HerNews.gr
Health

Επιβλαβή σωματίδια στην ατμόσφαιρα της Αττικής: Πως να προστατευτούμε

Η κατάσταση σε πολλές περιοχές της Αθήνας είναι δύσκολη, όσον αφορά τα επιβλαβή σωματίδια PM2.5 (λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια, με διάμετρο περί τα 2,5 μικρόμετρα και μικρότερα), λόγω της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε χθες στη Βαρυμπόμπη.

Τα αιωρούμενα σωματίδια είναι πιθανόν να διεισδύσουν μέχρι το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα (πνεύμονες) ενώ τα μικρότερης διαμέτρου μικροσωματίδια ενδέχεται να περάσουν και στην κυκλοφορία του αίματος.

Αν σήμερα πρέπει να κυκλοφορήσετε έξω, οι ειδικοί συστήνουν να χρησιμοποιήσετε μάσκα N95, ΚΝ95 ή FFP2, που παρέχουν προστασία από τα σωματίδια PM2.5.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου από έκθεση σε καπνό είναι τα άτομα που έχουν άσθμα ή άλλα αναπνευστικά νοσήματα, άτομα με καρδιοαγγειακές παθήσεις, χρονίως πάσχοντες, ηλικιωμένοι, παιδιά, έγκυοι και καπνιστές.

Η έκθεση στον καπνό μιας πυρκαγιάς αλλά και τα σωματίδια που αφήνει στην ατμόσφαιρα, ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμούς στα μάτια και την αναπνευστική οδό, βήχα, βρογχίτιδα, συμπτώματα κρίσης άσθματος και σε κάποιες περιπτώσεις διαταραχή της αναπνευστικής λειτουργίας όπως δύσπνοια.

Ακόμα, τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα ίσως να έχουν διαταραχές ρυθμού της καρδιάς και σε ακραίες περιπτώσεις σε καρδιαγγειακά επεισόδια.

Μέτρα προστασίας που πρέπει να λάβουμε:

Μία πυρκαγιά, εκτός από την περιοχή στην οποία εκδηλώνεται, ενδέχεται να επηρεάσει και άλλες περιοχές,καθώς μέσω των ανέμων μεταφέρονται τα σωματίδια.

Τι πρέπει να κάνουμε:

Να παραμένουμε σε κλειστούς χώρους. Σε περίπτωση όπου κατοικημένες περιοχές βρίσκονται κοντά σε μια δασική πυρκαγιά κι επηρεάζονται από τον καπνό καλό θα είναι να γίνει περιορισμός των άσκοπων μετακινήσεων και η παραμονή σε κλειστούς χώρους χωρίς απευθείας επικοινωνία με τον εξωτερικό αέρα.

Εξασφάλιση του δροσισμού των εσωτερικών χώρων των σπιτιών ή χώρων εργασίας

Εφόσον οι κατοικίες διαθέτουν σύστημα κλιματισμού, προτείνεται η χρήση του στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η επιβάρυνση της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους.

Η επιλογή εισαγωγής «φρέσκου αέρα» που παρέχεται από ορισμένα συστήματα κλιματισμού πρέπει να απενεργοποιείται κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς για να αποφευχθεί η εισροή από σωματίδια από το εξωτερικό περιβάλλον.

Σε περίπτωση που κάποιος παρουσιάσει οποιαδήποτε συμπτώματα εξαιτίας του καπνού ή των συνθηκών της πυρκαγιάς όπως είναι τα σωματίδια (δύσπνοια, σύγχυση, σπασμοί, καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, απώλεια συνείδησης) πρέπει να αναζητηθεί αμέσως η συνδρομή γιατρού.

Νεότερα Άρθρα

Οι πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση ελλοχεύουν αυτόν τον κίνδυνο

Her News

Ύπνος: Γιατί κινδυνεύεις αν δεν κοιμάσαι αρκετά

Her News

Κράμπες περιόδου: Μικρά μυστικά που θα σας βοηθήσουν

Her News