HerNews.gr
Συνεντεύξεις

Η Βάσια Αναστασίου μιλά στο HerNews: «Η πολιτική είναι ο κατεξοχήν χώρος όπου ζει και βασιλεύει η πατριαρχία»

Επικοινωνιολόγος, δικηγόρος, αναπληρώτρια Γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, με μεγάλη αγάπη για τα κοινά, η Βάσια Αναστασίου είναι μια δυναμική γυναίκα που το πείσμα και η σκληρή δουλειά, την έκαναν να ανελιχθεί στον χώρο της πολιτικής.

Η Βάσια Αναστασίου μιλά στο HerNews και την Μπάγια Αντωνοπούλου για την πολιτική, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, αλλά και τα μελλοντικά της σχέδια!

Πως είναι η ζωή μιας γυναίκας πολιτικού; Τι δυσκολίες έχει να αντιμετωπίσει καθημερινά;

Μάλλον δεν θα αυτοπροσδιοριζόμουν ως «πολιτικός» αλλά ως μια γυναίκα που ασκώ το επάγγελμα της δικηγόρου και παράλληλα είμαι ενεργή με την πολιτική για πετύχω πράγματα για τον τόπο του, την Ανατολική Αττική.
Σε ό,τι αφορά τις δυσκολίες, ναι, είναι πολλέςμικρές ή μεγάλες.
Η πιο βασική ότι ως νέα γυναίκα θα πρέπει να προσπαθήσω διπλά και τριπλά για να ακουστώ και να αξιολογηθώ για τις ιδέες και τις απόψεις μου. Δεν είναι δίκαιο, δεν είναι εύκολο, αλλά δεν είμαστε εδώ για τα εύκολα.

Γιατί αποφασίσατε να σπουδάσετε Νομική; 

Σε μια ζωή γεμάτη ανισότητες και ανθρώπους να ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες, είναι σημαντικό να υπηρετείς μια επιστήμη που αντιμετωπίζει όλους τους πολίτες ως ίσους.
Αυτή η αίσθηση της ισότητας πάντα με έλκυε.
Βέβαια, οι γονείς μου, γιατροί και οι δύο, με θυμούνται απο μικρή πάντα να τους αγορεύω για πετύχω τις μικρές ή μεγάλες νίκες στην εφηβική μου καθημερινότητα. Ίσως είναι ένας συνδυασμός και των δύο.  

Γιατί επιλέξατε να ενταχθείτε στο ΠΑΣΟΚ;

Αν από την ίδρυσή του ως σήμερα, βάζαμε στη ζυγαριά τη συμβολή του ΠΑΣΟΚ στη χώρα, θα έγερνε, αδιαμφισβήτητα, στα θετική πλευρά της ιστορίας. Ειδικά, ως γυναίκα με ευαισθησία σε θέματα ανισοτήτων, ήταν οι νόμοι του ΠΑΣΟΚ που αναγνώρισαν νομικά την ισότητα των δύο φύλων, απελευθέρωσαν τον ρόλο της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία, νομιμοποίησαν το δικαίωμα στην άμβλωση και άλλα πολλά.
Και σήμερα όμως, η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία μιλάει για σεβασμό στα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα. Μιλάει για επιθετική πολιτική στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.
Μιλάει για δίκτυ προστασίας στην υγεία, την παιδεία και τη μέριμνα, ώστε να μη μένει κανένας πίσω. Μιλάει για στήριξη των νέων μέσω κοινωνικών κατοικιών ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με τα υπέρογκα ενοίκια. Για όλα αυτά λοιπόν, έχω αποφασίσει να παλέψω με τη σημαία του νέου και ανανεωμένου ΠΑΣΟΚ.

 Κα Αναστασίου, τί σημαίνει για εσάς «μεγάλη αγκαλιά» όπως ονομάζετε το «team vassia»;

Είναι μια μεγάλη παρέα που χωρίς καμία προϋπόθεση και χωρίς καμία ιδιοτέλεια, είναι διπλα μου σε όλη αυτή την πορεία. Είναι άνθρωποι που με πιστεύουν, πιστεύουν αυτό που κάνω και όσα πρεσβεύω, και είναι άνθρωποι που πραγματικά μπορώ να στηρίζομαι πάνω τους. Αυτό που λέω είναι ότι αν καταφέρω να εκλεγώ, θα με εκλέξει η δύναμη της αγάπης.  

H «γυάλινη οροφή», όπως την αποκαλούσε η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, οι συνθήκες δηλαδή που δυσκολεύουν τις γυναίκες να φτάσουν σε θέσεις ευθύνης, πόσο έχει δυσκολέψει τη δική σας πορεία;

Η πολιτική είναι ο κατεξοχήν χώρος όπου ζει και βασιλεύει η πατριαρχία.
Ρίξτε μια ματιά στο Κοινοβούλιο ή στο υπουργικό συμβούλιο.
Η Φώφη κατάφερε να σπάσει αυτή την οροφή με τις ιδέες, το πείσμα και τη δύναμη του χαρακτήρα της.
Το παράδειγμά της με εμπνέει προσωπικά και λειτουργεί ως μια διαρκής υπενθύμιση κάθε φορά που αισθάνομαι να μην αντιμετωπίζομαι ισότιμα λόγω του φύλου μου.

Αντικειμενικά είστε μια πολύ εντυπωσιακή γυναίκα. Νιώσατε ποτέ ότι η ομορφιά είναι και «κατάρα» στη διαδρομή μιας γυναίκας;

Ευτυχώς η κοινωνία μας έχει αρχίσει να ξεπερνάει το στερεότυπο της «παραδοσιακής» ομορφιάς.
Με μεγάλη χαρά βλέπω πανέμορφες γυναίκες να πετυχαίνουν ανεξαρτήτως ηλικίας και κιλών. Εξάλλου η ομορφιά είναι στην ψυχή μας.
Για να απαντήσω στην ερώτηση σας. Ναι, έχει τύχει να βρεθώ αντιμέτωπη με προκατειλημμένους ανθρώπους λόγω της εμφάνισης μου, της ηλικίας μου ή του φύλου μου. Όμως κάθε φορά που μια πόρτα έκλεινε, φρόντιζα με την επιμονή μου να ανοίγω μια άλλη. 

Σας έχει τύχει να δεχθείτε σεξουαλική παρενόχληση ή bullying στον εργασιακό χώρο;

Ευτυχώς όχι, ίσως γιατί και ο χώρος στον οποίο εργάζομαι είναι μια μεγάλη εταιρεία με συγκεκριμένες αυστηρές ενδοεταιρικές διαδικασίες που δεν θα επέτρεπαν οποιαδήποτε υποψία όχλησης να οδηγούσε σε σεξουαλική παρενόχληση ή εκφοβισμό. Δυστυχώς, ανήκω σε μια τυχερή μειοψηφία.
Όσο για την πολιτική, το πρώτο σχόλιο που δέχθηκα στην πρώτη μου ομιλία ήταν οτι το τακούνι μου είναι γδαρμένο..   

Είστε αναπληρώτρια Γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα δραστήρια στην Ανατολική Αττική. Θα είστε υποψήφια βουλευτής;

Θα περιμένουμε και τις επίσημες ανακοινώσεις από το κόμμα, αλλά θα είμαι στην πρώτη γραμμή, όπως άλλωστε ήμουν και το 2019, οπότε και ήμουν υποψήφια στην Ανατολική Αττική, σε αρκετά πιο δύσκολη συγκυρία για την παράταξη.
Κοιτάξτε, η Ανατολική Αττική είναι ο τόπος μου, όπου μεγάλωσα και ζω.
Εκεί είναι οι αναμνήσεις μου, εκεί είναι και τα όνειρά μου.
Και πραγματικά, είμαι αποφασισμένη να δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να διεκδικώ το καλύτερο για τον τόπο αυτό και αύριο ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. 

Κα Αναστασίου, θέλαμε ένα σχόλιο σας σχετικά με τη σύλληψη της Εύας Καϊλή.

Δεν είναι το ΠΑΣΟΚ η κ. Καϊλή. Το ΠΑΣΟΚ είναι η καθεμιά και ο καθένας απ’ τους 270.000 πολιτείες που τέτοιες μέρες πέρυσι περίμεναν υπομονετικά ώρες μέσα στα σκοτάδια της πανδημίας για να δώσουν εντολή ανανέωσης και αναγέννησης της παράταξης μας.
Το ΠΑΣΟΚ είναι το πλήθος των νέων που μπήκαν μπροστά σε αυτήν την προσπάθεια με ενθουσιασμό και δυναμισμό είτε συμμετέχοντας στους τομείς του κόμματος είτε αποτελώντας την έκφραση μας στις τοπικές κοινωνίες.

Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ και όχι η κ. Καϊληή άλλα στελέχη που στο παρελθόν πλήγωσαν τον κόσμο και την ιστορία της παράταξης. Ως οφείλαμε, την διαγράψαμε μέσα σε δευτερόλεπτα και συνεχίζουμε.

Μια γυναίκα με τόσες υποχρεώσεις, όπως εσείς, έχει χρόνο για προσωπική ζωήΠιστεύετε ότι πρέπει να αφήσει κάτι πίσω ή συνδυάζεται η καριέρα με τη συντροφικότητα; Το ενδεχόμενο του γάμου είναι στα άμεσα σχέδια σας;

Η ενασχόληση μου με την πολιτική ενώ παράλληλα εργάζομαι 8 ώρες την ημέρα σημαίνει οτι δεν έχω καθόλου ελεύθερο χρόνο. Όμως η σχέση που αναπτύσσω καθημερινά με την κοινωνία είναι για εμένα ευλογία και με γεμίζει.
Η αλήθεια είναι οτι έχει επηρεαστεί η προσωπική μου ζωή απο αυτό. Όμως οι άνθρωποι που δεν μας στηρίζουν στα όνειρα μας δεν έχουν θέση στην ζωή μας. Διανύω μια μεταβατική και συγχρόνως εξαιρετικά ζωντανή περίοδο στην ζωή μου. Όσο για τον γάμο… είναι χρονιά εκλογών (γελώντας)…

Ως δυναμική γυναίκα, τι συμβουλή θα θέλατε να δώσετε στις γυναίκες που διαβάζουν σήμερα τη συνέντευξή σας;

Να μην παγιδεύονται στην εικόνα που τους καλλιεργείται. Να αγαπάνε πολυ και απενοχοποιημένα τον εαυτό τους. Να μην επιτρέπουν σε κανέναν να περιορίσει τα όνειρα τους. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα στην ζωή απο τα απωθημένα. 

Ευχαριστούμε τη Βάσια Αναστασίου για τη συνέντευξη στο HerNews.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Χρίστος Αντωνιάδης: «Όταν έχασα τον παππού μου, έπρεπε το ίδιο βράδυ να τραγουδήσω, αφού τον είχα δει νεκρό»

HerNews ka

Χρήστος Βασιλόπουλος: «Ο πατέρας μου πέθανε στην φυλακή και δεν τον γνώρισα»

Her News b

Bridal Expo: Έρχεται η μεγαλύτερη έκθεση γάμου – Kαι ποια ωραιότερη βιτρίνα από αυτή του Ζαππείου;

Her News