HerNews.gr
Ελλάδα

ΕΝΦΙΑ: Με αλλαγές έρχονται τα νέα του εκκαθαριστικά

πολη

Ξεκινά μέσα στις επόμενες ώρες και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως αύριο η ανάρτηση από την ΑΑΔΕ των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στους προσωπικούς λογαριασμούς του Taxisnet για πάνω από 7 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Αλλαγές στα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ: Μετά τις αλλαγές στο καθεστώς υπολογισμού του φόρο περίπου 5 εκατ. φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ακίνητα δηλαδή 8 στους 10 θα καταβάλλουν μικρότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι, σχεδόν 900.000 ιδιοκτήτες θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο ενώ 350.000 θα έχουν επιβαρύνσεις και από αυτούς οι 180.000 θα είναι οι πλέον χαμένοι.

Το χρονοδιάγραμμα πληρωμής δεν αλλάζει. Η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη έως τις 31 Μαΐου και τη τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου του 2023.

πολη

Στα φετινά εκκαθαριστικά υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με πέρυσι έτσι ώστε να παρέχεται στο φορολογούμενο πλήρη και αναλυτική εικόνα καθώς στο σημείωμα θα αναγράφονται η φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας, το ποσό του κύριου φόρου, οι προσαυξήσεις, οι εκπτώσεις και οι απαλλαγές, το τελικό ποσό του φόρου, οι προθεσμίες για τις δόσεις και η ταυτότητα οφειλής.

Για να δουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ οι φορολογούμενοι θα πρέπει αφού μπουν στην ψηφιακή πύλη myAADE της ΑΑΔΕ:

1. Να κάνουν κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές».

2. Να κάνουν κλικ στην επιλογή «Δημοφιλείς Εφαρμογές».

3. Να κάνουν κλικ στη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ» και αφού ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9 να επιλέξουν το έτος 2022 για να εμφανιστεί το εκκαθαριστικό σημείωμα

Για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνονται υπόψη:

-Η νέα κλίμακα. Οι συντελεστές του κύριου φόρου μειώθηκαν για ακίνητα σε περιοχές όπου οι τιμές ζώνης φθάνουν μέχρι τα 4.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και παράλληλα έχουν ενοποιηθεί τα κλιμάκια για τα κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές με χαμηλές και μεσαίες τιμές ζώνης. Οι συντελεστές βασικού φόρου παραμένουν αμετάβλητοι για ακίνητα σε περιοχές με τιμές ζώνης από 4.001 έως 4.500 ευρώ ενώ αντίθετα αυξάνονται σε περιοχές με μεγαλύτερη τιμή ζώνης. Δραστική μείωση έως και 80% καταγράφεται στους συντελεστές σε όλα τα κλιμάκια υπολογισμού του φόρου των οικοπέδων.

Διαβάστε περισσότερα στη www.vradini.gr

 

Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Έβρος: Τι περιλαμβάνει το έργο επέκτασης του φράχτη – Στην περιοχή ο Μητσοτάκης

Her News

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οδήγησε αυτοκίνητο υδρογόνου στην Κοζάνη (Βίντεο)

HerNews ka

Ζελένσκι στη Βουλή: «Ελευθερία ή Θάνατος» έλεγαν οι δικοί σας, αυτό λέμε και εμείς σήμερα

Her News b