HerNews.gr
Health

Γιατί ιδρώνουμε στον ύπνο μας; Οι ειδικοί μοιράζονται 7 πιθανούς λόγους

Όπως γνωρίζει όποιος έχει ξυπνήσει ποτέ με υγρά σεντόνια και μουσκεμένες πιτζάμες (και ας είμαστε ειλικρινείς, το έχουμε πάθει περισσότεροι), δεν είναι ευχάριστο συναίσθημα.

Σας κάνει να ξεκινάτε τη μέρα σας άβολα και προσθέτει επιπλέον φορτία στο σωρό των ρούχων σας. Αν λοιπόν ξαφνικά βρεθήκατε να ιδρώνετε στον ύπνο σας κάθε βράδυ, είναι λογικό αν έχετε αρχίσει να ψάχνετε για απαντήσεις. 

Τα καλά νέα είναι ότι είναι συνήθως η φυσιολογική, λογική αντίδραση του οργανισμού σε ορισμένες καταστάσεις και είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν πολλές από τις αιτίες.

Αν και είναι κατανοητά ενοχλητική, η νυχτερινή εφίδρωση είναι τις περισσότερες φορές μια φυσιολογική απόκριση του σώματός μας για μείωση της θερμοκρασίας του πυρήνα του σώματος, εάν υπερβεί τη λεγόμενη θερμοουδέτερη ζώνη, βασικά τη ζώνη άνεσης του σώματός μας, εξηγούν οι ειδικοί.

Αν η εφίδρωση τη νύχτα συμβαίνει περιστασιακά, δεν θα πρέπει να είναι θέμα ανησυχίας και πιθανώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε με απλές προσαρμογές στο περιβάλλον ύπνου ή στις συμπεριφορές σας.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε επτά βασικές αιτίες και πώς να τις αντιμετωπίσετε.

1. Ζέστη και Υγρασία

Εάν το περιβάλλον του ύπνου σας είναι πολύ ζεστό, το σώμα σας θα ιδρώσει ενώ κοιμάστε . Μπορεί να ακούγεται προφανές, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να επιτευχθεί σωστή θερμοκρασία. Παρακολουθήστε τη θερμοκρασία και την υγρασία του δωματίου σας για να δείτε αν είναι η αιτία της εφίδρωσης στον ύπνο σας. Διατηρήστε την κρεβατοκάμαρά σας δροσερή, γύρω στους 19 βαθμούς, σπάστε το παράθυρό σας ή χρησιμοποιήστε έναν ανεμιστήρα (όταν το σηκώνει η εποχή).

Τα πάντα, από τις πιτζάμες μέχρι τα κλινοσκεπάσματα και τον καιρό θα επηρεάσουν τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος ύπνου σας. Επιπλέον η θερμοκρασία του σώματός μας κυμαίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας – που σημαίνει ότι μπορεί να είστε αρκετά δροσεροί σε ένα σημείο και να ιδρώνετε σε άλλο.

2. Επιλογή υφασμάτων

Ομοίως, δώστε προσοχή στα νυχτικά και τα κλινοσκεπάσματα σας. Δεν χρειάζεται να ντύνεστε υπερβολικά και φροντίστε να επιλέξετε υφάσματα που αναπνέουν και απομακρύνουν την υγρασία τόσο για κλινοσκεπάσματα όσο και για νυχτικά. Αυτό σημαίνει ότι αποφεύγετε υφάσματα όπως πολυεστέρας, νάιλον και βαμβάκι και αντί να κολλάτε σε μαλλί, λινό, βισκόζη μπαμπού. Βεβαιωθείτε ότι οι κουβέρτες και τα σεντόνια σας είναι κατάλληλα για την εποχή και σκεφτείτε να αλλάξετε το πάπλωμά σας ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες—ένα ελαφρύ μάλλινο πάπλωμα ή ένα πάπλωμα με γέμιση από πούπουλα μπορεί να είναι το καλύτερο κατά τους θερμότερους μήνες.

3. Αλκοόλ πριν τον ύπνο

Το ποτό που σε βοηθάει να χαλαρώσεις μπορεί στην πραγματικότητα να σε ξυπνάει τη νύχτα και να σε κάνει να ιδρώνεις περισσότερο από το συνηθισμένο. Το αλκοόλ αυξάνει τον καρδιακό σου ρυθμό και χαλαρώνει τους αεραγωγούς σου, καθιστώντας δυσκολότερη την αναπνοή – και τα δύο μπορούν να αυξήσουν τη θερμοκρασία του σώματός σου, κάνοντάς σε να ιδρώνεις.

 Αυτό συμβαίνει επειδή η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει το νευρικό σας σύστημα, προκαλώντας απόκριση στην αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό και τη θερμοκρασία του σώματος, που θα μπορούσε να προκαλέσει την απελευθέρωση ιδρώτα.

Δοκιμάστε να ανταλλάξετε το τελευταίο σας ποτό της νύχτας με ένα διαφορετικό ηρεμιστικό ρόφημα όπως τσάι, γάλα ή χυμό.

4. Στρες και Άγχος

Εάν καμία από τις παραπάνω αιτίες δεν είναι παράγοντας στη ζωή σας, αλλά ξαφνικά ιδρώνετε στον ύπνο σας περισσότερο από το συνηθισμένο, ελέγξτε τα επίπεδα άγχους σας . Όταν είστε πολύ αγχωμένοι, ο εγκέφαλός σας αντιδρά, προκαλώντας φυσιολογικές αλλαγές στο σώμα σας, αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό και απελευθερώνοντας ορμόνες. Αυτές οι αντιδράσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη εφίδρωση. Η προσπάθεια να έχετε λίγο χρόνο για να χαλαρώσετε πριν πάτε για ύπνο θα σας βοηθήσει να μειώσετε τα επίπεδα του άγχους σας και επίσης να μειώσετε την εφίδρωση. 

5. Φαρμακευτικές Παρενέργειες

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη εφίδρωση ως παρενέργεια. Αυτό μπορεί να συμβεί ιδιαίτερα με πράγματα όπως τα αντικαταθλιπτικά ή οι θεραπείες για τον διαβήτη. Άλλα φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν εφίδρωση τη νύχτα περιλαμβάνουν παυσίπονα και ορισμένα συμπληρώματα διατροφής , όπως το ασβέστιο και η νιασίνη. 

Εάν πιστεύετε ότι ένα φάρμακο που παίρνετε οδηγεί σε αυξημένη νυχτερινή εφίδρωση, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας για να συζητήσετε [αν] και πώς να προσαρμόσετε τη δόση ή να αξιολογήσετε εναλλακτικές λύσεις.

6. Ορμονικές διακυμάνσεις

Οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να είναι μια σημαντική αιτία εφίδρωσης τη νύχτα. Εάν διανύετε εμμηνόπαυση ή ακόμα και λόγω ορμονικών αλλαγών κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, μπορεί να εμφανίσετε αυξημένη εφίδρωση. Μια πρόταση για να δροσιστείτε, θα ήταν να προσπαθήσετε να αποκαλύψετε τα άκρα σας, όπως τα πόδια και τον λαιμό σας, ή να βάλετε μια δροσερή πετσέτα στο κεφάλι σας.

7. Ιατρικά ζητήματα

Εάν κανένα από τα παραπάνω δεν φαίνεται να προκαλεί τις νυχτερινές σας εφιδρώσεις, εξετάστε το ιατρικό σας ιστορικό ή συζητήστε το θέμα με έναν γιατρό, καθώς ορισμένες καταστάσεις μπορεί να σας κάνουν να ιδρώνετε στον ύπνο σας περισσότερο από το συνηθισμένο. Μια πιθανή αιτία, αν και πολύ σπάνια, είναι μια διαταραχή της εφίδρωσης που ονομάζεται υπεριδρωσία , η οποία οδηγεί το σώμα σας να παράγει υπερβολικό ιδρώτα για άγνωστους λόγους. Αυτή δεν είναι μια σοβαρή κατάσταση, αλλά μπορεί να είναι απογοητευτική.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

 

Νεότερα Άρθρα

Επίδραση Tik Tok: Το τικ που δημιουργεί στις έφηβες

Her News

Health: 8+1 τρόποι για να ανακουφίσετε τους πόνους της περιόδου

HerNews ka

Οι 4 τροφές που μας κάνουν πιο έξυπνους

Her News