HerNews.gr
Συνεντεύξεις

Μακεδονία Κουτσουμπέλη – Ξυλούρη: Η υποψήφια βουλεύτης του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει τα χαρτιά της στο HerNews

Η Μακεδονία Κουτσουμπέλη – Ξυλούρη βάζει για πρώτη φορά υποψηφιότητα στις εκλογές που θα λάβουν χώρα την 21η Μαίου. Η ίδια Σπούδασε Δημοσιογραφία & ΜΜΕ στο St. Thomas University (STU) του Καναδά. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες,ιστοσελίδες & περιοδικά. Διατέλεσε Υπεύθυνη του
Γραφείου Τύπου της Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά για τη διεθνή επικοινωνία της στρατηγικής και του αναπτυξιακού έργου στον τουρισμό (2015-2019).

Είναι Διευθύντρια του Γραφείου της Ευρωβουλευτή στην Αθήνα και ασχολείται με την προώθηση του έργου στους τομείς: ισότητα των φύλων και ενδυνάμωση των γυναικών, βιώσιμος τουρισμός, μεταφορές και οδική ασφάλεια (2019-σήμερα).

Είναι μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Κατάγεται από την Κοντοβάζαινα Αρκαδίας και τα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Ζει στην Παιανία.

Συνέντευξη στο  HerNews & τη δημοσιογράφο Βιβή Μπουγιούρα, 

Πρώτη φορά υποψήφια σε βουλευτικές εκλογές. Τι σας έκανε να πάρετε αυτήν την απόφαση;

Έχω εκτεθεί στην πολιτική από την ηλικία των 22 ετών, όταν ξεκίνησα να εργάζομαι ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες και στην τηλεόραση. Έκτοτε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ήταν η πολιτική κομμάτι της καθημερινότητάς μου.
Μετά το ξέσπασμα της βαθιάς και παρατεταμένης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, σε συνέχεια δεκαετιών κακοδιαχείρισης, δεχθήκαμε ένα γερό ταρακούνημα. Προσωπικά αναθεώρησα πολλά, και ωρίμασε μέσα μου η ανάγκη συλλογικής διεκδίκησης βασικών μας δικαιωμάτων που έχουν υπονομευτεί με πολιτικές που δεν ταιριάζουν και δεν αξίζουν στην Ελλάδα μας.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να είμαι σε αυτές τις πολύ κρίσιμες εκλογές υποψήφια στην Ανατολική Αττική όπου ζω τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ τιμητική.

Έχω βρει το φυσικό μου χώρο, πολιτικά. Όχι μόνο ταυτίζομαι με τις βασικές αρχές και θέσεις, που έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο και τη δικαιοσύνη, αλλά με εμπνέουν οι ίδιοι οι άνθρωποι με την καθαρότητά τους και την αγωνιστικότητά τους. Σήμερα ειδικά που είναι πιο έντονη η αποξένωση ανάμεσα στην κοινωνία και τους πολιτικούς.

Στην επαφή μου με τον κόσμο ακούω συχνά οργή και απαξίωση για το ρόλο των πολιτικών.  Αυτή η σχέση πρέπει να αποκατασταθεί. Διότι χωρίς αμφιβολία υπάρχουν πολιτικοί, έμπειροι αλλά και νέοι που νοιάζονται για τον τόπο, για τον κόσμο, για το μέλλον μας.  

Υπάρχει χώρος για μια γυναίκα στην πολιτική σκηνή;

Ο κόσμος μας θα ήταν ακόμη καλύτερος αν υπήρχε ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή και εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική, στη δημόσια ζωή, σε θέσεις ευθύνης.

Σαφώς και σε σχέση με μερικές δεκαετίες πίσω, έχει αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών που δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους στα κοινά , υπάρχει όμως ακόμη μεγάλο χάσμα.  Αρκεί να αναλογιστούμε ότι σε σύνολο 332 δήμων της χώρας, έχουμε λιγότερες από 20 γυναίκες δημάρχους.

Και συγχρόνως παραμένουν ακόμη έμφυλα στερεότυπα και ξεπερασμένες αντιλήψεις, που θέλουν μια γυναίκα να πρέπει να αποδείξει την αξία της και τις ικανότητές της σε χώρους παραδοσιακά ανδροκρατούμενους.

Δεν λείπουν περιπτώσεις, όπου μία γυναίκα πολιτικός θα σχολιαστεί λιγότερο για το έργο της, το λόγο που εκφέρει και τις θέσεις της, και περισσότερο για  τις στυλιστικές της επιλογές ή για την προσωπική της ζωή. 

Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καθιερώσαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 50% των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια να είναι γυναίκες, και ελπίζω αυτό να αποτυπωθεί και στην κάλπη. Και συνολικά πρέπει στην πολιτική, όπως και κάθε χώρο, να πετύχουμε την αυτονόητη ισότητα, ώστε να μην χρειάζονται εγγυήσεις ποσόστωσης, αλλά κριτήρια καθαρά αξιοκρατίας.  

Θαυμάζετε κάποια γυναίκα πολιτικό;

Συνεργάζομαι με την Ευρωβουλευτή Έλενα Κουντουρά από το 2015, όταν είχε αναλάβει Υπουργός Τουρισμού. 

Έζησα τον καθημερινό της αγώνα της μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες στη διαχείριση αλλεπάλληλων κρίσεων και το έργο της που οδήγησε στην  τεράστια επιτυχία με την ανάπτυξη 40% του ελληνικού τουρισμού την περίοδο 2015-2019. Μέχρι και σήμερα, πλέον από τη θέση της στην Ευρωβουλή, θαυμάζω την εργατικότητά της, τη νοοτροπία του πρωταθλητή που τη μεταδίδει στην ομάδα της, την επιμονή της να πετυχαίνει το στόχο της αθόρυβα, φέρνοντας πάντα εξαιρετικά αποτελέσματα, την αμεσότητα και απλότητα που διατηρεί στην επικοινωνία της με τον κόσμο. 

Είναι λοιπόν για μένα πρότυπο σύγχρονης γυναίκας και πολιτικού, την οποία σέβομαι απεριόριστα. Υπάρχουν και άλλες φυσικά γυναίκες με σημαντική δράση και έργο στην πολιτική, αλλά και νέα πρόσωπα στην πολιτική, γυναίκες και άνδρες που έχουν μεγάλη δυναμική και είμαι σίγουρη ότι θα  μας εκπλήξουν θετικά στο μέλλον. 

Πιστεύετε θα αλλάξουν οι ισορροπίες στην προσωπική σας ζωή μετά την επιλογή να ασχοληθείτε με τα κοινά;

Με τους σύγχρονους ρυθμούς ζωής, ακροβατούμε συνεχώς στο πώς μοιράζουμε το χρόνο μας για να ανταπεξέλθουμε στους πολλαπλούς ρόλους της προσωπικής και της δημόσια ζωής. Και φυσικά δεν λείπουν και οι συμβιβασμοί.
Προς το παρόν, κοιμόμαστε σίγουρα λιγότερο μέχρι να τελειώσει η προεκλογική περίοδος! 

Η ενασχόληση με τα κοινά απαιτεί πολλές καθημερινές θυσίες. Συνεχώς παίρνουμε αποφάσεις και κάνουμε επιλογές, όχι πάντα εύκολες, που ίσως να νιώθουμε ότι  παραμελούμε το σύντροφό μας,  ή δεν περνάμε αρκετό χρόνο με τους γονείς, την οικογένεια, τους φίλους.  Είμαι όμως ευγνώμων για την αγάπη και στήριξη που δέχομαι από τους κοντινούς μου ανθρώπους, παρότι τους αφιερώνω λιγότερο χρόνο από αυτόν που αξίζουν.  

Αν αύριο σας έλεγαν να αναλάβετε ένα υπουργείο ποιο θα θέλατε και γιατί;

Είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη της θέσης Υπουργού, και είναι μία προοπτική που μέχρι στιγμής δεν με απασχολεί. Θέλω να είμαι προσγειωμένη σε κάθε βήμα που κάνω. Να  αποκτώ καθημερινά γνώση και εμπειρία ώστε να μπορώ να διεκδικώ και να προτείνω λύσεις για την περιοχή μου αλλά και για τομείς που έχω εργασιακά ασχοληθεί μέχρι σήμερα και θα ήθελα να βοηθήσω από όποια θέση ή ρόλο.

Τον τουριστικό κλάδο για παράδειγμα, που δημοσιογραφικά παρακολουθώ εδώ και 23 χρόνια. Τα ζητήματα της  βιώσιμης ανάπτυξης που είναι το κρίσιμο στοίχημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη την επόμενη δεκαετία. Προτεραιότητά πάντα θα έχει η παιδεία, την υγεία, το κοινωνικό κράτος, συνολικά τα δικαιώματα των πιο ευάλωτων ομάδων.

Όπως και η πολιτική για το παιδί, που πρέπει να δυναμώσει, γιατί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα δεν είχε ούτε συνέπεια, ούτε συνέχεια.  

Είστε δημοσιογράφος. Σκεφτόσασταν ποτέ ότι από εκεί που ασκούσατε κριτική ότι τώρα θα σας ασκήσουν;

Ακριβώς επειδή ως δημοσιογράφος έχω ασκήσει κριτική και μου έχει επίσης ασκηθεί κριτική, είμαι διαρκώς ανοικτή σε αυτή. Και έχουν υπάρξει φορές που η κριτική που δέχθηκα ήταν πολύ εύστοχη,  διότι και εγώ στην επαγγελματική μου πορεία έχω κάνει λάθη. Αυτό συμβαίνει και στην πολιτική.  

Η μόνη κριτική που ενοχλεί βαθιά, είναι αυτή που στηρίζεται σε ψέματα, είναι άδικη ή κακοπροαίρετη. Ειδικά όταν  διασύρονται προσωπικότητες, με αντίκτυπο στην οικογένειά τους, και διαχέονται ανακρίβειες, για μερικά περισσότερα κλικ και θεάσεις, και με συνοδευτικά υποτιμητικά σχόλια, όπως βλέπουμε σε δημοσιεύσεις και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι μια μορφή δημόσιας ανθρωποφαγίας, που  πρέπει να τελειώσει. Πρέπει να υπάρχουν όρια. 

Ποια είναι τα προβλήματα στην Ανατολική Αττική όπου και κατεβαίνετε υποψήφια; Τι σας λέει ο κόσμος;

Η Ανατολική Αττική είναι μία μικρή Ελλάδα μέσα στην Ελλάδα. Η κάθε περιοχή έχει τη δική της ταυτότητα,  διαφορετικές ανάγκες και ευκαιρίες που δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί. Όσοι ζούμε στην Ανατολική Αττική είμαστε τόσο κοντά στην Αθήνα, όμως εξακολουθούμε πολλές φορές να νιώθουμε ότι είμαστε αρκετά μακριά, και σε κάποιες περιοχές δικαίως οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι ζουν σχεδόν σε απομόνωση.

Για παράδειγμα, ζω στο κέντρο μιας πόλης που  απέχει μόλις 4 χλμ. από τον κοντινότερο προαστιακό, όμως δεν υπάρχει λεωφορείο ή άλλο μέσο  να σε μεταφέρει στον σταθμό αυτό. 

Ορισμένα μόνο από τα πιο επείγοντα ζητήματα είναι: 

  • η έλλειψη επαρκούς συγκοινωνιακής σύνδεσης τόσο με το κέντρο της Αθήνας και την παραλιακή ζώνη όσο και μεταξύ γειτονικών περιοχών, 

 

  • τα ζητήματα ασφάλειας του πολίτη, παραβατικότητας και οδικής ασφάλειας, 

 

  • η απουσία νοσοκομείου και τα υποστελεχωμένα σήμερα κέντρα υγείας, 

 

  • το οικιστικό και η άναρχη ανάπτυξη, ειδικά σε μία περιφέρεια που την τελευταία δεκαετία έχει αυξηθεί ο πληθυσμός της, 

 

  • και η έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου για βιώσιμες πόλεις, βιώσιμες θέσεις εργασίας  και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη που θα αποφέρει έσοδα στις τοπικές κοινωνίες. 

Η ανάγκη για καλύτερη ποιότητα ζωής, έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια, οπότε και οι  πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης έχουν εκτοξεύσει την ακρίβεια, έχουν αποδυναμώσει τους μισθούς, τις συντάξεις και τα εισοδήματα μας συνολικά, και έχουν συνθλίψει τις προοπτικές για τους νέους. 

Είναι εύκολο να κάνουμε κριτική για μία ακόμη φορά ότι απουσιάζει το όραμα και η πολιτική βούληση. Χρειάζεται ένα  ολιστικό σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης στην Ανατολική Αττικής μετά από διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, και με τη στήριξη φυσικά των κεντρικών εθνικών πολιτικών για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών.

Στον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία έχουμε για την επόμενη τετραετία ένα φιλόδοξο σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας με βάση τη Δικαιοσύνη Παντού. Εύχομαι όσοι  θα εκλεγούν και θα εκπροσωπήσουν το λαό στη νέα Βουλή, να πιέσουν και να διεκδικήσουν έτσι ώστε να  βρει και η Ανατολική τη θέση που της αξίζει στον αναπτυξιακό χάρτη.  

Ευχαριστούμε θερμά την Μακεδονία Κουτσουμπέλη – Ξυλούρη για τη συνέντευξη που παραχώρησε στο HerNews.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Δέσποινα Μοιραράκη: Συγκλονιστική η πρώτη της συνέντευξη μετά τον θάνατο του συζύγου της ναύαρχου, Γιάννη Κοντούλη

Her News b

Ναυσικά Παναγιωτακοπούλου: «Ο πατέρας μου είναι τοξικομανής, έχω εικόνες από παιδί να κάνει χρήση μπροστά μας»

HerNews ka

Ο Λευτέρης Πανταζής μιλά στο HerNews: «Έχω να κάνω σχέση περίπου 2 χρόνια. Ελπίζω να έρθει σύντομα κάτι και για εμένα»

HerNews ka