HerNews.gr
Beauty

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνουν τα σύμβολα στο πίσω μέρος των καλλυντικών σας;

Αν είστε κι εσείς beauty addicts, όπως κι εμείς, τότε σίγουρα θα έχετε κάθε λογής καλλυντικά για να φροντίζετε το πρόσωπό σας. Έχετε προσέξει όμως ποτέ τα σύμβολα που βρίσκονται στο πίσω μέρος των καλλυντικών; Και αν ναι, ξέρετε τι σημαίνουν;

Πάμε να τα αναλύσουμε και ποιος ξέρει; Ίσως μάθετε κι εσείς κάτι νέο για το αγαπημένο σας προϊόν!

Τα συστατικά

Τα συστατικά που περιέχουν τα προϊόντα ομορφιάς είναι υποχρεωτικό να αναγράφονται στις συσκευασίες. Μερικές φορές είναι κρυμμένα πίσω από αυτοκόλλητα, και άλλες φορές υπάρχουν μόνο πάνω στις συσκευασίες των προϊόντων.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η σειρά αναγραφής στη λίστα συστατικών είναι θέμα συγκέντρωσης, δηλαδή προηγούνται τα συστατικά με τη μεγαλύτερη δοσολογία στη φόρμουλα του προϊόντος. Στο τέλος της λίστας αναφέρονται όλα τα συστατικά που περιέχονται στη φόρμουλα σε ποσοστό κάτω του 1%.

H πράσινη κουκκίδα

Μπορεί το συγκεκριμένο σύμβολο με τα βέλη που περιπλέκονται μεταξύ τους να ονομάζεται «πράσινη βούλα», “green dot” στα αγγλικά, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι πράσινο, συνήθως μαύρο ή λευκό. Άσχετα με το χρώμα του πάντως, υποδηλώνει ότι η εταιρία του καλλυντικού έχει υιοθετήσει μία πολιτική ανακύκλωσης και αξιοποίησης των αποβλήτων των συσκευασιών. «Όλες οι εταιρίες στην Ευρώπη έχουν νομική υποχρέωση να ανακυκλώνουν και να αξιοποιούν τα απόβλητα, συνήθως μέσω ενός εξειδικευμένου οργανισμού» αναφέρει η εταιρία αδειοδότησης της «πράσινης βούλας». Αυτή είναι και η διαφορά του με το σήμα της ανακύκλωσης, ότι δηλαδή το brand έχει υπογράψει κανονισμό διαχείρισης των αποβλήτων των συσκευασιών.

Το σύμβολο της ημερομηνίας λήξης

Κι όμως, ακόμη και τα καλλυντικά έχουν ημερομηνία λήξεως. Η ημερομηνία υποδηλώνεται από τον αριθμό που αναγράφεται στο παραπάνω σύμβολο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δηλαδή, μπορείτε να χρησιμοποιείτε το προϊόν για 6 μήνες από τη στιγμή που θα το ανοίξετε. Η μόνη πιθανότητα το σύμβολο αυτό να απουσιάζει από τη συσκευασία είναι σε ορισμένα αερολύματα, τα οποία είναι καλά σφραγισμένα και μπορούν να παραμείνουν αναλλοίωτα για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Τα περιστρεφόμενα βέλη

Από τα πιο ευρέως γνωστά σύμβολα είναι αυτό με τα περιστρεφόμενα βέλη σε τριγωνική διάταξη, αφού βρίσκεται πλεόν στα περισσότερα beauty προϊόντα και όχι μόνο. Τα βέλη υποδηλώνουν ότι η συσκευασία του προϊόντος μπορεί να ανακυκλωθεί. Μπορεί να το δείτε και με έναν αριθμό στο εσωτερικό του, ο οποίος δείχνει το ποσοστό της συσκευασίας που προέρχεται από ανακυκλωμένα υλικά, χωρίς αυτό όμως να είναι απαραίτητο.

Το γράμμα e

Σύμφωνα με τις νομικές απαιτήσεις, κάθε καλλυντικό πρέπει να αναγράφει το καθαρό περιεχόμενό του πάνω στη συσκευασία, σε γραμμάρια και χιλιοστόλιτρα. Αν δε «το προϊόν τηρεί το “μέσο σύστημα πλήρωσης»” το οποίο καθορίζεται από κανονισμούς για τα μέτρα και σταθμά», όπως εξηγεί η ευρωπαϊκή κοσμετολογία, τότε η ύπαρξη του συμβόλου e είναι απαραίτητη.

Η φωτιά

Η αναγραφή του συμβόλου της φωτιάς στη συσκευασία ενός καλλυντικού σημαίνει ότι αυτή είναι εύφλεκτη και ότι θα πρέπει να φυλάσσεται μακριά από εστίες θερμότητας. Είναι από τα σύμβολα που συναντώνται κυρίως σε hairsprays, αποσμητικά και ασετόν για τα νύχια εξαιτίας της μεγάλης συγκέντρωσής τους σε αλκοόλη και προωθητικό αέριο.

Το εγχειρίδιο

Την επόμενη φορά που θα δείτε το σύμβολο με το δάχτυλο που δείχνει σε ένα βιβλίο στη συσκευασία του καλλυντικού σας, θα ξέρετε πως υπάρχει ένα συμπληρωματικό φυλλάδιο ή ένθετο μέσα στη συσκευασία με πληροφορίες που δε χωρούσαν στο εξωτερικό.

Το κινούμενο λαγουδάκι

Για να δηλώσουν οι εταιρίες ότι το προϊόν τους δεν έχει ελεγχθεί σε πειραματόζωα αναγράφουν το συγκεκριμένο σύμβολο με το λαγουδάκι στη συσκευασία του. Η ιδέα ξεκίνησε από 8 εθνικές ομάδες προστασίας ζώων, οι οποίες αργότερα σχημάτισαν τον συνασπισμό Coalition for Consumer Information on Cosmetics (CCIC) και πλέον είναι διαδεδομένη παγκοσμίως.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Jennifer Lopez: Με ποιον τρόπο εφαρμόζει την κρέμα ματιών της;

HerNewskl

Baby Blonde: Το ξανθό που θα τονίσει τα χαρακτηριστικά σας!

HerNewskl

4 Βήματα για να δημιουργήσετε την τέλεια ρουτίνα περιποίησης για το σώμα

Her News