HerNews.gr
Ελλάδα

Πως θα λειτουργήσει το πλαφόν στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας: Όλο το πακέτο μέτρων για το ρεύμα

Το εθνικό σχέδιο για μειωμένους λογαριασμούς ρεύματος. Όλο το πακέτο στήριξης. Tη στιγμή που νοικοκυριά και επιχειρήσεις δέχονται τα απόνερα του σφοδρού «κύματος» της ενεργειακής κρίσης, ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό. Κάνοντας λόγο για ένα «πακέτο» μέτρων 2,5 δισ. ευρώ.

Αφήνοντας ξεκάθαρες αιχμές για μία Ευρώπη… «κατώτερη των περιστάσεων». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο περίγραμμα της εθνικής παρέμβασης, η οποία «ξετυλίγεται» σε τέσσερα πεδία, με τη μεσαία τάξη και τους ευάλωτους στο επίκεντρο.

Σήμερα, Παρασκευή οι αρμόδιοι υπουργοί εξειδίκευσαν το πακέτο των μέτρων στήριξης. Το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και την αναδρομική επιστροφή του 60% των πρόσθετων επιβαρύνσεων.

Περιγράφοντας μεταξύ άλλων το πλαίσιο, στο οποίο θα λειτουργήσει το πλαφόν στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι το κόστος για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος τον Μάιο και τον Ιούνιο θα φτάσει τα 900 εκατ. ευρώ.

Καθώς καλύπτονται και οι καταναλώσεις άνω των 300 Kwh. Θα καλυφθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και το Ειδικό Τέλος 90% στα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας.

Τον Ιούνιο επιδοτείται το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς ρεύματος που εκδόθηκαν από το Δεκέμβριο του 2021 έως το Μάιο του 2022. Αφορά τους οικιακούς καταναλωτές για την κύρια κατοικίας τους και το ποσό θα καταβληθεί στον τραπεζικό λογαριασμό. Αφορά οικογενειακά εισοδήματα έως 45.000 ευρώ και φτάνει έως τα 600 ευρώ.

Το κόστος της νέας παρέμβασης φτάνει τα 280 εκατ. ευρώ. Θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό.

Συνεχίζει να επιδοτείται στην πηγή το ντίζελ για Μάιο και Ιούνιο με 15 λεπτά το λίτρο. Το κόστος φτάνει τα 45 εκατ. και θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό.

Από τον Ιούλιο έως ένα έτος ενισχύεται οριζόντια ο λογαριασμός εκπτώσεων στο ρεύμα για να σταθεροποιηθεί η τιμή λιανικής. Εισάγεται μηχανισμός απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παραγωγών στη χονδρική. Ταυτόχρονα θα προσαρμόζεται σε μηνιαία βάση η επιδότηση στη λιανική ώστε οι τιμές να παραμένουν μεσοσταθμικά σταθερές σε συγκεκριμένα επίπεδα, χαμηλότερες από αυτές τους προηγούμενους μήνες και ελαφρά υψηλότερα απ’ ότι προ κρίσης. Στόχος οι τιμές λιανικής να παραμένουν σταθερές σε χαμηλότερα επίπεδα ανεξάρτητα από την τιμή του φυσικού αερίου. Θα επιδοτηθούν γενναία τα οικιακά τιμολόγια, οι καταναλωτές για το σύνολο των κατοικιών και όλες οι επιχειρήσεις και οι αγροτικές επιχειρήσεις. Το κόστος αναμένεται στα 2 δις. ευρώ το β’ εξάμηνο του έτους. Ο κρατικός προϋπολογισμός θα καταβάλει 800 εκατ. και το υπόλοιπο από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τον μηχανισμό απορρόφησης υπερκερδών των παραγωγών.

Οι παρεμβάσεις θα απορροφήσουν το 70-80% της αύξησης του κόστους, σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, ενώ το σύνολο των παρεμβάσεων φτάνει τα 3,2 δισ. ευρώ για το υπόλοιπο της χρονιάς, ενώ 1,1 δισ. είναι το κόστος για τον προϋπολογισμό.

Σκρέκας: Σε δύο άξονες τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

-Έχουν σημειωθεί διαδοχικά ρεκόρ σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ηλεκτρισμό
-Δύο άξονες με μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεων και σε έκτακτο σχέδιο
-Οι πρώτοι στην ΕΕ που ιδρύσαμε ταμείο ενεργειακής μετάβασης και δώσαμε επιδοτήσεις για να ελαφρυνθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις από τις επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς.

Διαβάστε περισσότερα στη vradini.gr 

 Aκολουθήστε μας στo Google News 

 

Νεότερα Άρθρα

Συνελήφθη 58χρονος για εμπρησμό στην Ηλεία

Her News

Ποτάμια οι δρόμοι στο Ρέθυμνο από τη σφοδρή κακοκαιρία – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Her News b

Ασπρόπυργος: Εξάχρονο παιδί ξεχάστηκε σε σχολικό

Her News b