HerNews.gr
Ελλάδα

17 Νοέμβρη: Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Η 17η Νοέμβρη είναι μια ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για τη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας, όχι μόνο για τα όσα έγιναν εκείνη την ημέρα του 1973, αλλά για το τι σηματοδότησε η συγκεκριμένη ημερομηνία για τη συνέχεια της ιστορίας.

Ο ξεσηκωμός των φοιτητών του Πολυτεχνείου, η πιο μαζική αντιδικτατορική εκδήλωση με λαϊκή συμμετοχή, εξίμισι χρόνια μετά το πραξικόπημα..

Την ημέρα αυτή γιορτάζουμε την επέτειο της αιματηρής εξέγερσης που έγινε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο της Αθήνας στις 14 Νοεμβρίου 1973 και ολοκληρώθηκε λίγες μέρες αργότερα στις 17 Νοεμβρίου του 1973 με βίαιο τρόπο και με την εισβολή του άρματος (τανκ) από την κεντρική πύλη του ιδρύματος.

Χιλιάδες φοιτητές είχαν συγκεντρωθεί από το πρωί στο κτήριο της Νομικής Σχολής και ετοιμάζονται να κάνουν συνέλευση.

Στο τέλος της συνέλευσης πραγματοποιούν πορεία στην οδό Σόλωνος και Πατησίων. Το απόγευμα και ενώ οι φοιτητές παραμένουν στο Πολυτεχνείο, ο αστυνομικός διευθυντής Δασκαλόπουλος και ο εισαγγελέας Σαμήτας διατάζουν τους φοιτητές να διαλυθούν.
Οι φοιτητές βρίσκονται σε δίλημμα. Δημιουργείται συντονιστική επιτροπή η οποία και αποφασίζει στις 8.30 μ.μ. την κατάληψη του Πολυτεχνείου. 

Σύνθημά τους: ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ. 

Τι είναι κλειστό τη 17η Νοέμβρη; 

Η 17η Νοέμβρη δεν είναι αργία για όλους. Για την ακρίβεια εκείνη την ημέρα είναι κλειστά μόνο τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, πρόκειται με άλλα λόγια για εκπαιδευτική αργία. 
Αυτό σημαίνει ότι όσοι σχετίζονται με τον χώρο της εκπαίδευσης, είτε ως μαθητές ή φοιτητές, είτε ως δάσκαλοι ή καθηγητές δεν έχουν υποχρεώσεις εκείνη την ημέρα.

Το 2021 η 17η Νοεμβρίου πέφτει ημέρα Τετάρτη, οπότε δεν βγαίνει τριήμερο, αν και συνήθως στα περισσότερα σχολεία έτσι κι αλλιώς διοργανώνεται κάποιου είδους γιορτή.
Η ιστορία καθώς και οι γνώσεις από το παρελθόν μπορούν να βοηθήσουν για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον.

Νεότερα Άρθρα

Κατατέθηκε η τροπολογία για το Fuel Pass 2: Τι προβλέπει, αναλυτικά τα ποσά

Her News b

Τραγωδία στα Τέμπη: Η πρώτη κατάθεση του σταθμάρχη – «Έστειλα το επιβατηγό στη λάθος γραμμή»

HerNews ka

Βίλνιους: Ξεκίνησε η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ερντογάν

HerNews ka