HerNews.gr
Αφιερώματα

Τσερνόμπιλ: 35 χρόνια από την τραγωδία

Τσερνόμπιλ: Η Ουκρανία μετρά 35 χρόνια από το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία, που μόλυνε με ραδιενέργεια μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Στις 26 Απριλίου 1986, στη 01:23, ο αντιδραστήρας αριθμός 4 του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χλμ. από το Κίεβο, εξερράγη στη διάρκεια ενός τεστ ασφαλείας.

Επί δέκα ημέρες, το πυρηνικό καύσιμο θα συνέχιζε να καίει, απελευθερώνοντας στην ατμόσφαιρα ραδιενεργά στοιχεία που μόλυναν τα τρία τέταρτα της Ευρώπης, κυρίως την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Οι σοβιετικές αρχές θα επιχειρήσουν να κρύψουν το δυστύχημα..

Συνολικά 116.000 άνθρωποι χρειάσθηκε να απομακρυνθούν το 1986 από τη ζώνη γύρω από τον πυρηνικό σταθμό. Τα επόμενα χρόνια, άλλοι 230.000 απομακρύνθηκαν.

Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ συνέχισε να παράγει ηλεκτρικό μέχρι τον Δεκέμβριο του 2000, όταν ύστερα από την πίεση των Δυτικών χωρών, σταμάτησε και ο τελευταίος εν λειτουργία αντιδραστήρας του.

Η περιοχή παραμένει έως σήμερα σχεδόν ακατοίκητη.

Το 2016, μια γιγαντιαία αεροστεγής αψίδα από ατσάλι τοποθετήθηκε πάνω από τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα, με την ελπίδα πως θα διασφαλίσει την εγκατάσταση για τα επόμενα 100 χρόνια, καλύπτοντας το μπετόν, που είχε πλέον ρωγμές και βοηθώντας να απομονωθεί η ραδιενέργεια που απομένει μέσα στον αντιδραστήρα.

Οι αρχές εκτιμούν πως οι άνθρωποι δεν θα μπορέσουν να ζήσουν στο Τσερνόμπιλ με ασφάλεια πριν περάσουν 24.000 χρόνια.

Η τοποθεσία προσελκύει όλο και περισσότερους τουρίστες και το Κίεβο θέλει να την εντάξει στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO.

Πηγή:ΑΠΕ

Νεότερα Άρθρα

Σαν σήμερα γεννιέται η βραβευμένη ποιήτρια Κική Δημουλά: “Ὁ ἔρωτας, ὄνομα οὐσιαστικόν, πολὺ οὐσιαστικόν”

Her News b

Ποιος ποιος; Ο Λεκτικός! – Η ανάρτηση του Rack για τα 13 χρόνια από τον θάνατο του πατέρα του

HerNews ka

Η Tracey, οι φωνές και ένα σκοτεινό παράθυρο

Her News