HerNews.gr
Ψυχολογία

Πως θα βελτιώσετε τον ύπνο σας

Ήρθε η ώρα να κοιμηθείτε και νιώθετε ότι δεν τα καταφέρνετε; Όταν αρχίσετε να νιώθετε ότι ήρθε η στιγμή που θα σας “γλυκοπάρει” είστε ανήσυχοι και στριφογυρίζετε; Ξυπνάτε κουρασμένοι και νιώθετε ότι έχετε κάνει κακό ύπνο; Υπάρχουν κάποια πράγματα που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τον ύπνο σας.

  • Προσθέστε στη ζωή σας καθημερινή σωματική άσκηση. Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι η σταθερή, σωματική άσκηση για 30’ κάθε μέρα όπως: γρήγορο περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο ή κολύμπι  είναι ευεργετική ως προς το άγχος και τη διάθεση. 
  • Υιοθετείστε μια ρουτίνα ύπνου. «Κατεβάστε ρολά» τουλάχιστον 1 ώρα πριν πάτε για ύπνο, χαμηλώστε τα έντονα φώτα και τους δυνατούς ήχους, ακούστε χαλαρωτική μουσική, κάντε ένα χλιαρό ντους. 
  • Μην τρώτε βαριά γεύματα το βράδυ και μην καταναλώνετε  αλκοόλ ή καφέ τις βραδινές ώρες, ώστε να αποφύγετε τις διεγερτικές τους ιδιότητες.
  • Χρησιμοποιείστε το υπνοδωμάτιό σας μόνο για ύπνο και σεξ. Οτιδήποτε άλλο (πχ δουλειά, τηλεόραση) είναι πιθανό να δημιουργήσει μια σύνδεση του χώρου με την εγρήγορση, τη δράση και το άγχος, αντί για την κατάσταση χαλάρωσης που χρειαζόμαστε για να κοιμηθούμε.

  • Όταν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε και ο χρόνος που περνάτε ξύπνιος στο κρεβάτι ξεπερνά τα 20’, επιλέξτε να κάνετε κάτι χαλαρωτικό (πχ ακούω μουσική ή διαβάζω ένα βιβλίο) σε άλλο σημείο του σπιτιού.
  • Εάν… «έχετε κάνει τη νύχτα μέρα» ξεκινήστε να πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε πρωί βάζοντας ξυπνητήρι, το ίδιο και τα Σαββατοκύριακα, όσες ώρες και αν καταφέρετε να κοιμηθείτε. Στα πλαίσια της διαδικασίας αυτής αποφεύγετε τον μεσημεριανό ύπνο.  Παρόλο που στην αρχή μπορεί να δυσκολευτείτε να ξυπνήσετε το πρωί, θα καταφέρετε να στρέψετε το βιολογικό σας ρολόι και να εγκαταστήσετε ξανά ένα ωφέλιμο ωράριο ύπνου.
  • Φυσικά, φροντίζετε το στρώμα και το μαξιλάρι σας να είναι άνετα, και η ατμόσφαιρα στο υπνοδωμάτιό σας να μην είναι πολύ ζεστή ή αποπνικτική. 
  • TIP OF THE TIPS
Τα καθαρά και ΣΙΔΕΡΩΜΕΝΑ σεντόνια!!!!

 

Νεότερα Άρθρα

Οι “χρυσοί” κανόνες που θα αλλάξουν τη ζωή σου σύμφωνα με τον κορυφαίο ψυχίατρο του κόσμου!

HerNews ka

10 πράγματα που πρέπει να κάνετε μέσα στην ημέρα σας

Her News

Μελέτη αποκαλύπτει γιατί οι ναρκισσιστές είναι συνήθως εμφανισιακά ελκυστικοί

HerNews ka