HerNews.gr
Ελλάδα

Γλυπτά του Παρθενώνα: Επιστρέφει μόνιμα το θραύσμα Fagan στο Μουσείο της Ακρόπολης

Χθες έγινε γνωστό πως Ελλάδα και Βρετανία θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Μια μέρα μετά έρχεται ακόμη μια σημαντική εξέλιξη από τη Σικελία.

Συγκεκριμένα, το «θραύσμα Fagan», τμήμα της ζωφόρου του Παρθενώνα, μπορεί να μείνει για πάντα στην Αθήνα. Αφού η περιφέρεια της Σικελίας έδωσε το «πράσινο φως» για την «αποδέσμευσή» του. Αυτό ανακοίνωσαν την Παρασκευή η κυβέρνηση της Σικελίας και το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού. Και ενώ στην UNESCO υπάρχει κινητικότητα για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Πρόκειται για το τμήμα της πλάκας που ανήκει στην ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα και που αναπαριστά το πόδι της Αρτέμιδας. Θεάς του κυνηγιού, καθισμένης σε θρόνο.

Η περιφέρεια της Σικελίας έδωσε τη συγκατάθεσή της για την «αποδέσμευση» του αντικειμένου. Δηλαδή την τεχνική πράξη που ήταν απαραίτητη για την οριστική επιστροφή του θραύσματος στην Αθήνα. Έχοντας λάβει τις προηγούμενες εβδομάδες το «πράσινο φως» από τη Νομική Υπηρεσία του Ιταλικού Κράτους, για τη διαδικασία «αποδέσμευσης» από τη Σικελία. Με σκοπό την επιστροφή του στην Ελλάδα, καθώς και την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλικής Δημοκρατίας σχετικά με την αρμοδιότητα της Περιφέρειας της Σικελίας να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση.

Απομένει τώρα η τελική έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας, η οποία με αυτές τις προϋποθέσεις, αναμένεται να δοθεί τάχιστα.

Η Σικελία, λοιπόν, ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή στην Ελλάδα των Γλυπτών του Παρθενώνα, καταθέτοντας την καθοριστική συμβολή της στη συζήτηση που διεξάγεται εδώ και καιρό σε διεθνές επίπεδο.

Διαβάστε περισσότερα στη vradini.gr

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Δακτύλιος: Πότε επιστρέφει – Ποιοι εξαιρούνται

Her News

Καιρός: Έπεσε το πρώτο χιόνι στον Όλυμπο

Her News b

Ποτάμια οι δρόμοι στη Θεσσαλονίκη: Ντελιβεράς παρασύρθηκε από τα νερά – ΒΙΝΤΕΟ

Her News b