HerNews.gr
Health

Αντηλιακή προστασία: Τα πιο κοινά λάθη που κάνουμε με το αντηλιακό

Το καλοκαίρι, η αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη για να προστατευτούμε από τις έντονες υπεριώδεις ακτίνες (UV) που εκπέμπονται από τον ήλιο. Αυτές οι ακτίνες μπορεί να οδηγήσουν σε ηλιακά εγκαύματα και καρκίνο του δέρματος. Είναι επίσης σημαντικό να εφαρμόζετε σωστά το αντηλιακό σας. Επομένως αποφύγετε τα παρακάτω τέσσερα κοινά λάθη.

Υγιές μαύρισμα

Το μαύρισμα δεν είναι σημάδι καλής υγείας. Το μαύρισμα είναι η προσπάθεια του δέρματός μας να προστατευτεί από ακόμη μεγαλύτερη ζημιά από τις ακτίνες του ήλιου.

Συγκεκριμένα, η μελανίνη σχηματίζεται όταν η υπεριώδης ακτινοβολία χτυπά το δέρμα μας και η υπάρχουσα μελανίνη σκουραίνει. Η χρωστική ουσία προστατεύει τον πυρήνα των κυττάρων του δέρματος για να αποτρέψει τη βλάβη στο γενετικό υλικό. Και η βλάβη στο γενετικό υλικό μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος.

Ωστόσο, υπάρχουν όρια σε αυτόν τον προστατευτικό μηχανισμό μαυρίσματος. Να γνωρίζετε ότι το μαύρισμα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την αντηλιακή προστασία. Το μαύρισμα του ίδιου του σώματος έχει δείκτη αντηλιακής προστασίας από τέσσερις έως έξι βαθμούς το πολύ. Ένα καλό αντηλιακό, ωστόσο, παρέχει δείκτη αντηλιακής προστασίας από 30 έως 50.

Πολύ λίγη ποσότητα αντηλιακού

Μια μικρή ποσότητα από αντηλιακό για όλο το πόδι ή την πλάτη δεν είναι καθόλου αρκετή. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν μόνο το ένα τέταρτο έως τη μισή ποσότητα αντηλιακού που απαιτείται για καλή αντηλιακή προστασία.

Οι ενήλικες χρειάζονται 3 έως 4 κουταλιές της σούπας αντηλιακό για να μπορούν να προστατευτούν από την κορυφή μέχρι τα νύχια.

Αντηλιακό μόνο στην παραλία

Το καλοκαίρι, είναι όλο και πιο σημαντικό να βάζετε αντηλιακό κάθε μέρα. Ακόμη κι όταν πηγαίνουμε με το ποδήλατο στη δουλειά μας ή όταν πίνουμε τον καφέ μας σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος, είμαστε εκτεθειμένοι στις ακτίνες του ήλιου. Αυτή η έκθεση μπορεί να προκαλέσει ζημιά ακόμα κι αν δεν περνάμε ώρες στην παραλία.

Το δέρμα μας δεν συγχωρεί, ούτε ξεχνά τέτοιες εμπειρίες. Με τα χρόνια, οι βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία συσσωρεύονται και μπορούν, στη χειρότερη, να οδηγήσουν σε καρκίνο του δέρματος. Εκτός από αυτό, η υπεριώδης ακτινοβολία κάνει το δέρμα μας να γερνάει πιο γρήγορα.

Ξεχνάμε τα μάτια

Τα μάτια μπορεί επίσης να πάθουν ένα είδος ηλιακού εγκαύματος, γνωστό ως φωτοκερατίτιδα ή υπεριώδη κερατίτιδα με ιατρικούς όρους. Αυτή η επώδυνη πάθηση των ματιών μπορεί να συμβεί μετά από παρατεταμένη, απροστάτευτη έκθεση στις ακτίνες UV. Τα τυπικά συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονο πόνο, φωτοφοβία, δηλαδή δυσφορία στα μάτια σε έντονο φως, θολή όραση και αυξημένη ευαισθησία στο φως. Υπάρχει επίσης κίνδυνος μόνιμης βλάβης στον αμφιβληστροειδή και στον κερατοειδή.

Τα γυαλιά ηλίου προσφέρουν ένα συγκεκριμένο βαθμό προστασίας, αλλά καλύτερα να μην επιλέξετε το φανταχτερό μοντέλο με τους μικρούς, στρογγυλούς φακούς, καθώς κινδυνεύετε να φτάσει στα μάτια η υπεριώδης ακτινοβολία από το πλάι. Θα πρέπει επίσης να ελέγξετε για ετικέτες όπως “UV-400” ή “100% UV προστασία”, που υποδεικνύουν υψηλό βαθμό προστασίας.

Συμβουλές για το πώς να προστατευτείτε από τη θερμοπληξία

 Aκολουθήστε μας στo Google News 

Νεότερα Άρθρα

Πόνοι περιόδου: Μήπως πάσχετε από δυσμηνόρροια;

Her News b

Pfizer: Πως αντιδρά το εμβόλιο στην παραλλαγή Δέλτα;

Her News b

Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μειώνεται αν ασκείστε τακτικά με βαράκια

Her News