HerNews.gr
Καριέρα

Freelancer: Πώς θα διαχειριστείς τις ώρες εργασίας;

Freelancer σημαίνει ότι δουλεύεις χωρίς αφεντικό, όποτε θέλεις, απολαμβάνεις τη δουλειά, όπως θέλεις κι επιπλέον  κερδίζεις χρήματα. Αυτό είναι ο ελεύθερος επαγγελματίας, αλλά δεν μπορείς να είσαι πολύ παραγωγική χωρίς τις κατάλληλες ώρες εργασίας. Όταν εργάζεσαι μόνο συγκεκριμένες ώρες την εβδομάδα ή την ημέρα στο σπίτι ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος θέλεις, μακριά από ένα συνηθισμένο εργασιακό περιβάλλον, μπορεί να μην τηρείς συγκεκριμένη καθημερινή ρουτίνα.  

Γράφει η δημοσιογράφος Εύη Μακαβέλου

Όταν δεν έχεις κανέναν να παρακολουθεί την απόδοσή σου κι είσαι μόνη σου, πρέπει να ορίσεις κάποιες βασικές γραμμές που θα ακολουθείς ως freelancer. Εργάζομαι με αυτόν τον τρόπο αρκετά χρόνια και ο μόνος κανόνας που έπρεπε να ακολουθώ συνεχώς είναι  να διαχωρίζω την ημέρα μου σύμφωνα με τις ανάγκες μου. Σίγουρα ο καθένας από εμάς έχει διαφορετικό τρόπο ζωής και ανάλογα με την ημέρα και τις ανάγκες σου, καθορίζεις ένα πρόγραμμα.

Γιατί χωρίς ένα πλάνο πίστεψέ με θα πελαγώσεις και θα καταλήξεις να δουλεύεις ασταμάτητα, μέχρι τα ξημερώματα.

Όρισε σταθερές ώρες για ύπνο

Εάν εργάζεσαι ως freelancer και δεν χρειάζεται να ρυθμίσεις το ξυπνητήρι σε μια συγκεκριμένη ώρα, μπορείς να κοιμηθείς όσο θέλεις. Αν όμως ξενυχτάς συνεχώς για να προλάβεις τον όγκο εργασίας και τις προθεσμίες, σίγουρα θα καταρρεύσεις.

Η έλλειψη ύπνου μόνο καλή δεν είναι για την υγεία σου. Πρέπει λοιπόν να κοιμάσαι 7 με 8 ώρες, ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο, ώστε να είσαι παραγωγική την ημέρα. Για μένα, η καλύτερη ώρα για ύπνο είναι κατά τις 11, όταν τα καταφέρνω και για οκτώ σταθερές ώρες, οπότε όταν ξυπνάω το επόμενο πρωί είμαι γεμάτη ενέργεια.

Βρες τις πιο παραγωγικές ώρες της ημέρας

Ο καθένας έχει μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, όπου είναι πιο παραγωγικός και αποδίδει τα μέγιστα. Εγώ για παράδειγμα το πρωί και νωρίς το απόγευμα είμαι τόσο δραστήρια και μέσα στην ενέργεια που μπορεί να τελειώσω και το 80% της δουλειάς μου.

Δεν είμαι υπέρ του να μοιράζεσαι τη δουλειά όλη την ημέρα, σε κάνει να νιώθεις ότι όλη σου η ζωή είναι μόνο η δουλειά, ακόμα κι αν ορίζεις χρόνους στο ενδιάμεσο για να βγεις έξω ή να απολαύσεις οτιδήποτε άλλο πρέπει να επιστρέψεις στη δουλειά. Αυτό δεν είναι καλό για τη διάθεσή σου και σου ασκεί πολύ άγχος.

Βρες συγκεκριμένες ώρες της ημέρας κι ένα δωμάτιο που σε εμπνέει και άρχισε να γίνεσαι πιο παραγωγική.

Επέλεξε την κατάλληλη ώρα για ένα διάλειμμα

Το να μην σταματάς την εργασία σου κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν σημαίνει να εργάζεσαι αδιάκοπα 5 ώρες. Αυτό δεν θα σε βοηθήσει να είσαι παραγωγική. Πιθανόν να καταλήξεις να βαριέσαι και θα πέφτει η απόδοσή σου.

Είναι υποχρεωτικό θα έλεγα, να κάνεις συγκεκριμένα διαλείμματα εντός των ωρών εργασίας. Προσωπικά μου αρέσει να κάνω ένα διάλειμμα 10 λεπτών κάθε μια ώρα, με βοηθά να επαναφορτιστώ και να προχωρήσω στη δουλειά με πλήρη ενέργεια.

Καλοκαιρινή άδεια: Έτσι θα υπολογίσετε τις ημέρες που δικαιούστε

 Aκολουθήστε μας στo Google News

 

Νεότερα Άρθρα

Καριέρα: Τα πιο περιζήτητα επαγγέλματα του μέλλοντος

Her News

Όσα πρέπει να σκεφτείτε πριν δεχτείτε μια νέα δουλειά

Her News

Το εργαλείο που σας βοηθάει να κάνετε ότι εργάζεστε ενώ δεν εργάζεστε!

Her News