HerNews.gr
Παιδί

Πάνες μωρών: Πόσες χιλιάδες ιούς και βακτήρια εντόπισαν

Μια διαφορετική έρευνα που αποκάλυψε «διαμάντια» στα κόπρανα των μωρών μέχρι της ηλικίας ενός έτους, πραγματοποίησαν επιστήμονες μικροβιολόγοι για να διαπιστώσουν το εντερικό μικροβίωμα τους, που δεν πίστευαν στα μάτια τους.

Παρότι τα νεογέννητα και νεογνά μέχρι ενός έτους, πίνουν γάλα και αλεσμένες τροφές (μόλις χρονίσουν), στα εντεράκια τους, υπάρχουν χιλιάδες ιοί και βακτήρια εκ των οποίων η πλειοψηφία αυτών είναι ακόμη άγνωστοι στους επιστήμονες.

Η έρευνα λοιπόν που έγινε στην Δανία με στόχο την «ανάγνωση» του εντερικού μικροβιώματος, με τους ειδικούς να εξετάζουν τα κόπρανα των νεογνών στις πάνες έδειξε ότι βρέθηκαν 10 χιλιάδες ιοί και βακτήρια, εκ των οποίων μόνο οι 16 είναι γνωστά στους επιστήμονες.

Η αποκαλυπτική έρευνα των Δανών στις λερωμένες πάνες των νεογνών

Όπως γράφουν ερευνητές στο Nature Microbiology, ανακάλυψαν 10 χιλιάδες νέους ιούς στα κόπρανα νεογνών.

Οι ειδικοί εξέτασαν τα κόπρανα 647 υγιών μωρών ενός έτους και οι λερωμένες πάνες τους έδειξαν μεγάλη ποικιλία ιών και πολλοί από αυτούς θα πρέπει να περιγραφούν από την επιστήμη

Συνολικά ανακάλυψαν 10 χιλιάδες είδη ιών από 248 οικογένειες ιών. Από αυτές μόνο 16 ήταν ήδη γνωστές.

Οι ιοί ήταν 10 φορές πιο άφθονοι από τα είδη βακτηρίων στα κόπρανα των μωρών.

Μάλιστα το 90% από αυτούς ήταν βακτηριοφάγοι, που επιτίθενται σε βακτήρια αντί για ανθρώπινα κύτταρα.

Όπως διευκρίνισαν οι γιατροί αυτά τα βακτηριοφάγα δεν προκαλούν νόσο αλλά εκτιμάται ότι διαμορφώνουν τις ανταγωνιστικές ιδιότητες βακτηρίων και την ισορροπία πληθυσμών βακτηρίων εντός του εντερικού μικροβιώματος.

Σύμφωνα με την Shiraz Shah, του Copenhagen Prospective Studies on Asthma in Childhood η οποία προσπάθησε να δώσει κάποια εξήγηση για την παρουσία των χιλιάδων ιών και βακτηρίων, ανέφερε ότι η υπόθεση είναι ότι επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα δεν έχει ακόμα μάθει να χωρίζει την ήρα από το στάρι στην ηλικία τους ενός έτους, ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός ειδών ιών στο έντερο εμφανίζεται και είναι πιθανόν να χρειάζεται για την προστασία από χρόνιες νόσους, όπως άσθμα και διαβήτη μελλοντικά.

Τέλος οι ερευνητές ονόμασαν τις νέες οικογένειες ιών όπως 232 νεογνά που συμμετείχαν π.χ Amandaviridae, Benjaminviridae και Irisviridae.

Πηγή: Vradini.gr

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Οι πριγκίπισσες της DISNEY και η THE FEMALE LEAD ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση των παιδιών

Her News

Πότε πως και γιατί λένε ψέματα τα παιδιά;

HerNews ka

Γονείς: Πώς να προετοιμαστείτε για τη γονεϊκότητα

Her News