HerNews.gr
Ελλάδα

Το μεγάλο «μάθημα» της Έμμας: Αυξήθηκαν κατά 14% οι δότες οργάνων σε ένα μήνα

Η μεγαλοψυχία της οικογένειας της 21χρονης Έμμας, της κοπέλας που έχασε τη μάχη αφού παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στη Θεσσαλονίκη, ήταν η μεγάλη αρχή αφού φαίνεται ότι συγκίνησε και κινητοποίησε πλήθος κόσμου ως προς το θέμα της δωρεάς οργάνων.

Ακολουθώντας τα «μαθήματα» ζωής της Έμμας έγιναν δότες, άνθρωποι διαφόρων ηλικιών που δεν κατάφεραν να κρατηθούν στη ζωή και που οι περιπτώσεις τους δεν γνώρισαν τη δημοσιότητα που έλαβαν άλλες αντίστοιχες ιστορίες όπως του 6χρονου Θωμά από τα Γρεβενά, του 18χρονου Γρηγόρη , του 22χρονου Δημήτρη μόλις χθες…

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), το 2022 ολοκληρώθηκε με ρεκόρ 5ετίας σε ό,τι αφορά τον αριθμό δοτών οργάνων, καθώς καταγράφηκαν 70 δότες.
Μάλιστα, τα νοσοκομεία «Αττικόν» στην Αττική και «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη αναδεικνύονται τα πρωτοπόρα νοσηλευτικά ιδρύματα σε ό,τι αφορά την στήριξη της δωρεάς οργάνων και την ανεύρεση κατάλληλων δοτών.

Το 2021 οι δότες οργάνων ήταν 52 και το 2020, έτος που μας έβαλε στην τροχιά της πανδημίας κορωνοϊού ακόμη λιγότεροι, 48. Το 2019 είχαν καταγραφεί 61 δότες οργάνων και το 2018 ο αριθμός τους δεν ξεπέρασε τους 45.

Ο απολογισμός του περσινού έτους ήταν 70 δότες οργάνων, ωστόσο οι 10 (ποσοστό 14,3% του συνόλου) καταγράφηκαν μέσα στον τελευταίο μήνα του έτους.

Σε πέντε νοσοκομεία του ΕΣΥ που τοποθετήθηκαν το 2022 Τοπικοί Συντονιστές Μεταμοσχεύσεων διπλασιάστηκαν οι δωρεές οργάνων, γεγονός που δείχνει πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει στις μονάδες υγείας ο καθ ύλην αρμόδιος ιατρός ή νοσηλευτής του ΕΟΜ. Πλέον, οι Τοπικοί Συντονιστές Μεταμοσχεύσεων έχουν γίνει επτά, κάτι που αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τη διαδικασία ανεύρεσης δοτών.

Ο θάνατος της Έμμας αποτέλεσε όπως προαναφέραμε ορόσημο. Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έγιναν δωρητές τον περασμένο Δεκέμβριο, σε μια διαδικασία σιωπηρή και ουσιαστική, που σηματοδότησε ο θάνατος της 21χρονης Έμμας. Από 16.000 οι εγγεγραμμένοι του Μητρώου ανήλθαν σε 19.000 μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Διαβάστε περισσότερα: Vradini.gr

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Κακοκαιρία Daniel: Αγώνας επιβίωσης εγκλωβισμένων μέσα στις λάσπες – Απέραντη λίμνη ο θεσσαλικός κάμπος

HerNews ka

Η αποτίμηση της συνάντησης Κυριάκου Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

HerNews ka

Θεσσαλονίκη: Ελεγχόμενη η κατάσταση της 39χρονης ερπετολόγου – «Ήταν η κακιά στιγμή, μπορεί να συμβεί στον καθένα»

HerNews ka