HerNews.gr
Γνώμες

Ο δρόμος προς την απεξάρτηση είναι μονόδρομος

Όλοι ξέρουμε τι σημαίνει εξάρτηση γιατί είναι σπάνιο να μην έχουμε τουλάχιστον μία. Βλέπε τσιγάρο, καφές, κακή διατροφή, αλκοόλ, τζόγος και ναρκωτικές ουσίες… O δρόμος για την απεξάρτηση είναι μονόδρομος καθώς το μόνο που προσφέρουν οι εθισμοί είναι μια “μοιραία” ανάγκη για μια κακή συνήθεια. 

Γράφει η Σοφία Λεούση

Και αν κάποιος γυρίσει και μας πει “Και εγώ πέρασα δύσκολα, δεν το έριξα όμως στα ναρκωτικά” δεν έχει διαπιστώσει ακόμα την έννοια των εξαρτήσεων. Τι σημαίνει λοιπόν εθισμός; Όταν αισθάνεσαι πως είσαι αναγκαία συνδεδεμένος με κάτι. Μπορεί να είναι το κάπνισμα αλλά μπορεί να είναι και το κινητό σου ή η τηλεόραση. Μήπως, τελικά, η απεξάρτηση θα σώσει περισσότερο κόσμο από αυτόν που φανταζόσουν; 

Και στο κάτω κάτω δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλους καθώς υπάρχει η μοναδικότητα της κάθε προσωπικότητας. Πότε μην κρίνεις κάποιον αν δεν γνωρίζεις το παρελθόν του και τις εμπειρίες του. Είναι πολύ πιθανόν η εξάρτηση στις ναρκωτικές ουσίες, για παράδειγμα, να ξεκίνησαν ως μια κακή επιλογή. Εσύ δεν έχεις κάνει, δηλαδή; Μπορεί το άτομο που χρειάζεται απεξάρτηση να μην μπορούσε να διαχειριστεί ορισμένες καταστάσεις, οικογενειακές, προσωπικές, κοινωνικές και ούτω καθεξής. 

Δεν κρίνεται στην αδυναμία και στην ανικανότητα ο εθισμένος άνθρωπος αλλά στην δυσκολία διαχείρισης μερικών παραγόντων…και αυτό ενδεχομένως να είναι και δικαιολογημένο. 

Άρα εδώ βλέπουμε ξεκάθαρα την σημασία της απεξάρτησης….στην αντιξοότητα της έλλειψης. Το άτομο βλέπει ως εμπόδιο την έλλειψη από τον εθισμό του και θεωρεί ότι είναι ανίκανο να καταφέρει να έχει ουσιαστικούς δεσμούς που θα του δίνουν δύναμη να προχωρά μπροστά και να μην νιώθει ευάλωτα, αλλά να αισθάνεται επάρκεια. 

Και, όμως, όλοι γνωρίζουμε το μεγαλείο της ανθρώπινης δύναμης. Ξέρουμε πως το μόνο που χρειαζόμαστε είναι η θέληση και το κίνητρο για να σταθούμε στα πόδια μας και να μας αγαπήσουμε. Τότε θα βρούμε τον δρόμο προς την απεξάρτηση και θα τον βαδίσουμε με υπερηφάνεια. Ένας καταλυτικός παράγοντας είναι το στήριγμα σε αυτές τις περιπτώσεις. Το ανθρώπινο στήριγμα από τους οικείους μας, για να μας υπενθυμίζουν πως τα εμπόδια στον μονόδρομο δεν είναι και τόσο μεγάλα, τελικά.  

 

 

Σοφία Λεούση 

Contact me @ :

Insta: https://www.instagram.com/sophia.leoush/

FB:https://www.facebook.com/profile.php?id=100028386426632 

Twitter:https://twitter.com/LeousiSophia?s=09 

Νεότερα Άρθρα

Άλλος στο κρεβάτι μου, και εσύ μόνιμα στο μυαλό μου..

Her News b

HerNews: Tο Νo.1 Online περιοδικό για την σύγχρονη γυναίκα

Her News

Ιούλιος: Ο μήνας που μας καλεί να ζούμε ανέμελα, καλοκαιρινά, με έρωτα και όνειρα

Her News