HerNews.gr
Ψυχολογία

Μελέτη αποκαλύπτει γιατί οι ναρκισσιστές είναι συνήθως εμφανισιακά ελκυστικοί

Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να αποφύγουν τους ναρκισσιστές λόγω των τοξικών συμπεριφορών και των καταχρηστικών τους τάσεων. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι πολλοί εξωτερικά ελκυστικοί άνθρωποι έχουν ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά, επομένως μπορεί να τα βρείτε ελκυστικά πριν δείξουν τα αληθινά τους “χρώματα”.

Είμαστε βιολογικά καλωδιωμένοι να αναζητούμε εμφανίσιμους ανθρώπους γιατί μας δίνει ένα εξελικτικό πλεονέκτημα. Ο πρωτόγονος εγκέφαλός μας βλέπει όμορφους ανθρώπους και τους συνδέει με καλύτερα γονίδια, ευφυΐα και άλλα θετικά χαρακτηριστικά.

Δυστυχώς, το να είσαι εξωτερικά ελκυστικός έχει τις παγίδες του, καθώς οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι δελεαστικοί, σαγηνευτικοί άνθρωποι εμφανίζουν πιο εγωιστικές συμπεριφορές.

Μπορεί να μην έχουν μια πλήρη διαταραχή προσωπικότητας, αλλά συχνά βάζουν τον εαυτό τους πρώτο και έχουν διογκωμένο εγώ. Αλλά πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να θεωρούν τους ναρκισσιστές πιο επιθυμητούς λόγω της γοητείας, της γρήγορης εξυπνάδας και της φυσικής τους εμφάνισης.

Να γιατί οι ναρκισσιστές είναι τόσο ελκυστικοί

Σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο  Evolution and Human Behavior , οι σωματικά ελκυστικοί άνθρωποι τείνουν να είναι πιο εγωιστές. Λόγω της φυσικής κατάστασης και των εξελικτικών πλεονεκτημάτων, οι εμφανίσιμοι άνθρωποι πιστεύουν ότι αξίζουν ό,τι θέλουν. Ως εκ τούτου, εμφανίζουν πιο εγωκεντρικές συμπεριφορές για να επιτύχουν τους στόχους τους και να διατηρήσουν τη θέση τους στην κοινωνική ιεραρχία.

Προηγούμενες μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι άνθρωποι συμπεριφέρονται ευνοϊκότερα σε ελκυστικά άτομα. Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν πραγματοποιήσει ελάχιστη έρευνα σχετικά με τις συμπεριφορές και τις πράξεις των όμορφων ανθρώπων.

 Επί του παρόντος, υπάρχουν δύο επικρατούσες θεωρίες για την ελκυστικότητα: η θεωρία «ό,τι είναι όμορφο είναι καλό» και η εξελικτική θεωρία της ομορφιάς.

Η πρώτη υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα όμορφα ή γοητευτικά άτομα πιο επιδοκιμαστικά, επηρεάζοντας θετικά τη συμπεριφορά τους. Αντίθετα, η τελευταία θεωρία δηλώνει ότι οι ελκυστικοί άνθρωποι τείνουν να έχουν ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά και να αισθάνονται δικαιωμένοι.

Είναι οι ελκυστικοί οι ιδιοτελής άνθρωποι ή αλτρουιστές;

Προηγούμενες μελέτες  δείχνουν ότι η ομορφιά έχει πολλά πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της ψυχικής υγείας, των σχέσεων και της κοινωνικής θέσης. Με εξελικτικούς όρους, οι σωματικά ελκυστικοί άνθρωποι τείνουν να έχουν πιο υγιή, πιο ισχυρά γονίδια που ωφελούν τους πιθανούς συντρόφους. Οι άνθρωποι συνήθως τους αντιλαμβάνονται ως πιο ψυχικά υγιείς, έξυπνους και ευρηματικούς, ενισχύοντας τον διογκωμένο εγωισμό τους.

Ωστόσο, στη θεωρία «ό,τι είναι όμορφο είναι καλό», η απόκτηση της έγκρισης των ανθρώπων κάνει τους ναρκισσιστές πιο ανιδιοτελείς και γενναιόδωρους. Με άλλα λόγια, ακόμα κι αν ένα άτομο επιδεικνύει μια αυτο-σημαντική στάση, κρατά τον εγωισμό του υπό έλεγχο και έχει ενσυναίσθηση. 

Όταν λαμβάνουν θετικά σχόλια από άλλους, αισθάνονται κίνητρο να μοιραστούν αυτήν την καλοσύνη και τη στοργή. Εσωτερικεύουν αυτές τις υποστηρικτικές, ευχάριστες απόψεις και τις κάνουν μέρος της προσωπικότητάς τους.

Αντίθετα, η εξελικτική θεωρία προτείνει ότι οι ναρκισσιστές ενεργούν πιο εγωιστικά λόγω της καλής τους εμφάνισης. Γνωρίζουν ότι οι άνθρωποι τους βλέπουν ως ανώτερους και σωματικά ελκυστικούς, επομένως συμπεριφέρονται ανάλογα. 

Αυτή η στάση χρωματίζει ολόκληρη την προσωπικότητά τους, κάνοντάς τους να πιστεύουν ότι αξίζουν προνομιακή μεταχείριση.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Πράγματα που μπορείς να κάνεις όταν… βαριέσαι!

Her News b

Εσύ το ήξερες ότι η καταγραφή των συναισθημάτων σε ένα χαρτί μειώνει τον θυμό;

HerNews ka

Μήπως έχεις περισσότερο άγχος από όσο νομίζεις;

Her News