HerNews.gr
Ελλάδα

Έρχεται δεύτερη παρέμβαση για την ακρίβεια στα καύσιμα

Μέσα στον Ιούνιο η επόμενη κίνηση της κυβέρνησης, με στόχο τη μείωση των τιμών στα καύσιμα κατά 15-20 λεπτά ανά λίτρο.

Τις τελευταίες ημέρες στο ντίζελ – άγνωστο αν οφείλεται στη διεθνή συγκυρία τιμών και ισοτιμιών ή σε άλλους λόγους– η τιμή φαίνεται να συγκρατείται εκ νέου. Στα υπόλοιπα καύσιμα και συγκεκριμένα στη βενζίνη, όμως, όπου επιλέχθηκε το μοντέλο της επιδότησης με fuel pass και πίστωση ποσών από 35 έως 55 ευρώ το λίτρο μόνο για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ, οι τιμές παραμένουν εφιαλτικές.

βενζίνη

Το υπουργείο Ανάπτυξης ξεκίνησε μπαράζ ελέγχων προκειμένου να διαπιστώσει εάν εφαρμόζεται στην πράξη το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των πρατηριούχων που προβλέπεται σε νόμο και ορίζει «κόφτη» κέρδους στο ύψος του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν αισχροκέρδεια –με τα παραπάνω χαρακτηριστικά– για ένα στα τέσσερα πρατήρια που ελέγχθηκαν. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, έγραψε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης: «Η υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ΔΙΜΕΑ, τις τελευταίες ημέρες έχει ελέγξει: 137 πρατήρια καυσίμων. Έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία των στοιχείων για τα 64. Βρέθηκαν παραβάσεις αθέμιτης κερδοφορίας σε 17. Χωρίς παράβαση τα 47. Υπό επεξεργασία τα 73. Παραβατικότητα στο 26%. Συνεχίζουμε».

Μέσα στον Ιούνιο η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε νέα παρέμβαση για τα καύσιμα. Την προαναγγέλλουν συναρμόδιοι υπουργοί και οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση επιμένει πως η σωστή συνταγή δεν είναι η οριζόντια μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης ή του ΦΠΑ.

βενζινη

Σταθμίζοντας την ανάλυση των στοιχείων για τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Απρίλιο –υπέρβαση φορολογικών εισπράξεων 506 εκατ. ευρώ– που θα δείξουν εάν πράγματι υπάρχει αισθητή πτώση κατανάλωσης στα καύσιμα, τέτοια ώστε να επηρεάζει τις εισπράξεις ΦΠΑ και ΕΦΚ, αναμένονται ανακοινώσεις για παράταση της επιδότησης στο ντίζελ και πιθανή επέκταση του μέτρου και στη βενζίνη, ώστε η τιμή στην αντλία να υποχωρήσει κατά 15-20 λεπτά, όπως έχουν κάνει, άλλωστε, και πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Εναλλακτικά εξετάζεται η επανάληψη του fuel pass.

Πηγή: www.vradini.gr

 

 Aκολουθήστε μας στo Google News 

Νεότερα Άρθρα

Τέμπη: Συγκλονίζει ο 20χρονος φοιτητής που βγήκε ζωντανός από το δεύτερο βαγόνι

Her News

Θοδωρής Μαραντίνης: Ζητά την συνεπιμέλεια των παιδιών του με την Σίσσυ Χρηστίδου

HerNews ka

Αλλαγή Ώρας: Θα γυρίσουμε ξανά τα ρολόγια μας;

Her News b