HerNews.gr
Health

«Μην εύχεσαι να μη σου τύχει. Φρόντισε να μη σου συμβεί» – Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου

pagkosmia imera kata tou karkinou

Η 4η Φεβρουαρίου έχει θεσπιστεί ως παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου. Ημερομηνία ορόσημο που μας θυμίζει την υψηλή σημασία της πρόληψης και της επίσκεψής μας για έλεγχο.

Η Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου φέτος έχει τη χροιά της καμπάνιας από την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας με σύνθημα «Μην εύχεσαι να μη σου τύχει. Φρόντισε να μη σου συμβεί». Οι αναρτήσεις έχουν ξεκινήσει από τις 29/01/2022 με αφίσες σε στάσεις λεωφορείων σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και για 2 εβδομάδες διαμηνύουν ότι «50% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί», αρκεί να υιοθετήσει κανείς έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

pagkosmiaimerakatatoukarkinou

 Οι προλήψεις «σπάνε». Καλούμε το κοινό να δράσει και να εντάξει στην καθημερινότητά του τη σωματική άσκηση, να υιοθετήσει μία υγιεινή διατροφή, να διακόψει το κάπνισμα, να περιορίσει την κατανάλωση αλκοόλ και να εφαρμόζει αντηλιακή προστασία.

Η καμπάνια θα επεκταθεί και για άλλες 2 εβδομάδες και στην υπόλοιπη Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα σε επιλεγμένες στάσεις λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και στο Ηράκλειο της Κρήτης. Η δράση μας στο Ηράκλειο της Κρήτης είναι με την Υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Και φέτος, η ΕΟΠΕ δηλώνει το παρόν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου, φέρνει στο επίκεντρο της κοινής γνώμης το θέμα του καρκίνου καλώντας το κοινό να αφήσει κατά μέρους τις προλήψεις και αντ’ αυτού να ζει με υγιεινές συνήθειες. Ένα ηχηρό μήνυμα που προσδοκούμε μέσω της παρέμβασης σε διάφορα σημεία στο δημόσιο χώρο να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους αποδέκτες.

pagkosmia imera kata tou karkinou

Ποιες είναι οι εξελίξεις στην Ιατρική σχετικά με τον καρκίνο και τα είδη του;

«Οι αλματώδεις εξελίξεις στην Ιατρική ανοίγουν καθημερινά νέους ορίζοντες, όσον αφορά την αντιμετώπιση του καρκίνου», επισήμανε ο κ. Μπεχράκης, διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας. «Ο καρκίνος έχει πλέον πάρει τη μορφή μιας χρόνιας νόσου. Δεν πεθαίνουμε από αυτήν. Ζούμε μαζί της. Δεν είναι η… τρισκατάρατος νόσος αλλά μία νόσος όπως όλες. Σοβαρή αλλά αντιμετωπίσιμη – με την κατάλληλη πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία».

Τέλος, επεσήμανε την αδιαμφισβήτητη πλέον σύνδεση του καπνίσματος με τον καρκίνο του πνεύμονα, που είναι ο πιο επιθετικός αλλά και εκείνος με τις περισσότερες διαγνώσεις. Για την ακρίβεια, έχει διαπιστωθεί ότι το 20% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα οφείλεται στο κάπνισμα.

Ο κ. Μπεχράκης αναφέρθηκε στη συνέχεια στις επικαιροποιημένες οδηγίες προληπτικού ελέγχου για καρκίνο πνεύμονα που προτείνουν σε όλους τους καπνιστές 50-80 ετών που έχουν μακροχρόνιο ιστορικό στο παρελθόν τους, π.χ. ένα πακέτο ημερησίως επί είκοσι χρόνια (ακόμη και στους πρώην καπνιστές που διέκοψαν την τελευταία 15ετία), να κάνουν ετησίως μια αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής δόσης ακτινοβολίας.

Η αποτελεσματικότητα του προληπτικού ελέγχου αυτού του είδους συνεισφέρει στη δραστική μείωση των θανάτων κατά 20%-30%.

Η παγκόσμια ευαισθητοποίηση σχετικά με την Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου φέρνει την πρόληψη ως πρώτο θέμα στο τραπέζι, λέξη την οποία χρήζει υψίστης σημασίας για έγκαιρους ελέγχους του εκάστοτε οργανισμού.

Νεότερα Άρθρα

Ο ύπνος με τον σύντροφο σας είναι καλύτερος για την υγεία

Her News

Check-Up: Η πρόληψη είναι καλύτερη από την θεραπεία

Her News b

Βήχας: Τι να κάνω;

Her News