HerNews.gr
Pets

Πως να διατηρήσετε δροσερό τον σκύλο σας τους καλοκαιρινούς μήνες

Πολλοί από εμάς έχουμε βιώσει θερμοπληξία, οπότε δεν πρέπει να μας εκπλήσσει αν το κατοικίδιο μας μπορεί να το βιώσει επίσης. Οι θερμοπληξίες σε κάθε περίπτωση μπορεί να είναι δυνητικά εξουθενωτικές ή ακόμα και θανατηφόρες.

Πώς οι σκύλοι ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματός τους

Οι σκύλοι είναι πολύ διαφορετικοί από τους ανθρώπους στο ότι δεν μπορούν να ιδρώσουν από το δέρμα τους με τον ίδιο τρόπο που μπορούμε εμείς. Αντίθετα, μπορούν να μειώσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους μόνο μέσω των του στόματος, της μύτης και των ποδιών τους.

Παράγοντες που επηρεάζουν το πόσο καλά ένας σκύλος μπορεί να δροσιστεί

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα ενός σκύλου να δροσιστεί κατά τη διάρκεια έντονης ζέστης. Μερικοί από αυτούς τους παράγοντες περιλαμβάνουν:

  • Η γενική κατάσταση της υγείας τους: Μερικοί από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην υγεία ενός σκύλου περιλαμβάνουν την ηλικία, το βάρος και τον τρόπο ζωής.
  • Η ράτσα του σκύλου: Λόγω της επιλεκτικής εκτροφής, ορισμένα σκυλιά έχουν αλλάξει, παίρνοντας χαρακτηριστικά που έχουν ανεπιθύμητες επιπτώσεις στην ικανότητα του σκύλου να λειτουργήσει.
  • Το περιβάλλον: Το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται ένας σκύλος παίζει μεγάλο ρόλο στο πόσο αποτελεσματικά μπορεί να δροσιστεί. Τα σκυλιά με πρόσβαση στη σκιά και τα υδάτινα σώματα μπορούν να δροσιστούν πολύ πιο εύκολα.

Σημάδια υπερθέρμανσης σε σκύλους

  1. Υπερβολικό λαχάνιασμα: Το υπερβολικό λαχάνιασμα συνήθως εμφανίζεται ταυτόχρονα με αυξημένο καρδιακό ρυθμό, υποδηλώνοντας αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος.
  2. Αλλαγή στο χρώμα των ούλων: Τα έντονα κόκκινα ή σκούρα κόκκινα ούλα μπορεί να είναι ένα σημάδι για το αν ο σκύλος σας είναι αφυδατωμένος ή όχι.
  3. Γυαλισμένα μάτια: Τα γυαλισμένα μάτια εκδηλώνονται με μια γυάλινη εμφάνιση παρόμοια με αυτή μιας κούκλας.
  4. Σάλια: Το σάλιο συμβαίνει ως αποτέλεσμα των σκύλων που προσπαθούν να απελευθερώσουν θερμότητα μέσω του στόματός τους.
  5. Αδυναμία: Οι άβολες κινήσεις και τα σαφή σημάδια εξάντλησης υποδηλώνουν αφυδάτωση και υπερθέρμανση.
  6. Έμετος ή διάρροια: Οι σκύλοι μπορεί να απελευθερώσουν περιττώματα ως μέσο απελευθέρωσης θερμότητας από το σώμα τους.

Πρόληψη υπερθέρμανσης σε σκύλους

  1. Παρέχετε άφθονη σκιά και ενυδάτωση: Η ενυδάτωση είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς βοηθά στη διατήρηση των βασικών λειτουργιών. Αυτό περιλαμβάνει τη λειτουργία του εγκεφάλου, τη λειτουργία της καρδιάς και τη σωστή πέψη. Η σκιά βοηθά στη μείωση της ποσότητας του νερού που χάνεται από την υπερθέρμανση στον ήλιο.
  2. Αποφύγετε την άσκηση σε περιόδους ζέστης: Η άσκηση κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό του σκύλου σας και τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος. Σκεφτείτε ότι ο σκύλος σας δεν μπορεί να ιδρώσει, που σημαίνει ότι δεν είναι σε θέση να συμβαδίσει με το μέγεθος του στρες που θα υποβαλλόταν.
  3. Λούστε το σκυλί σας σε δροσερό νερό ή απλώστε μια δροσερή υγρή πετσέτα: Τα δροσερά μπάνια είναι ευχάριστα για τους σκύλους, αλλά είναι εξαιρετικά για να τα κρατήσετε δροσερά αυτό το καλοκαίρι. Εναλλακτικά, οι κρύες υγρές πετσέτες είναι εξίσου αποτελεσματικές, λειτουργώντας σαν στρώμα ιδρώτα, απορροφώντας υπερβολική ποσότητα θερμότητας από τον σκύλο.
  4. Κόψτε του τη μακριά γούνα:  Όσο χαριτωμένος και χνουδωτό ςκι αν είναι ο σκύλος σας, ένα τελείωμα μπορεί απλώς να είναι η διαφορά μεταξύ ενός άνετου καλοκαιριού και της θερμοπληξίας. Μόνο οι σκύλοι που έχουν μονό τρίχωμα πρέπει να κουρεύονται (π.χ. Poodle [και οποιεσδήποτε διασταυρώσεις ράτσας], Μαλτέζ, Shih tzu κ.λπ.) καθώς τα μαλλιά τους συνεχίζουν να μεγαλώνουν και αν δεν τα διαχειριστούν σωστά, μπορεί να είναι άβολα. Το διπλό παλτό τους δρα ως σημαντικός αντιηλιακός και προστατευτικός από τη θερμότητα. 

Τι να κάνετε εάν ο σκύλος σας υπερθερμαίνεται

  1. Αφαιρέστε το σκυλί σας από την πηγή θερμότητας: Το να απομακρύνετε τον σκύλο σας από τον παράγοντα που συμβάλλει στην υπερθέρμανση του είναι ένα βασικό πρώτο βήμα. Η απομάκρυνση των σκύλων από ζεστά περιβάλλοντα όπως το άμεσο ηλιακό φως ή τα αυτοκίνητα είναι απαραίτητη. Τα αυτοκίνητα μπορούν να υπερθερμανθούν πάνω από την προβλεπόμενη θερμοκρασία.
  2. Προσφέρετε νερό: Το νερό είναι απαραίτητο για να βοηθήσετε τον σκύλο σας να ανακτήσει τα χαμένα επίπεδα υγρών του καθώς και να βοηθήσει να δροσίσει το κατοικίδιό σας.
  3. Εφαρμόστε δροσερό, όχι κρύο, νερό στο σώμα: Βεβαιωθείτε ότι το νερό που παρέχετε στον σκύλο σας είναι δροσερό και όχι κρύο. Η ξαφνική παροχή κρύου νερού στον σκύλο σας ενώ υπερθερμαίνεται μπορεί να προκαλέσει σοκ και στα ζωτικά όργανα καθώς και στα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα. Αυτό το θερμοκρασιακό σοκ μπορεί να είναι επώδυνο, εξουθενωτικό καθώς και θανατηφόρο.
  4. Εάν τα συμπτώματα υπερθέρμανσης συνεχίζουν να επιμένουν, επισκεφτείτε έναν κτηνίατρο και λάβετε επαγγελματική θεραπεία στον σκύλο σας.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Δύο νέα πάρκα αποκλειστικά για σκύλους στην Αθήνα

Her News

Υγρή και ξηρή τροφή για γάτες: Ποια να διαλέξετε;

Her News

Αυτός είναι ο Νο1 κανόνας για την εκπαίδευση των σκύλων

Her News