HerNews.gr
Health

Τρόφιμα που πρέπει & που δεν πρέπει να τρώτε όταν έχει καύσωνα

Τι σκέφτεστε να κάνετε για να δροσιστείτε πριν κοιμηθείτε απόψε, μετά την πιο καυτή μέρα; Σεντόνια στην κατάψυξη; Βρεγμένη πετσέτα ως πάπλωμα; Μπάνιο με πάγο πριν τον ύπνο; 

Αν και υπάρχουν πολλές παράξενες, βραχυπρόθεσμες λύσεις για τη διάρκεια της ζέστης , ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία σας είναι να αλλάξετε τη διατροφή σας.

Έχοντας αυτό κατά νου, αποφασίσαμε να ψάξουμε και να μάθουμε τι ακριβώς πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώμε για να παραμείνουμε δροσεροί κατά τη διάρκεια αυτού του καύσωνα . Γιατί, αν χρειαζόμαστε κάτι πίσω από τον χειμώνα, είναι η δυνατότητα να κοιμόμαστε όλη τη νύχτα χωρίς να ξυπνάμε με ζεστό ιδρώτα.

Τα φαγητά που πρέπει να τρώτε για να παραμείνετε δροσεροί

Τρόφιμα που πρέπει να φάτε και να αποφύγετε σε έναν καύσωνα - Grazia

Αυγά

Όπως και να τα θέλετε, τα αυγά θα σας στείλουν σε έναν ονειρικό ύπνο. Όχι μόνο αυτό, αλλά είναι επίσης μια πλούσια πηγή του αμινοξέος typtophan, που σημαίνει ότι σας βοηθούν να κοιμάστε καλύτερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, λέγοντας στον εγκέφαλό σας να “κλείσει τα φώτα”. 

Φυλλώδη λαχανικά

Τρόφιμα που πρέπει να φάτε και να αποφύγετε σε έναν καύσωνα - Grazia

Το να παραμένετε ενυδατωμένοι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζέστης, ειδικά αν δεν θέλετε να ξυπνάτε τη νύχτα λαχανιάζοντας για λίγο νερό. Το σπανάκι και άλλα σκούρα φυλλώδη λαχανικά είναι τέλεια για αυτό, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Στην πραγματικότητα, το σπανάκι αποτελείται από νερό κατά 92%. Όχι μόνο αυτό, αλλά είναι εύκολα εύπεπτο, έτσι ώστε το σώμα σας να μην χρειάζεται να εργαστεί πολύ σκληρά και με τη σειρά του να αυξήσει τη θερμοκρασία σας.

Πεπόνι

Τρόφιμα που πρέπει να φάτε και να αποφύγετε σε έναν καύσωνα - Grazia

Αυτό το τέλειο καλοκαιρινό φρούτο δεν είναι μόνο εξαιρετικά δροσιστικό, αλλά αποτελείται από 95% νερό και έτσι είναι ένα άλλο ενυδατικό, δροσιστικό τρόφιμο. Ακόμα καλύτερα, περιέχει λυκοπένιο, το οποίο σας προστατεύει από την έκθεση στον ήλιο. 

Πικάντικα τρόφιμα

Τρόφιμα που πρέπει να φάτε και να αποφύγετε σε έναν καύσωνα - Grazia

Μπορεί να ακούγεται ασυνήθιστο να τρώτε ζεστά φαγητά κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα, αλλά μελέτες έχουν δείξει ότι τα πικάντικα τρόφιμα πραγματικά σας δροσίζουν. Αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος σας, προκαλεί γευστική εφίδρωση του προσώπου, αυξάνοντας την εσωτερική σας θερμοκρασία, έχετε ταιριάξει πραγματικά με την εξωτερική θερμότητα και έχετε προκαλέσει εφίδρωση που με τη σειρά του σας δροσίζει. 

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε για να παραμείνετε δροσεροί

Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα - GraziaΠαγωτό, γλειφιτζούρια και παγωμένο τσάι ή καφές

Στο ίδιο πνεύμα με το να τρώτε πικάντικα τρόφιμα για να δροσιστείτε, η κατανάλωση κρύων φαγητών μπορεί πραγματικά να σας ζεστάνει. Μειώνοντας γρήγορα την εσωτερική σας θερμοκρασία, το σώμα σας αντιδρά υπερβολικά (τόσο δραματικά) και αυξάνει τη θερμοκρασία σας ως απόκριση. Δεν είναι και το καλύτερο συναίσθημα το να μένεις ζεστός και ταλαιπωρημένος ξανά λίγο μετά το τέλος αυτού του υπέροχου παγωμένου καφέ.

Μάνγκο

Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα - Grazia

Τα μάνγκο αποτελούν μέρος μιας ομάδας τροφίμων που διώχνουν το νερό από το σώμα, που ονομάζονται διουρητικές τροφές, και επομένως είναι καλύτερο να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της ζέστης. Εάν ξοδεύετε τη μισή σας μέρα πίνοντας νερό για να παραμείνετε ενυδατωμένοι, δεν έχει νόημα να τα καταστρέφετε όλα αυτά τρώγοντας τροφές που σκοπεύουν να σας απαλλάξουν από το νερό. Άλλες διουρητικές τροφές περιλαμβάνουν μάραθο, αγκινάρες και σπαράγγια.

Κρέας

Το σώμα σας χρειάζεται πρωτεΐνη, ανεξάρτητα από τον καιρό, ωστόσο είναι πιο δύσκολο να χωνέψει και προκαλεί θερμογένεση, η οποία αυξάνει τη θερμοκρασία σας. Έτσι, ενώ μπορεί να περάσετε ολόκληρο το καλοκαίρι αποφεύγοντας τους υδατάνθρακες, είναι πιο εύκολο να αφομοιωθούν στη ζέστη και είναι λιγότερο πιθανό να αυξήσουν τη θερμοκρασία σας. Τούτου λεχθέντος, βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε μια υγιεινή πρόσληψη πρωτεΐνης από κάπου. Ο καύσωνας μπορεί να μας πάρει τον ύπνο, αλλά δεν θα πάρει τα μακροθρεπτικά συστατικά μας!

Αλκοόλ

Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα - Grazia
Μακράν το πιο απογοητευτικό αποτέλεσμα αυτής της έρευνας είναι η ανακάλυψη ότι στην πραγματικότητα θα έπρεπε να αποφεύγουμε τις μπυραρίες σε αυτή τη ζέστη. Όλοι γνωρίζαμε ότι το αλκοόλ είναι γνωστός αφυδατωτής, αλλά είναι λυπηρό παρόλα αυτά. Ένα από τα πιο ισχυρά διουρητικά και η ατελείωτη ούρηση μετά το ποτό είναι η χειρότερη συνοδεία ενός καύσωνα.

 

Νεότερα Άρθρα

Χριστούγεννα: Πώς τα φωτάκια μπορούν να βλάψουν την υγεία μας

Her News

Γάλα αμυγδάλου: Γιατί πρέπει να το καταναλώνεις

Her News b

7 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

HerNews ka