HerNews.gr
Συνταγές

Η ιστορία της χωριάτικης σαλάτας

Την αγαπάμε πολύ! Χρωματιστή, ζουμερή και λαχταριστή, η χωριάτικη σαλάτα είναι ένας ελληνικός καλοκαιρινός μύθος, που λατρεύουμε και τον χειμώνα.

Έχετε αναρωτηθεί όμως πώς προέκυψε και πώς κατάφερε να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής διατροφής και μάλιστα συνώνυμο της.

Η ελληνική χωριάτικη σαλάτα, γνωστή στο εξωτερικό με την ονομασία ελληνική σαλάτα γίνεται με ντομάτα, αγγούρι, φέτα, ελιές, κρεμμύδι, λάδι, ρίγανη και αλάτι. Κάποιες φορές προστίθεται κάππαρη, ξύδι και για διακόσμηση μαϊντανός και πράσινη πιπεριά.

 

Όπως λένε οι πηγές μας η χωριάτικη εμφανίστηκε ως συνοδός της αυξήσεως του τουρισμού τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, δημιούργημα των ταβερνιάρηδων “της πλάκας” της Πλάκας. Επειδή οι αγορανομικές διατάξεις κατέτασσαν τις αγγουροντοματοκρεμμυδο­πιπεροσαλάτες στα είδη διατιμήσεως, βρήκαν το κόλπο να προσθέτουν ένα κομμάτι φέτας από πάνω για να “φύγουν” από τη διατίμηση και να χρεώνουν τη σαλάτα στους τουρίστες όσο ήθελαν».

«Χωριάτικες» και λοιπές ντοματοσαλάτες απέκτησαν γρήγορα σταθερή θέση στα ελληνικά τραπέζια των σπιτιών και των εξόδων. Παρακάτω μαζέψαμε μερικές από τις ενδιαφέρουσες παραλλαγές τους, που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στα αθηναϊκά εστιατόρια.

Το καλοκαιρινό τραπέζι στην Ελλάδα κρύβει το δικό του θησαυρό. Ένα θησαυρό που κουβαλάει παραδόσεις, ιστορία, φρεσκάδα και χρώματα, και που προσφέρει σε όποιον τον δοκιμάσει μια λαχταριστή εμπειρία και φυσικά μια υπέροχη γεύση που θυμίζει οικογένεια. 

Νεότερα Άρθρα

Σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια και λαχανικά

Her News b

Mini sandwich με λαχανικά: Υγιεινή επιλογή σνακ για όλη την ημέρα

Her News

Λαγάνα ολικής άλεσης με τσάι γλυκάνισου και μαστίχα από την Εύη Κατσιώνη

Her News