HerNews.gr
Ελλάδα

Φως για το Θεατρικό Μουσείο

Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη απάντησε στο αίτημα των τεσσάρων ελληνικών Τμημάτων Θεατρικών Σπουδών και Θεάτρου για να αποφανθεί πότε θα λειτουργήσει το Θεατρικό Μουσείο.

Οι πλούσιες συλλογές στο Θεατρικό Μουσείο (150.000 φωτογραφίες, 200.000 προγράμματα, 50.000 τόμοι), εφ’ όσον αποκτηθούν, πρόκειται να στεγασθούν. Στο ευρισκόμενο κτήριο επί της οδού Σταδίου 47, μάλλον. Ιδιοκτησίας της Εθνικής Πινακοθήκης, το οποίο παραχωρείται για τον σκοπό αυτό.

Παράλληλα, το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου φιλοξένησε αυτές τις μέρες την έκθεση θεατρικής φωτογραφίας που είχαν διοργανώσει πέρσι, προ πανδημίας.  Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών. Η έκθεση ήταν αφιερωμένη στο έργο των φωτογράφων Κώστα Φαρμακά και Γιώργου Κατσούρη, οι οποίοι αποτύπωσαν τις θεατρικές παραγωγές του ΘΟΚ κατά την καθοριστική πρώτη δεκαετία του λειτουργίας του.

Η Παρουσίαση στο Θεατρικό Μουσείο

Παρουσιάστηκαν στον ορίζοντα φωτογραφίες από την έκθεση, οι οποίες περιλαμβάνονταν και στο λεύκωμα που κυκλοφόρησε πέρσι. Επίσης με τον τίτλο Φως στη σκηνή. Οφειλόμενη τιμή στους δυο σημαντικούς φωτογράφους του κυπριακού θεάτρου, ένα λεύκωμα με υπέροχες φωτογραφίες, μια έκδοση προσεγμένη, φροντισμένη και αισθητικά όμορφη.

Ευχή όλων, η προσπάθεια αυτή να ολοκληρωθεί και να ξεπεραστεί η γραφειοκρατία και τα εμπόδια προκειμένου να έχει πρόσβαση στο μοναδικό και σπάνιο υλικό του Μουσείου η θεατρολογική κοινότητα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Άλλωστε, πρέπει όλοι να θυμόμαστε πώς το θέατρο είναι μια εφήμερη τέχνη… Μετά το τέλος της παράστασης…Η παράσταση χάνεται. Παραμένουν μόνο φωτογραφίες, κριτικές, σχόλια, κοστούμια, μακέτες, κάποια βίντεο.

Είναι σαφές πώς η εμπειρία μιας θεατρικής στιγμής με ζωντανή παρακολούθηση δεν μπορεί να αντικατασταθεί, όμως οι μνήμες της μπορούν να διατηρηθούν και να παρουσιαστούν μέσα σε ένα θεατρικό μουσείο.

Η ίδρυση του θεατρικού μουσείου

Το Θεατρικό Μουσείο ιδρύθηκε από την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων στα 1938, όταν Πρόεδρος της ήταν ο Θεόδωρος Συναδινός. Από τότε Έφορός του ορίστηκε ο ιστορικός του Νεοελληνικού Θεάτρου Γιάννης Σιδέρης, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του γα την συγκέντρωση πλούσιου
εκθεσιακού υλικού, καθώς και για την καταγραφή της Ιστορίας του Νεοελληνικού Θεάτρου.

Σε διάστημα ολίγων χρόνων το Θεατρικό Μουσείο εξελίχθηκε σε δυναμικό “Kέντρο Μελέτης και Έρευνας του Νεοελληνικού Θεάτρου”, έχοντας ένα μεγάλο αρχείο χειρογράφων, διαφόρων στοιχείων και πλούσια Βιβλιοθήκη για ότι αφορά το θέατρο. Ενδεικτικό είναι ότι όλοι οι θεατρολόγοι της χώρας μας και πολλοί μελετητές του θεάτρου από ξένα κράτη προσφεύγουν σε αυτό για πραγματείες και διατριβές τους.

Από το 1976, το Κ.Μ.Ε.Ε.Θ.- Θ.Μ. μετατρέπεται σε αυτοτελές Ίδρυμα Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου και από το 1996 υιοθετείται από τη Γενική Συνέλευση των Μελών του η τωρινή επωνυμία του. Πρόεδρος του εκλέχτηκε ο μελετητής και κριτικός του θεάτρου Στάθης Σπηλιωτόπουλος, που αργότερα ανακηρύχθηκε ομόφωνα Επίτιμος Πρόεδρος.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος και Διευθυντής του ήταν ο θεατρικός συγγραφέας Μανόλης Κορρές και τον διαδέχτηκε, για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Κωστής Λειβαδέας. Πρόεδρος του Δ.Σ. είναι σήμερα ο κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος, που ανέλαβε τη θέση αυτή μετά τον συγγραφέα Κ. Ασημακόπουλο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κ.Μ.Ε.Ε.Θ.-Θ.Μ. αποτελούσαν πάντα ξεχωριστές προσωπικότητες της θεατρικής μας ζωής. Όλοι εργάστηκαν με φιλοτιμία και ζήλο για την προκοπή αυτού του μοναδικού σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη Θεατρικού Οργανισμού. Ο χώρος στο Πνευματικό Κέντρο της Αθήνας
– Ακαδημίας 50 όπου στεγάζεται το Θεατρικό Μουσείο, το Αρχείο και η Υπηρεσία Μηχανογράφησης έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Αθηναίων.

Η Θεατρική Βιβλιοθήκη μεταφέρθηκε και στεγάζεται σε κτίριο επί της οδού Καραμανλάκη 7 (στάση Καλλιφρονά). Το Κ.Μ.Ε.Ε.Θ.- Θ.Μ. έχει προσαρμοστεί στις τεχνολογικές εξελίξεις και λειτουργεί με ηλεκτρονικό σύστημα μηχανογράφησης, παρέχοντας άμεσα πλήρη στοιχεία σε κάθε ερευνητή.

 

Νικολέτα Γατζούδη
Ειδική Παιδαγωγός-Θεατρολόγος-Δημοσιογράφος
MSc.,Med

Νεότερα Άρθρα

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Μεταβαίνει στο Λονδίνο για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

HerNews ka

«Μη με αφήσεις ποτέ -γιατί θα σου κάνω κακό-»: Η συγκλονιστική ταινία μικρού μήκους της Lacta για τις γυναικοκτονίες

Her News b

Waterboom festival: Καταγγελίες για επεισόδια με καπνογόνα που «έπνιξαν» τους παρευρισκόμενους

Her News b