HerNews.gr
Health

Συμβουλές για το πώς να προστατευτείτε από τη θερμοπληξία

Η θερμοπληξία μπορεί να συμβεί αρκετά συχνά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Είναι μια σοβαρή πάθηση που πρέπει να θεωρείται επείγουσα κατάσταση. 

Όταν ο καιρός είναι καυτός, το μόνο πράγμα που νιώθουμε οι περισσότεροι από εμάς είναι ότι θέλουμε να δροσιστούμε, είτε κάνοντας μπάνιο σπίτι μας, είτε σε μια κοντινή θάλασσα ή πισίνα.

Ωστόσο, το να περάσετε ώρες προσπαθώντας να δροσιστείτε στο νερό χωρίς επαρκή προστασία από τον ήλιο ή τη ζέστη μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενείς καταστάσεις, με την πιο διαδεδομένη και θανατηφόρα να είναι η θερμοπληξία.

Η θερμοπληξία χαρακτηρίζεται από πυρετό, ζάλη, πονοκέφαλο, κόπωση, μυϊκή αδυναμία, κράμπες, ευερεθιστότητα, υπνηλία, ναυτία και επιληπτικές κρίσεις. 

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να προστατευτείτε από τη θερμοπληξία.

1. Αποφύγετε τον ήλιο από τις 10 π.μ, ως τις 4 μ.μ.

Ειδικά αν έχετε παιδιά, προσπαθήστε να τα εμποδίσετε να βγαίνουν έξω μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ. όταν οι ακτίνες του ήλιου είναι πιο κάθετες στη γη και όταν η έκθεση στις ακτίνες UV είναι πιο επικίνδυνη. Αποφύγετε να κάνετε βαριά άσκηση και αθλήματα τις πιο ζεστές ώρες. Κάντε τις υπαίθριες σας δραστηριότητες νωρίς το πρωί ή το βράδυ. Επίσης, αφήστε στο σώμα σας λίγο χρόνο να προσαρμοστεί στις αλλαγές θερμοκρασίας, ειδικά αφού βρεθείτε σε ένα δροσερό, κλιματιζόμενο δωμάτιο. Να είστε προσεκτικές όταν βγαίνετε για πρώτη φορά στη ζέστη και προσπαθήστε να μεταβείτε σταδιακά από τη σκιά στον ήλιο.

2. Ενυδατωθείτε

Το να αποτρέψετε το σώμα σας από το να αφυδατωθεί είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους πρόληψης της θερμοπληξίας. Όποτε υπάρχει απώλεια υγρών μετά από περιόδους εφίδρωσης , είναι φυσιολογικό να βλέπετε συμπτώματα, όπως κόπωση. Επομένως, βεβαιωθείτε ότι πίνετε πολύ νερό. 

3. Αφήστε το σώμα σας να αναπνεύσει

Δεδομένου ότι είναι πιο πιθανό να ιδρώνουμε σε υψηλές θερμοκρασίες, είναι σημαντικό να φοράμε φαρδιά ρούχα από υφάσματα που αναπνέουν, όπως βαμβάκι και λινό και σε πιο ανοιχτά χρώματα. Αν παρατηρήσετε ότι ιδρώνετε πολύ, να αλλάζετε συχνά ρούχα είναι επίσης μια καλή ιδέα. Προσπαθήστε να αποφύγετε να στέκεστε κάτω από το άμεσο ηλιακό φως. Προστατεύστε το κεφάλι και το πρόσωπό σας με ένα καπέλο με φαρδύ γείσο και γυαλιά ηλίου.

Καύσωνας: Η υψηλή θερμοκρασία το βράδυ αυξάνει τον κίνδυνο θανάτων και καρδιακών προσβολών

 Aκολουθήστε μας στo Google News 

Νεότερα Άρθρα

Ποιο είναι το ιδανικό βάρος για εσάς;

Her News

Εμμηνόπαυση: Οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα

Her News

Γάλα στον καφέ: Να γιατί πρέπει να το κόψεις

Her News