HerNews.gr
Health

Υπερκόπωση: Τι την προκαλεί, ποια τα συμπτώματα & τι λύσεις προτείνουν οι ειδικοί

Το burnout ή αλλιώς υπερκόπωση, έχει συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της κατάθλιψης ωστόσο οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι ένα φαινόμενο που πηγάζει κατεξοχήν από τις συνθήκες που βιώνει ένας άνθρωπος στον χώρο που εργάζεται.

Στον εργασιακό χώρο θα πρέπει να αναζητηθεί η απάντηση για τους λόγους που οδηγούν έναν άνθρωπο να νιώθει εξουθενωμένος, εξαντλημένος αλλά και μειωμένη αίσθηση της προσωπικής επιτυχίας και κυνισμού.

Πρόκειται για μια κατάσταση σύμφωνα με τους ψυχολόγους – ψυχιάτρους που μπορεί να συμβεί σε όλους μας, όταν στην δουλειά υπάρχουν διάφορες καταστάσεις, αμφισβήτησης, απαξίωσης, αλλά και πολύωρης εργασίας. Όταν η κατάσταση σε έναν εργασιακό χώρο είναι αφόρητη τονίζουν οι ειδικοί τότε κάνει την εμφάνιση του το burnout το οποίο επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδράτε με τους άλλους στο χώρο εργασίας, αλλά και στη προσωπική σας ζωή.

Όπως διευκρινίζουν οι γιατροί υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους συμβαίνει το burnout και κυρίως εξαρτάται από το άτομο και το πώς το επηρεάζει η εργασία.

Τι είναι το burnout ή αλλιώς υπερκόπωση

Η υπερκόπωση μπορεί να προκύψει όταν μια δουλειά εν τέλει δεν είναι αυτό που περιμέναμε. Αυτή η απογοήτευση μπορεί να δημιουργήσει εξάντληση πολύ εύκολα, όπως και το να κάνει κάποιος μία δουλειά που δεν τον γεμίζει.

Η έλλειψη ελέγχου μπορεί επίσης να είναι πρόβλημα.

Το ίδιο μπορεί και ένα δυσλειτουργικό περιβάλλον με ένα αφεντικό που προσπαθεί να ελέγχει τα πάντα ή αν υπάρχει bullying στο χώρο εργασίας.

Παράλληλα οι ειδικοί τονίζουν ότι η πανδημία του κορωνοϊού, μπορεί να έκανε τα πράγματα χειρότερα, με μια πρόσφατη έρευνα να διαπιστώνει ότι το 52% των εργαζομένων ανέφεραν ότι βιώνουν burnout, 9 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από ό,τι πριν από την πανδημία.

Συμπτώματα

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι κάποιοι άνθρωποι που βιώνουν burnout αρχικά μπορεί να μην συνειδητοποιήσουν ότι αυτό συμβαίνει μέχρι να φτάσουν σε υπερβολική εξάντληση, ψυχική και σωματική.

Όπως επισημαίνουν το burnout μπορεί να μοιάζει με κατάθλιψη, αλλά είναι περισσότερο μια απάντηση στις συνθήκες στο χώρο εργασίας. Ορισμένα συμπτώματα είναι:

Συναισθηματική εξάντληση που μπορεί να μοιάζει με σωματική εξάντληση

Δυσαρέσκεια με την εργασία

Μειωμένη απόδοση στο χώρο εργασίας

Αρνητικά αισθήματα για τα εργασιακά καθήκοντα

Εγκαταλείπετε τα πράγματα που σας αρέσουν εκτός δουλειάς

Αλλαγές στις συνήθειες διατροφής και ύπνου

Θλίψη, θυμός και ευερεθιστότητα

Κατάχρηση αλκοόλ ή ουσιών

Διαβάστε περισσότερα: Vradini.gr

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Αλλεργίες της άνοιξης: Πως να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα

HerNews ka

Μελάνωμα: Αυτά είναι τα συμπτώματα που δεν παρατηρεί κανείς

HerNewskl

Κακές συνήθειες που επηρεάζουν την υγεία σας

Her News