HerNews.gr
Health

Κρόκος Κοζάνης: Οι θεραπευτικές του ιδιότητες του συνδέονται με τη γονιμότητα

κροκος Κοζανης

Το έντονο κοκκινοπορτοκαλί χρώμα του εναπόκειται στις θεραπευτικές ιδιότητες των στοιχείων που συσσωρεύονται σε αυτόν. Είναι ο κρόκος Κοζάνης και είναι λατρεμένος.

Ο κρόκος Κοζάνης φυτεύεται δυο φορές τον χρόνο, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Είναι το φυτό από το οποίο παίρνουμε πολλά θεραπευτικά στοιχεία γι’ αυτό και θεωρείται ιαματικό. 

αφαιρούνται με το χέρι τα πολύτιμα στίγματα του λουλουδιού και αποξηραίνονται για να γίνουν τα βαθυκόκκινα λεπτά νήματα. Χρειάζονται περίπου 50.000 στίγματα για να προκύψουν μόλις 100 γραμμάρια κόκκινου κρόκου, γι’ αυτό και είναι από τα ακριβότερα μπαχαρικά στον κόσμο αλλά και το καλύτερο ποιοτικά.

Ο κρόκος κατέχει ιδιαίτερη θέση στην ιστορία της φαρμακευτικής, καθώς έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πολλών ασθενειών, κυρίως του καρδιαγγειακού συστήματος, γυναικολογικών και οφθαλμιατρικών παθήσεων

Τα κύρια θεραπευτικά συστατικά του είναι η πικροκροκίνη και η κροκίνη. Περιέχει επίσης βιταμίνη Β12, λυκοπίνη, ζεαξανθίνη, α-β καροτένιο καθώς και βιταμίνη C, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο.

κροκος Κοζανης

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων ερευνών σχετικά με τις φαρμακευτικές ιδιότητες του, βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους, την ενίσχυση της μνήμης αλλά και νευροεκφυλιστικών παθήσεων (άνοια, νόσος Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον) και ψυχιατρικών παθήσεων (κατάθλιψη).

Οι επιστήμονες έχουν επισημάνει ότι ο κρόκος Κοζάνης:

  • Ανακουφίζει από τον στομαχόπονο
  • Συνδέεται με τη γονιμότητα και τον έρωτα
  • Μειώνει την αρτηριακή πίεση
  • Καταπραΰνει από τους πόνους των νεφρών
  • Διευκολύνει την πέψη
  • Βοηθά το ακνεϊκό δέρμα, χρησιμοποιώντας το εξωτερικά

krokos kozanis

Πολύτιμος σύμμαχος στο σώμα μας εσωτερικά και εξωτερικά, ο κρόκος Κοζάνης είναι το πολύτιμο πετράδι στο ντουλάπι με τα μπαχαρικά μας.

 

 Aκολουθήστε μας στo Google News 

Νεότερα Άρθρα

Πονοκέφαλος: Μάθε να ξεχωρίζεις τα είδη του

Her News b

Επιβλαβή σωματίδια στην ατμόσφαιρα της Αττικής: Πως να προστατευτούμε

Her News

Μπορώ να κάνω αποτοξίνωση στις διακοπές;

Her News b