HerNews.gr
Συνεντεύξεις

Κυριάκος Μητσοτάκης: Mείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μονάδα την επόμενη 4ετία

Για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μονάδα την επόμενη τετραετία μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Τρίτης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, δώδεκα ημέρες πριν τις εκλογές.

Μάλιστα, όπως τόνισε από το δεύτερο μισό της θητείας «θα αρχίσουμε να εξετάζουμε μείωση συντελεστών ΦΠΑ».

O πρωθυπουργός έχει ήδη εξαγγείλει νέα μείωση των εισφορών τουλάχιστον κατά μια μονάδα μέχρι το 2027, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι υπερκαλύπτεται η υπόσχεση για τις 0,6 μονάδες, ενώ προκύπτει και επιπλέον μείωση των εισφορών κατά 0,4 μονάδες.

Πρακτικά, όμως, εφόσον η Νέα Δημοκρατία πάρει εκ νέου ψήφο εμπιστοσύνης από τους πολίτες στις επερχόμενες κάλπες θα μειώσει τις εισφορές διαμορφώνοντας το τελικό ασφάλιστρο στο 35,16%. Το κόστος της απομείωσης των εισφορών κατά μια μονάδα εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

O Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην τραγωδία στην Καλλιθέα, όπου 12χρονη παρασύρθηκε από αυτοκίνητο και έχασε τη ζωή της.

«Να επιμείνω και στο κράνος – ζώνη μπρος πίσω, να είμαστε αυστηροί στον ΚΟΚ. Υπάρχει συχνά σύγχιση αρμοδιοτήτων, έχουν γίνει βήματα, αλλά οι πόλεις μας δεν είναι στο επίπεδο που θα έπρεπε» είπε αρχικά για το τροχαίο δυστύχημα με το κοριτσάκι.

«Η γραμμή 4 του μετρό θα είναι έτοιμη πριν το τέλος της δεκαετίας»

Μιλώντας για το κυκλοφοριακό της Αθήνας, τόνισε ότι είναι στατιστικά η χειρότερη πόλη όσον αφορά την κυκλοφοριακή συμφόρηση. Όπως είπε, «έχουμε επενδύσει πολλά στην επέκταση των μέτρων σταθερής τροχιάς με την γραμμή 4 που θα είναι έτοιμη πριν το τέλος της δεκαετίας.

Τα έργα αυτά είναι μακράς πνοής αλλά όταν υλοποιούνται ανακουφίζουν τους πολίτες. Ειδικά για τον Κηφισό υπάρχει ένα έργο για την παράκαμψη της Αθήνας από την Ελευσίνα προς την Υλίκη, είναι ένα έργο που πρέπει να ωριμάσουμε».

Aπαντώντας εάν η κυβέρνσηση θα είναι πιο τολμηρή αν κερδίσει στη σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα είπε: «Εχουμε τα ΣΔΙΤ, τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα. Να δώσω παράδειγμα, τις φοιτητικές εστίες, περίπου 10.000 εστίες, σε τρία με 4 χρόνια για πέντε πανεπιστήμια, που θα είναι σημαντική ανάσα για τους φοιτητές μας, όπως και η αύξηση του επιδόματος ενοικίου, ειδικά αν δύο παιδιά συγκατοικήσουν.

Δεν φοβηθήκαμε ποτέ τη σύμπραξη ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα. Βασική μας διαφορά με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι πως αντιλαμβανόμαστε στο ρόλο του κράτους. Βλέπετε τα τοπικά νομίσματα που ήρθαν στην επικαιρότητα. Ο πλούτος δημιουργείται από την ιδιωτική οικονομία, την επιχειρηματικότητα».

Για τις ασφαλιστικές εισφορές

Ερωτηθείς για τις ασφαλιστικές εισφορές ο Κυριάκος Μητσοτάκης και την περαιτέρω μείωσής τους απάντησε ότι αυτό θα γίνει τουλάχιστον κατά μια μονάδα. Το ζήτημα της ευθυγράμμισης των αναγκών της αγοράς εργασίας με την εκπαίδευση είναι στόχος για την επόμενη θητεία, όπως τόνισε.

«Συνιστά πρόοδο ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να βρουν εργαζόμενους. Η απάντησή μου στους εργοδότες είναι πληρώστε περισσότερο και θα βρείτε εργαζόμενους. Οι μισθοί ανεβαίνουν και όταν ζητούμε πιο εξειδικευμένες θέσεις εργασίας και αυτό δεν αφορά μόνο αποφοίτους πανεπιστημίου αλλά και τεχνικές ειδικότητες» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Για τον κατώτατο μισθό, είπε ότι η τελική κατάληξη θα είναι να προσδιορίζεται μέσα από ένα πλαίσιο διαπραγματεύσεων. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις υπάρχουν και δουλεύουν, για παράδειγμα στον τουρισμό, και είναι πάνω από τον κατώτατο μισθό.

«Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις δουλεύουν όπως για τον τουρισμό. Και το χρέος του κράτους είναι να τις επεκτείνει. Το κάναμε στη Ρόδο και το Ηράκλειο και αυτό είναι μια κατάκτηση» είπε χαρακτηριστικά.

«Πιστεύουμε ότι μπορεί να αυξηθεί ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα» ενώ στην ερώτηση αν θα επανέλθει ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων είπε ότι «αυτό θα ήθελα να γίνει αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί»

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Στόχος μου η περαιτέρω μείωση των ανισοτήτων, να φτάσουμε σε κεντροευρωπαϊκά όρια»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε και την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για τη φτώχεια.

«Η ΕΛΣΤΑΤ έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για φτώχεια και ανισότητες. Τα στοιχεία δικαιώνουν απόλυτα την πολιτική μας. Το ποσοστό των Ελλήνων που είναι στη φτώχεια μειώθηκαν, όπως και όλοι οι δείκτες που δείχνουν ανισότητα, βελτιώθηκαν.

Σε απάντηση της έκθεσης του ΟΟΣΑ, που στηρίζεται σε λάθος στοιχεία και στείλαμε απάντηση. Η πολιτική μας στόχευε και στοχεύει στη μείωση των ανισοτήτων. Στόχος μου η περαιτέρω μείωση των ανισοτήτων να φτάσουμε σε κεντροευρωπαϊκά όρια».

Για την φοροδιαφυγή

Ερωτώμενος μήπως η κυβέρνηση υστέρησε στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε:

«Μας ασκείται κριτική ότι κάναμε επιδοματική πολιτική. Η πανδημία ήταν φαινόμενο που κινδύνευε να τινάξει στον αέρα τη δομή της οικονομίας και της κοινωνίας. Στηρίξαμε επιχειρήσεις και μισθωτούς, βάσει του δηλωμένου εισοδήματος. Η πολιτική μας αυτή δικαιώθηκε απόλυτα. Όπου πηγαίνω βλέπω την αγορά να πηγαίνει καλά. Στην Πάργα είδα πολύ τουρισμό ήδη, καταστήματα που έμειναν ανοιχτά χάρη στη στήριξη.

Είχαμε πλαίσιο στήριξης και για τους πιο αδύναμους, όπως το μάρκετ πας. Μας λέγανε ότι ξοδεύουμε περισσότερα από όσα έχουμε. Τους διέψευσαν τα αποτελέσματα. Οριακό πρωτογενές πλεόνασμα το ’22 και θα πετύχουμε τους στόχους μας. Εχουν γίνει πολλά για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Πολλές συναλλαγές, αλλά και συναλλαγές των πολιτών γίνονται ψηφιακά- και αυτό ήταν κέρδος από την πανδημία.

Εχουν γίνει σημαντικά βήματα, πρέπει να στηρίξουμε κι άλλο τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Ξέρουμε λίγο πολύ πού μπορεί να υπάρχει φοροδιαφυγή, σε συγκεκριμένα επαγγέλματα. Τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Μπορούμε να δώσουμε κίνητρα- ήδη σε κάποιες υπηρεσίες οι αποδείξεις βαραίνουν περισσότερο για να έχει μεγαλύτερο κίνητρο ο πολίτης να ζητήσει απόδειξη».

Συμπληρώνοντας ο πρωθυπουργός είπε:

«Εχω μιλήσει για το τέλος επιτηδεύματος, αλλά αυτό συνδέεται και με τη φορολογική συμμόρφωση. Είχαμε μιλήσει για φόρο στις επιχειρήσεις 20% είμαστε στο 22%, νομίζω ότι είμαστε καλά.

Αυξάνεται το αφορολόγητο για τις οικογένειες. μετά το δεύτερο μισό της θητείας, θα δούμε μειώσεις στο ΦΠΑ, οριζόντιες όμως. Πρέπει να υπάρχουν διαβαθμισμένες τιμές ΦΠΑ. Το «πείραμα της Ισπανίας» απέτυχε. Ποιος δεν θέλει να μειώσει τιμές; Το μελετήσαμε προσεχτικά. Οι χώρες που το δοκίμασαν το μετάνιωσαν. Είχαν μείωση εσόδων, αλλά όχι μείωση τιμών».

Για την πανδημία και τα πρόστιμα

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για την πανδημία και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί λέγοντας ότι «είναι κάτι που πρέπει να το εξετάσουμε. Όταν είδαμε ότι έπρεπε να ανεβάσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο μέθοδο.

Χρησιμοποιήσαμε και καρότα και μαστίγια. Καρότο ήταν το freedom pass. Μας ασκούν κριτική γιατί τώρα το μονιμοποιούμε αλλά δεν είχαν κάνει τον κόπο να διαβάσουν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που είχαμε στείλει».

«Εγώ είχα μια ευθύνη μεγάλη όταν ανέλαβα τη διακυβέρνηση να βάλω τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης, να μειώσω φόρους και τηρήσω τους δημοσιονομικούς στόχους. Πετύχαμε τους στόχους μας. Θα περίμενα από τους ιλουμινάτι να καταλάβουν ότι ενίοτε κάνουν και λάθη.

Η πανδημία τελείωσε αλλά οι βασικοί κανόνες υγιεινής στα νοσοκομεία θα πρέπει να τηρούνται γιατί υπάρχει ο κίνδυνος των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Η άποψή μου είναι ότι οποίος πηγαίνει σε νοσοκομείο πρέπει να φοράει μάσκα. Θα εξετάσουμε αν το κράτος θα καλύψει τεστ κορονοϊού για όσους πηγαίνουν στο νοσοκομείο

Για τα αναδρομικά στους συνταξιούχους

Απαντώντας για τα αναδρομικά στους συνταξιούχους και εάν θα δοθούν, είπε: «Δώσαμε τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις, ουδέποτε είχαμε πει ότι θα επεκταθούν τα δώρα και όλα για όσους δεν έχουν προσφύγει,. Εχουμε πλαίσιο στήριξης των συνταξιούχων, σταδιακό και θα στηρίζουμε όσους έχουν προσωπική διαφορά μέχρι να σβήσει αυτή η διαφορά».

Για επιστροφή δώρων στους δημοσίους υπαλλήλους

Για επιστροφή δώρων στους δημοσίους υπαλλήλους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Θα έχουμε αυξήσεις, και νέο μισθολόγιο από την 1/1/24. Θα αυξήσουμε τα επιδόματα παιδιών, μεγαλύτερη έμφαση σε πριμ παραγωγικότητας και θέσεις ευθύνης. Τα χρήματα που έχουμε στη διάθεσή μας θα δούμε πως θα τα αξιοποιήσουμε. δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από την αξιολόγηση».

«Δεν κάνω βήμα πίσω από την αξιολόγηση. Μου κάνει εντύπωση που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απέναντι στην αξιολόγηση. Συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ του ΣΥΡΙΖΑ και ορισμένοι της ΝΔ είναι απέναντι στις εξετάσεις της ελλληνικής Pisa που είναι σημαντικές και βλέπετε ότι η κεντροαριστερή αντιπολίτευση είναι συλλήβδην απέναντι.

«Το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό τσακώνονται για την πολιτική παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου. Το γεγονός οτι υπάρχει μια απόλυτη σύγχυση της εναλλακτικής για τη Νέα Δημοκρατία δείχνει τα προβλήματα της απλής αναλογικής» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε, μάλιστα, ότι «αν έβγαιναν τα κουκιά σίγουρα θα έκαναν κυβέρνηση των ηττημένων, δεν πιστεύω λέξη από όσα λένε. Η μόνη λύση είναι ισχυρή αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία».

Η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει την επόμενη ημέρα της ήττας – Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη μου θυμίζει το κακό συνδικαλιστικό ΠΑΣΟΚ του ’80

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη μου αποπνέει το κακό συνδικαλιστικό ΠΑΣΟΚ»

Ειδικά για το ΠΑΣΟΚ είπε ότι «δεν βλέπω περιθώριο συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη που έχει πει ότι δεν θέλει για πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το πρώτο κόμμα έχει υπερτριπλάσιο ποσοστό έναντι του τρίτου. Δεν είναι, όμως, μόνο θέμα προσώπων αλλά και πολιτικών όπως η αλλαγή του άρθρου 16.

Το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη μου αποπνέει το κακό συνδικαλιστικό ΠΑΣΟΚ του ’80 και το οποίο θέλουμε να αφήσουμε πίσω .Δεν βλέπω κανένα πεδίο συνεννόησης. Η μόνη πρόταση σταθερής διακυβέρνησης είναι αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία. Αυτοδύναμη κοινοβουλευτικά αλλά για ένα κόμμα που έχει ανοίξει πόρτες και παράθυρα και έχει μπολιαστεί με στελέχη από άλλους χώρους».

Ξεκαθάρισε, επίσης, για άλλη μια φορά ότι «δεν πρόκειται να ανεχτώ στήριξη από οποιοδήποτε βουλευτή δεν ανήκει στη ΝΔ» ενώ τόνισε ότι «είναι αδιανόητη η στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη Χρυσή Αυγή και στην επιτυχία του πολιτικού συστήματος να αποκλείσει τη συμμετοχή της στις εκλογές.

Ακόμα και τώρα στεναχωριούνται. Θα κάναμε 3 και 13 παρεμβάσεις για να μπλοκάρουμε τους μαχαιροβγάλτες. Καταλαβαίνω τη δυσκολία στην οποία βρίσκεται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν έχω διάθεση για προσωπικές επιθέσεις. Το 80% των ομιλιών του Τσίπρα είναι προσωπική επίθεση ακόμα και στον πατέρα μου και αυτό το θεωρώ απρεπές»

«Όλη η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να ετοιμάζουν την επόμενη ημέρα της ήττας μέχρι του σημείου αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος. Εγώ βλέπω ότι κάνουμε μεγάλες συγκεντρώσεις και ο κόσμος θέλει να ακούσει για το μέλλον και γι’ αυτό το 90% των ομιλιών μου αφορά το μέλλον» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη: «Θα έκανα και δεκατρείς νομοθετικές παρεμβάσεις για να μη μπουν στη βουλή οι μαχαιροβγάλτες, αλλά να λένε ότι κόβουμε δεξιά κομματίδια. Δεν θέλω προσωπικές επιθέσεις, επιτίθενται ακόμη και στον πατέρα μου. Η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ μου φαίνεται ότι ετοιμάζονται για την ήττα, είπαν ότι αν μπορούσαμε να κάνουμε νοθεία θα την κάναμε. Δεν πολυκοιτάζω δημοσκοπησεις, κάνουμε συγκεντρώσεις και έρχεται κόσμος».

Για την τεχνητή νοημοσύνη και τις ανάγκες που δημιουργεί: «Πήγα και είδα τους διαδραστικούς πίνακες και είδα ένας τελείως διαφορετικό μάθημα. Μιλάμε για επανάσταση και για τους εκπαιδευτικούς και για τους μαθητές. Θα βάλουμε 36.000 πίνακες, να καλύψουμε όλη τη δημόσια εκπαίδευση. Χρειάζονται και προσλήψεις, αλλά όχι μόνο αυτό, είναι ξεπερασμένη λογική αυτό».

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για την έκθεση της PEGA: Υπάρχουν παρατηρήσεις και για την Ισπανία. Πήραμε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση αυτών των λογισμικών, πρέπει να αντιμετωπιστεί πανευρωπαϊκά.

Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Μελέτης Ηλίας: «Έπαιρνα ναρκωτικά, έφτασα κοντά στον θάνατο και οι γονείς μου το έμαθαν από συνέντευξη»

Her News b

Γιώργος Θεοφάνους: Τι απάντησε για τα χαμηλά νούμερα τηλεθέασης της εκπομπής του;

Her News b

Η Katy Perry μίλησε για το άγχος της περί μητρότητας

Her News