HerNews.gr
Ελλάδα

Έρχονται οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ

Τέλος στη γραφειοκρατία και το κόστος για την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ βάζει η ΑΑΔΕ. Με την πιλοτική εφαρμογή των προπληρωμένων δηλώσεων ΦΠΑ από το Νοέμβριο για εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Με βάση τα στοιχεία που καταχωρούνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα MyDATA.

Παράλληλα, το μέτρο θα συμβάλει στην επιτάχυνση των επιστροφών φόρου και στον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Όπως δήλωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας στο taxheaven.gr, «εμείς θα θέλαμε μέσα στο 2022 να ξεκινήσει πιλοτικά η προ-συμπλήρωση δεδομένων για τις δηλώσεις ΦΠΑ. Είναι ένα σύνθετο έργο, επιδιώκουμε πιλοτικά φέτος να δούμε πως μπορεί λειτουργήσει το myDATA με τις δηλώσεις του ΦΠΑ χωρίς βέβαια οι εγγραφές αυτές να είναι δεσμευτικές σε πρώτη φάση».

Με το νέο σύστημα οι φορολογικές αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να υπολογίζουν με ακρίβεια τον οφειλόμενο ΦΠΑ των επιχειρήσεων, βασιζόμενες στα στοιχεία για τον τζίρο που καταγράφονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή myData.

Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να τροποποιούν την προσυμπληρωμένη δήλωση εφόσον δεν συμφωνούν με τα στοιχεία. Σύμφωνα με στελέχη της φορολογικής διοίκησης με την εφαρμογή του μέτρου των προσυμπληρωμένων δηλώσεων ΦΠΑ θα μειωθεί το κόστος για τις επιχειρήσεις, η εφορία θα γνωρίζει τα έσοδα που θα πρέπει να εισπράξει από ΦΠΑ κάθε μήνα και θα περιοριστεί σημαντικά η φοροδιαφυγή και οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των τιμολογίων από πολλές επιχειρήσεις.

Διαβάστε περισσότερα στη vradini.gr 

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Τσικνοπέμπτη 2023: Όλες οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα

HerNews ka

Άρση μέτρων: Τι θα γίνει με ωράριο, μουσική και καλεσμένους

Her News b

Γιάννης Φλωρινιώτης: Η ανατριχιαστική ανάρτηση του 2 ημέρες πριν «φύγει» από τη ζωή

HerNews ka