HerNews.gr
Health

Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού

Αυτή η βδομάδα είναι αφιερωμένη στον Μητρικό θηλασμό.

Όλα ξεκίνησαν το 1992 η διεθνής κοινότητα όταν καθιέρωσε τον εορτασμό της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού (World Breastfeeding Week) από την 1.8 έως τις 7.8  ενώ στην Ελλάδα γιορτάζεται κάθε χρόνο από τη 1.11 έως τις 7.11 αρχής γενομένης από το 1996.

Η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού προωθείται σε παγκόσμιο επίπεδο από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO), την Παγκόσμια Συμμαχία για τον Μητρικό Θηλασμό (WABA) και τη UNICEF και είναι μια ευκαιρία για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του μητρικού θηλασμού για την παιδική επιβίωση και ανάπτυξη, αλλά και για την υγεία των μητέρων.

 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, λιγότερα από τα μισά παιδιά κάτω των έξι μηνών επωφελούνται από τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό και γι’ αυτό το λόγο είναι κρίσιμης σημασίας η αποτελεσματική προώθηση της φυσικής αυτής πρακτικής.

Επίσης εκτός από το παιδί, ο θηλασμός έχει πολλά θετικά και για την ημέρα. Όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα που θηλάζει μια μητέρα, τόσο μεγαλύτερα είναι και τα οφέλη για εκείνη:  Οι μητέρες που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Journal of Clinical Epidemiology  έδειξε ότι οι γυναίκες που θήλαζαν για τουλάχιστον 25 μήνες είχαν πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού κατά 1/3 μικρότερες, από τις μητέρες ιιου γέννησαν αλλά δε θήλασαν ποτέ.   

Νεότερα Άρθρα

Ποιες είναι οι πιο συχνές παθήσεις μετά από νόσηση με κορωνοϊό

Her News

Πως να φροντίσεις το δέρμα και το σώμα σου μετά τις υπερβολές των γιορτών;

HerNews ka

Νοσοκομειακές λοιμώξεις: Μπορεί το μανικιούρ να είναι μία από τις αιτίες τους;

HerNews ka