HerNews.gr
Εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη: Πως να αποτρέψετε τις ραγάδες σύμφωνα με ειδικούς

Πιθανότατα δεν σας είναι άγνωστο το γεγονός ότι οι ραγάδες –ή οι ραβδώσεις αν θέλετε να ακούγονται πιο επιστημονικές- είναι αρκετά συνηθισμένες να εμφανίζονται κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη. 

Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα κακό με τις ραγάδες, οπότε μην αγχώνεστε αν έχετε ήδη μερικές στην πορεία. Ωστόσο, αν θέλετε να τις ελαχιστοποιήσετε (ή να τις θεραπεύσετε και να εξαφανίσετε τις ραγάδες που έχετε ήδη), έχουμε συμβουλές από δερματολόγους.

Παρακάτω, μάθετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πώς να αποτρέψετε τις ραγάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τι είναι οι ραγάδες;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, οι ραγάδες είναι ένας τύπος ουλής που εμφανίζεται όταν το δέρμα συρρικνώνεται ή τεντώνεται πολύ γρήγορα. Είναι πολύ πιθανό να εμφανίσετε ραγάδες κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης ανάπτυξης, εγκυμοσύνης, μιας περιόδου γρήγορης απώλειας ή αύξησης βάρους ή μιας περιόδου ταχείας μυϊκής ανάπτυξης, όπως κατά την προπόνηση με βάρη.

Όσο για το πώς λειτουργούν επιστημονικά οι ραγάδες, το δέρμα περιέχει πρωτεΐνες (που ονομάζονται κολλαγόνο και ελαστίνη) που το υποστηρίζουν και του επιτρέπουν να τεντώνεται. 

Αλλά όταν το δέρμα διαστέλλεται ή τεντώνεται πολύ γρήγορα, αυτές οι πρωτεΐνες μπορεί να σπάσουν και να εμφανιστούν ραγάδες.

Γιατί συμβαίνουν οι ραγάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Οι ραγάδες είναι συχνές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω ενός συνδυασμού κυμαινόμενων ορμονικών επιπέδων, τεντώματος του δέρματος και γενετικής. Είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, όταν το δέρμα είναι πιο τεντωμένο.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα παράγει υψηλότερα επίπεδα ορμονών, όπως οιστρογόνα και προγεστερόνη, τα οποία μπορούν να αποδυναμώσουν την ελαστικότητα του δέρματος και να το κάνουν πιο επιρρεπές στις ραγάδες

Επιπλέον, η αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη ραγάδων, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου το δέρμα τεντώνεται περισσότερο, όπως η κοιλιά, το στήθος, οι γοφοί και οι μηροί.

Πώς να αποτρέψετε τις ραγάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

 

Μείνετε ενυδατωμένες

Η κατανάλωση άφθονου νερού μπορεί να κρατήσει το δέρμα σας ενυδατωμένο, ελαστικό και απαλό, γεγονός που μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης ραγάδων. Το να διατηρείτε το δέρμα σας όσο το δυνατόν πιο ενυδατωμένο πίνοντας πολλά υγρά, ελαχιστοποιώντας την καφεΐνη και ενυδατώνοντας το μπορεί να βοηθήσει, καθώς το ενυδατωμένο δέρμα είναι λιγότερο πιθανό να σπάσει όταν τεντώνεται.

Χρησιμοποιήστε εκχύλισμα Centella Asiatica

Η δοκιμή ενός προϊόντος που περιέχει εκχύλισμα centella asiatica μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των ραγάδων. Το εκχύλισμα Centella asiatica προέρχεται από ένα μικρό φυτό της οικογένειας Mackinlayaceae που προέρχεται από τους υγροτόπους της Ασίας. Αυτό το εκχύλισμα είναι δημοφιλές στην ιατρική και έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία δερματικών παθήσεων εδώ και εκατοντάδες χρόνια. 

Αποτρέπει την εξέλιξη και την εμφάνιση των ραβδώσεων και επίσης διεγείρει την παραγωγή κυττάρων και τους ινοβλάστες, οι οποίοι βοηθούν στη δημιουργία των ιστών που δεν είναι τόσο άφθονοι στις περιοχές των ραγάδων.

Χρησιμοποιήστε προϊόντα υαλουρονικού οξέος

Η εφαρμογή ενός προϊόντος που περιέχει υαλουρονικό οξύ μπορεί να κάνει τις ραγάδες λιγότερο αισθητές, ειδικά αν το κάνετε αμέσως μετά την εμφάνιση των ραγάδων. Το υαλουρονικό οξύ μπορεί να έχει τόσο ενυδατική όσο και αντιφλεγμονώδη δράση στο δέρμα.  Ως μόριο που βρίσκεται φυσικά στο δέρμα, είναι χρήσιμο για την επούλωση και την απορρόφηση των κραδασμών, τα οποία και τα δύο μπορούν να ωφελήσουν τη διαδικασία πρόληψης ή θεραπείας των ραγάδων.

Δοκιμάστε ένα Ρετινοειδές

Μετά την εγκυμοσύνη, τα ρετινοειδή μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία των ραγάδων ενισχύοντας την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, καθώς και επιταχύνοντας τον κυτταρικό κύκλο. Λάβετε υπόψη ότι τα ρετινοειδή δεν είναι ασφαλή για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο μετά.  Επίσης, δεν συνιστώνται για ευαίσθητο δέρμα, επομένως προχωρήστε με προσοχή και εξετάστε το ενδεχόμενο να κάνετε δοκιμές εάν δεν είστε σίγουρη πώς θα αντιδράσει το δέρμα σας.

Στοχεύστε σε αργή και σταθερή αύξηση βάρους

Οι ραγάδες εμφανίζονται συχνά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επειδή η ταχεία αύξηση βάρους μπορεί να προκαλέσει τέντωμα και διάσπαση του δέρματός σας. Ο στόχος να κάνετε την αύξηση του βάρους σας όσο το δυνατόν πιο σταθερή μπορεί να είναι χρήσιμη για την ελαχιστοποίηση των ραγάδων. Η αύξηση βάρους με σταθερό ρυθμό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των ραγάδων μειώνοντας την πίεση στο δέρμα.

Ασκήσου τακτικά

Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κυκλοφορίας και στην προώθηση του υγιούς δέρματος. Η άσκηση μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και να αποφύγετε την ιδιαίτερα γρήγορη αύξηση βάρους, η οποία μπορεί να προστατεύσει από την εμφάνιση ραγάδων. Εάν δεν είστε σίγουρη ποιο επίπεδο άσκησης είναι ασφαλές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας.

Το Τελικό συμπέρασμα

Οι ραγάδες είναι ένα φυσιολογικό μέρος της εγκυμοσύνης (και της ζωής) και παρόλο που δεν είναι κακό να τις έχετε, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να τις προλάβετε και να τις αντιμετωπίσετε εάν θέλετε να μειώσετε την εμφάνισή τους.

Για το λόγο αυτό οι παραπάνω συμβουλές δεν θα λειτουργήσουν απαραίτητα σε όλες τις περιπτώσεις, επομένως να είστε ρεαλιστές με τις προσδοκίες σας. Αν και αυτά τα βήματα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ραγάδων, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι η γενετική και άλλοι παράγοντες μπορεί να παίζουν ρόλο.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική: Ο γυναικολόγος Στέλιος Παπαδόπουλος μας εξηγεί

Her News

Όσα πρέπει να προσέξεις στην παραλία αν είσαι έγκυος

Her News

Εγκυμοσύνη: Συναισθηματικές αλλαγές που μπορεί να βιώσετε

Her News