HerNews.gr
Beauty

Δείτε γιατί έχετε ξηρό δέρμα γύρω από το στόμα σας & τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το να αντιμετωπίζετε το ξηρό δέρμα οπουδήποτε στο πρόσωπο (ή το σώμα σας) μπορεί να είναι σοβαρά άβολο και, πολλές φορές, αντιαισθητικό.

Αλλά το ξηρό, ξεφλουδισμένο δέρμα γύρω από το στόμα και τα χείλη σας μπορεί να είναι ιδιαίτερα προβληματικό και ενοχλητικό. Και αν αισθάνεστε ότι εμφανίζεται σε αυτόν τον τομέα περισσότερο από οπουδήποτε αλλού, αυτό μάλλον δεν είναι της φαντασίας σας. 

Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί ένοχοι -βιολογικοί και περιβαλλοντικοί- που θα μπορούσαν να ευθύνονται. 

Τι προκαλεί το ξηρό δέρμα γύρω από το στόμα;

    • Ανατομία: Πρώτον, είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι το δέρμα γύρω από το στόμα διαφέρει από το δέρμα σε άλλα σημεία του προσώπου σας. Δομικά είναι το ίδιο, αλλά υπάρχουν λιγότεροι αδένες λίπους γύρω από τα χείλη και το στόμα παρά στη μύτη ή στο κεντρικό πρόσωπο. Αυτό, με τη σειρά του, τα κάνει εγγενώς πιο επιρρεπή στην ξηρότητα και την ευαισθησία.
    • Έκθεση στον ήλιο: Επειδή τα χείλη εκτίθενται συνεχώς στο ηλιακό φως, μπορούν εύκολα να υποστούν μεγαλύτερη ζημιά από τις ακτίνες UV. Η χρόνια έκθεση στον ήλιο συμβάλλει στην ξηρότητα του δέρματος.
  • Γωνιακή χειλίτιδα: Η γωνιακή χειλίτιδα είναι μια κατάσταση ξηρού δέρματος που εντοπίζεται στις γωνίες του στόματος. Είναι πιο συνηθισμένο σε άτομα με βαθύτερες ρυτίδες γύρω από τα χείλη τους και σε άτομα επιρρεπή στο γλείψιμο των γωνιών των χειλιών. Η παραγωγή σάλιου μπαίνει επίσης στο παιχνίδι. 
  • Ο τρόπος ζωής σας: Το ξηρό δέρμα γύρω από τα χείλη και το στόμα σας μπορεί επίσης να προκληθεί από εξωτερικούς παράγοντες: συγκεκριμένα, το στοματικό διάλυμα και την οδοντόκρεμα σας. Η κανέλα είναι ένα κοινό συστατικό και στα δύο και μπορεί να προκαλέσει μια πραγματική δερματική αλλεργία ή δερματίτιδα εξ επαφής. (Και τα δύο μπορεί να εκδηλωθούν ως ξηρότητα, ερυθρότητα, φαγούρα και ξεφλούδισμα.) Ομοίως,  οποιοδήποτε άρωμα στα προϊόντα για τα χείλη σας μπορεί να προκαλέσει και να επιδεινώσει την ξηρότητα.

Πώς μπορείτε να αποτρέψετε την ξηροδερμία γύρω από το στόμα;

Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες ιατρικές καταστάσεις, η πρόληψη είναι ευκολότερη από τη θεραπεία. Για αρχή, θα θελήσετε να περιορίσετε την έκθεση σε δυνητικά ξηρά συστατικά. Αυτό σημαίνει συστατικά και προϊόντα όπως ρετινοειδή, άλφα και βήτα υδροξυοξέα και θειικά άλατα .

 Ακόμα κι αν αυτά δεν προκαλούν πρόβλημα στο υπόλοιπο πρόσωπό σας, το γεγονός ότι το δέρμα γύρω από το στόμα έχει λιγότερους αδένες λίπους και είναι πιο στεγνό σημαίνει ότι μπορεί να εμφανίσετε ξηρότητα σε αυτήν την τοπική περιοχή. 

Το άρωμα έχει καλή γεύση και σας κάνει να γλείφετε τα χείλη σας (είτε το συνειδητοποιείτε είτε όχι).  Και όταν γλείφετε τα χείλη σας, το σάλιο εξατμίζεται εξαιρετικά γρήγορα, γεγονός που μπορεί να τα στεγνώσει. 

Ομοίως, καλό θα ήταν να επιλέγετε οδοντιατρικά προϊόντα με την ένδειξη «ευαίσθητα ούλα», καθώς αυτά τείνουν να είναι λιγότερο ερεθιστικά και γενικά καλύτερα για το ευαίσθητο και ξηρό δέρμα.

Πώς να αντιμετωπίσετε το ξηρό δέρμα γύρω από το στόμα

Εάν αντιμετωπίζετε ήδη ξηρότητα γύρω από το στόμα, η λύση δεν είναι πολύ διαφορετική από αυτή που θα κάνατε για να περιποιηθείτε το ξηρό δέρμα στο υπόλοιπο πρόσωπό σας. 

Οι δερματολόγοι υπογραμμίζουν τη σημασία της φόρτωσης με ενυδατικούς ορούς και κρέμες. Να είστε σε επιφυλακή για φόρμουλες με κεραμίδια (για να βοηθήσετε στην επιδιόρθωση ενός ελαττωμένου δερματικού φραγμού), μαζί με υαλουρονικό οξύ και γλυκερίνη που προσελκύουν και παγιδεύουν την υγρασία στο δέρμα.

Απλώς βεβαιωθείτε ότι όλα τα προϊόντα που εφαρμόζετε γύρω από το στόμα ή στα χείλη σας δεν περιέχουν άρωμα και περιέχουν ελάχιστα συστατικά για να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα κάποιου άλλου συστατικού να ερεθίσει την περιοχή.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Make up tips: Πως θα πετύχω το πιο λαμπερό μακιγιάζ;

Her News

Ιωάννα Τούνη: Δημιούργησε το απόλυτο statement στο μανικιούρ!

HerNewskl

Αθηνά Οικονομάκου: Η μεγάλη αλλαγή που έκανε στο χρώμα των μαλλιών της!

HerNewskl