκ των ενόντων λοιπόν με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού ας γίνει μια προσπάθεια να μπει ένα φρένο στη διασπορά του και να γίνει η αρχή για μια ελπιδοφόρα αρχή!

 

 

Νικολέτα Γατζούδη

Ειδική Παιδαγωγός-Θεατρολόγος-Δημοσιογράφος

MSc, Med

Νεότερα Άρθρα

Tips της μαμάς!! Όσα πρέπει να ξέρεις ως νέα μανούλα

Her News

Νέα μελέτη για τον θηλασμό: Μειώνει τον παιδικό διαβήτη

Her News

Συμβουλές που θα σας σώσουν αν είστε μια πολυάσχολη οικογένεια

Her News