HerNews.gr
Health

Ο ύπνος με τον σύντροφο σας είναι καλύτερος για την υγεία

Ο ύπνος με έναν σύντροφο μπορεί να είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα. Μερικά ζευγάρια λένε ότι δεν θα μπορούσαν με τίποτα να κοιμηθούν χωριστά και μερικά λένε ότι προτιμούν να κοιμούνται σε ξεχωριστά κρεβάτια για να έχουν ποιοτικό ύπνο.

Ωστόσο, οι ερευνητές ανακάλυψαν πρόσφατα ότι οι ενήλικες που μοιράζονται ένα κρεβάτι με τους συντρόφους τους γενικά κοιμούνται καλύτερα από εκείνους που κοιμούνται μόνοι. Μάλιστα αυτός ο ύπνος έχει περισσότερα οφέλη για την υγεία.

Τι σημαίνει όμως αυτό για όσους πάσχουν από άπνοια ύπνου; Η άπνοια είναι μια διαταραχή ύπνου που προκαλεί διαταραχή στην αναπνοή όλη τη νύχτα. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και συχνά δυνατό ροχαλητό, που μπορεί να κάνει  λίγο άβολο τον ύπνο με το ταίρι σας.

Τι λέει η επιστήμη;

Πρόσφατα, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μελέτη σε 1.007 ενήλικες στην Πενσυλβάνια χρησιμοποιώντας άλλες έρευνες, την κλίμακα υπνηλίας Epworth, τον δείκτη σοβαρότητας της αϋπνίας και τη βαθμολογία άπνοιας STOP-BANG.

Η βαθμολογία άπνοιας γνωστή ως STOP-BANG είναι ένα εργαλείο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι επαγγελματίες. Με αυτό αξιολογούν τους ασθενείς, που μπορεί να έχουν άπνοια.

Οι ερωτήσεις που γίνονται έχουν το “ναι” ή το “όχι” ως απάντηση. Στην ουσία αξιολογούν την εμπειρία ενός ασθενούς με το ροχαλητό, την κούραση και την άπνοια. Επίσης γίνονται ερωτήσεις για το ΔΜΣ, την ηλικία και το φύλο.

Μετά την αξιολόγηση όλων των συμμετεχόντων στη μελέτη, τα ευρήματα πρότειναν ότι ο ύπνος με έναν σύντροφο συσχετίστηκε με χαμηλότερα σκορ κατάθλιψης, άγχους και στρες. Εκείνοι που ανέφεραν ότι κοιμούνται με έναν σύντροφο επίσης γενικά έδειξαν ότι ένιωθαν περισσότερη υποστήριξη στις σχέσεις τους.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που κοιμόντουσαν με έναν σύντροφο ανέφεραν λιγότερες περιπτώσεις αϋπνίας. Έτσι ένιωθαν και λιγότερη κόπωση. Φυσικά είχαν και περισσότερες ώρες που κοιμόντουσαν, από εκείνους που κοιμόντουσαν μόνοι.

Αν λοιπόν, είστε σε σχέση, αρχίστε να απολαμβάνετε τον ύπνο με τον σύντροφό σας, αφού όπως όλα δείχνουν έχει πολλά οφέλη.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Sleepy girl mocktail: Βρήκαμε τον τρόπο να κοιμάστε πιο εύκολα

HerNewskl

Τι μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Her News

Κατερίνα Βεργέτη: Η οδοντίατρος των celebrities που δημιουργεί τα ωραιότερα χαμόγελα

Her News