HerNews.gr
Ελλάδα

Στις 13 Δεκεμβρίου στην Ελλάδα τα εμβόλια Pfizer για παιδιά 5-11 ετών

Σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 13 Δεκεμβρίου, έρχονται στην Ελλάδα τα εμβόλια της Pfizer για τα παιδιά 5-11 ετών. Μετά την έγκριση που έδωσε ο Eυρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων τα παιδιά από 5 έως 11 ετών θα μπορούν να εμβολιαστούν με Pfizer.

Η  χορήγηση θα γίνεται με το 1/3 της δόσης που λαμβάνουν οι ενήλικοι.

Ο στόχος είναι μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου να έχει ανοίξει η πλατφόρμα για να μπορούν οι γονείς να κλείνουν ραντεβού.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο οργανισμό υγείας, οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών είναι παρόμοιες με εκείνες σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω.

Πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι: πόνος στο σημείο του εμβολιασμού, κόπωση, πονοκέφαλος, μυϊκός πόνος και ρίγη. Είναι συνήθως ήπιες ή μέτριες και βελτιώνονται εντός λίγων ημερών από τον εμβολιασμό.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, έχει δηλώσει ότι θα δοθεί προτεραιότητα στα παιδιά με χρόνια νοσήματα. 

Μια κύρια μελέτη σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών έδειξε ότι η ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο που χορηγήθηκε σε χαμηλότερη δόση (10 μg) σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα ήταν συγκρίσιμη με εκείνη που παρατηρήθηκε με την υψηλότερη δόση (30 μg) σε ηλικία 16 έως 25 ετών.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου υπολογίστηκε σε σχεδόν 2.000 παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών που δεν είχαν σημάδια προηγούμενης λοίμωξης. Αυτά τα παιδιά έλαβαν είτε το εμβόλιο είτε ένα εικονικό φάρμακο (placebo).

Από τα 1.305 παιδιά που έλαβαν το εμβόλιο, τρία ανέπτυξαν COVID-19 σε σύγκριση με 16 από τα 663 παιδιά που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Αυτό σημαίνει ότι, σε αυτήν τη μελέτη, το εμβόλιο ήταν 90,7% αποτελεσματικό στην πρόληψη του συμπτωματικού COVID-19 (αν και το πραγματικό ποσοστό θα μπορούσε να είναι μεταξύ 67,7% και 98,3%).

Νεότερα Άρθρα

Γλυκά Νερά – Μίλησε η γειτόνισσα της Καρολάιν: «Μου τηλεφώνησε ο Μπάμπης και ζητούσε βοήθεια»

Her News

Αλλαγή ώρας: Τα ξημερώματα γυρίζουμε μία ώρα μπροστά τα ρολόγια

Her News

Πάτρα: «Καρφώνει» τη Ρούλα ο Μάνος Δασκαλάκης για τη νέα ποινική δίωξη – Η πρώτη αντίδρασή του

Her News b