HerNews.gr
Σχέσεις

Πόσο δύσκολο είναι να κάνετε φίλους μετά τα 30;

Συχνά, οι άνθρωποι συνειδητοποιούν πόσο έχουν παραμελήσει να ανανεώσουν τους φίλους τους μόνο όταν αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο γεγονός της ζωής τους, όπως μια μετακόμιση, ας πούμε, ή ένα διαζύγιο.

Καθώς οι άνθρωποι πλησιάζουν τη μέση ηλικία, οι μέρες της νεανικής εξερεύνησης, όταν η ζωή φαινόταν σαν ένα μεγάλο ραντεβού στα τυφλά, σβήνουν. Τα χρονοδιαγράμματα συμπιέζονται, οι προτεραιότητες αλλάζουν και οι άνθρωποι συχνά γίνονται πιο επιλεκτικοί σε αυτά που θέλουν από τους φίλους τους.

Η ιστορία μας δεν είναι ασυνήθιστη. Στα 30 και στα 40 σας, πολλά νέα άτομα μπαίνουν στη ζωή σας, μέσω της δουλειάς, των ραντεβού και, φυσικά, του Facebook. Αλλά οι πραγματικοί στενοί φίλοι – όπως κάνατε στο πανεπιστήμιο, είναι λιγότεροι.

Γιατί είναι δύσκολες οι νέες φιλίες μετά τα 30;

Οι άνθρωποι έχουν ένα “εσωτερικό ξυπνητήρι” που χτυπά σε μεγάλα γεγονότα της ζωής, όπως η ηλικία των 30. Τους υπενθυμίζει ότι οι χρονικοί ορίζοντες συρρικνώνονται. Επομένως είναι ένα σημείο να αποσυρθούν στην εξερεύνηση και να επικεντρωθούν στο εδώ και τώρα. Έχουμε την τάση να εστιάζουμε σε ό,τι είναι πιο σημαντικό συναισθηματικά για εμάς. Οπότε δεν μας ενδιαφέρει να πάμε σε αυτό το κοκτέιλ πάρτι, μας ενδιαφέρει να περάσετε χρόνο με τα παιδιά μας ή τον σύντροφό μας ή την οικογένειά μας.

Καθώς οι εξωτερικές συνθήκες αλλάζουν, γίνεται πιο δύσκολο να πληρούνται οι τρεις προϋποθέσεις που οι κοινωνιολόγοι από τη δεκαετία του 1950 θεωρούν κρίσιμες για την απόκτηση στενών φίλων. Αυτές είναι η εγγύτητα, η ειλικρίνεια και η ευθύτητα.

Για παράδειγμα στον επαγγελματικό κόσμο, η «εγγύτητα» είναι δύσκολο να διατηρηθεί. Οι συνάδελφοι επανατοποθετούνται ή προχωρούν σε νέες θέσεις. Επίσης, στον εργασιακό χώρο συνήθως επικρατεί αθέμιτος ανταγωνισμός. Έτσι οι άνθρωποι μαθαίνουν να κρύβουν τα τρωτά σημεία και τις ιδιορρυθμίες από τους συναδέλφους. Οι εργασιακές φιλίες συχνά αποκτούν μια συναλλακτική αίσθηση. Είναι δύσκολο να πούμε πού τελειώνει η δικτύωση και πού αρχίζει η πραγματική φιλία.

Τέλος επειδή μετά τα 30 πολλοί είναι οι άνθρωποι που αρχίζουν να ζευγαρώνουν, οι προκλήσεις αυξάνονται. Το να γίνετε φίλοι με άλλα ζευγάρια«είναι σαν να κάνετε προξενιό για δύο. Όχι μόνο ανησυχείτε για το αν αρέσετε στην άλλη γυναίκα, ανησυχείτε επίσης αν αρέσετε στον άντρα της.

Γιατί είναι σημαντικές οι φιλίες;

 

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Χωρισμένος με παιδιά: Τι να προσέξετε σε αυτή την σχέση

Her News b

Πότε έρχεται η κρίση στο γάμο; – Συμβουλές για παντρεμένους

Her News

Γιατί ξενέρωσες στη σχέση σου;

Her News