HerNews.gr
Health

Όσα πρέπει να ξέρετε για την σεξουαλική σας υγεία

Η σεξουαλική σας υγεία αναφέρεται στην αναπαραγωγική σας υγεία, η οποία είναι αναπόσπαστο μέρος της συνολικής σας ευημερίας. Είτε είστε σεξουαλικά ενεργές, είτε όχι, πρέπει να επισκέπτεστε τακτικά έναν γυναικολόγο για να εξασφαλίσετε ένα υγιές σώμα και πνεύμα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε όλα τα θέματα που αφορούν τη σωματική και ψυχική ευεξία, αλλά και το αναπαραγωγικό σας σύστημα. Δεν είναι ανάγκη να θέλετε να μείνετε έγκυος, για να γνωρίζετε τα πιο βασικά πράγματα. Η υγεία είναι σημαντική σε κάθε φάση της ζωής μας, ανεξαρτήτως ηλικίας. 

Πότε να επισκεφτείτε πρώτη φορά τον γυναικολόγο σας;

Η πρώτη σας επίσκεψη στον γυναικολόγο σας θα πρέπει ιδανικά να είναι περίπου τη στιγμή που θα αρχίσετε να γίνετε σεξουαλικά ενεργές. Ακόμα όμως κι αν δεν είστε, είναι καλή πρακτική να επισκέπτεστε τον γυναικολόγο σας τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, ειδικά μετά τα 20 σας για να διασφαλίσετε ότι διατηρείται η καλή υγεία του τραχήλου της μήτρας.

Όσο παραμένετε σεξουαλικά δραστήριες, θα πρέπει να κάνετε τακτικούς ελέγχους για σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΝ) και τεστ HPV. Αυτή η πρακτική πρέπει να συνεχιστεί σε όλη σας τη ζωή. Ναι, ακόμη και μετά την εμμηνόπαυση πρέπει να εξετάζεστε!

Τι είναι η σεξουαλική υγεία;

Η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία επικεντρώνεται στη διασφάλιση μιας ευτυχισμένης και δραστήριας σεξουαλικής ζωής για τις γυναίκες και τους συντρόφους τους.

Εκτός από μια ετήσια εξέταση, ο γυναικολόγος σας θα σας λύνει απορίες για οτιδήποτε αφορά τη σεξουαλική σας υγεία. Επίσης θα σας καθοδηγήσει αν έχετε κάποιο θέμα υγείας.

Εάν αισθανθείτε πόνο, κολπικό κνησμό ή αίσθημα καύσου κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Αυτά τα συμπτώματα δυσφορίας μπορεί να είναι σημάδια λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος, βακτηριακές λοιμώξεις ή μολύνσεις ζύμης ή κάτι εντελώς άλλο. Ο έλεγχος και η θεραπεία θα εξασφαλίσει καλή υγεία και θα εξαλείψει οποιαδήποτε ενόχληση κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Αν παρατηρήσετε αλλαγές στον εμμηνορροϊκό σας κύκλο, όπως ακανόνιστη αιμορραγία ή χάσετε μια περίοδο, πρέπει να μιλήσετε και πάλι με τον γιατρό σας. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές και ανάλογα με την ηλικία σας και την κατάστασή σας σε εγκυμοσύνη ή εμμηνόπαυση.

 

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Asperger: Ένα σύνδρομο για δυνητικά ιδιοφυείς ανθρώπους

Her News

Βαλεριάνα: Το ηρεμιστικό της φύσης

Her News b

Ο σωστός τρόπος να σκουπιζόμαστε ώστε να διατηρούμε πάντα καθαρή την…”πίσω πόρτα”

HerNews ka