HerNews.gr
Διεθνή

Χαβάη: Από κολώνες ηλεκτροδότησης φέρεται να ξεκίνησε η φονική πυρκαγιά – Στους 99 οι νεκροί

Οι νεκροί που έχουν καταμετρηθεί επισήμως από τις Αρχές του Μάουι είναι 99, όμως υπάρχουν φόβοι πως όσο βελτιώνεται η πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές τόσο θα αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών καθώς μέχρι τώρα έχουν αναφερθεί περισσότεροι από 1.300 αγνοούμενοι.

Είναι η ώρα που η Λαχάινα μετράει τις πληγές της.

Η πόλη των 12 χιλιάδων κατοίκων που σβήστηκε από τον χάρτη μέσα σε λίγες ώρες επικρίνει τις Αρχές για τον τρόπο με τον οποίον αντιμετώπισαν την καταστροφή και εξαπολύουν μύδρους κατά της ιδιωτικής εταιρείας ηλεκτρισμού.

Πεποίθηση των πυρόπληκτων είναι πως η πυρκαγιά ξεκίνησε από ελαττωματικές κολώνες της εταιρείας και καταγγέλλουν πως δεν δόθηκε έγκαιρα η εντολή διακοπής της ηλεκτροδότησης ώστε να μην γίνουν και άλλες εκρήξεις.

Η πυρκαγιά της Χαβάης είναι η πιο πολύνεκρη για πάνω από έναν αιώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επισήμως οι νεκροί είναι 99, όμως δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις που μιλούν για δραματική αύξηση του αριθμού.

«Υπάρχουν 99 επιβεβαιωμένοι θάνατοι. Ο αρχηγός της αστυνομίας θα σας δώσει πιο πολλά στοιχεία. Επιπλέον, η αναζήτηση συνεχίζεται», δήλωσε ο κυβερνήτης της Χαβάης, Τζος Γκριν.

Ξεχειλίζει η οργή των κάτοικων για τις φονικές πυρκαγιές

Τα αργά αντανακλαστικά της κυβέρνησης έχουν εξοργίσει τον κόσμο που τώρα την βλέπει να διαφημίζει με θέρμη τις προσπάθειες εντοπισμού των νεκρών.

«Μέχρι σήμερα, το 25% της περιοχής έχει ερευνηθεί. Ξεκινήσαμε με ένα σκύλο, τώρα έχουμε 20. Θα προχωρήσουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Όμως έχουμε τον σωστό αριθμό εργαζομένων, τον κατάλληλο αριθμό ομάδων που κάνουν αυτή τη δουλειά», ανέφερε η αρχηγός αστυνομίας Μάουι, Τζον Πελετιέρ.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως όσο βελτιώνεται η πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές είναι πιθανόν οι διασώστες να ανασύρουν 10 με 20 νεκρούς κάθε μέρα.

Άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων

Μέχρι τώρα πάνω από 1.300 πολίτες δεν έχουν δώσει σημεία ζωής και θεωρούνται αγνοούμενοι, όμως όσο αποκαθίστανται οι τηλεπικοινωνίες, όλο και πιο πολλοί επικοινωνούν με τους δικούς τους.

Παρόλα αυτά, ο αριθμός των αγνοουμένων δεν μειώνεται σημαντικά.

«Όπως μοιράστηκα νωρίτερα, το μέγεθος της καταστροφής είναι απίστευτο. Έχουν ραγίσει οι καρδιές μας ακόμη πιο πολύ από ό,τι πριν από 48 ώρες όταν είχαμε παραπάνω θανάτους. Επίσης υπήρχαν πάνω από 2.200 κατασκευές που έχουν καταστραφεί. Το 86% από αυτές ήταν σπίτια», ανέφερε ο κυβερνήτης.

Δυστυχώς τα περισσότερα από τα 99 θύματα που έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα βρίσκονταν κοντά στη θάλασσα ή στον ωκεανό, κάτι που σημαίνει πως κανείς δεν ξέρει πόσοι θα βρεθούν μέσα στα καμένα σπίτια.

Εκατοντάδες πολίτες σχηματίζουν μεγάλες ουρές για να πάρουν την προσωρινή άδεια που θα τους επιτρέψει να πλησιάσουν το σπίτι τους.

«Χρειαζόμαστε βοήθεια. Τι θα κάνουμε; Να στήσουμε σκηνές στην παραλία ή να στήσουμε σκηνές στους εργασιακούς χώρους; Λοιπόν, βοηθήστε μας. Χρειαζόμαστε βοήθεια», δήλωσε ένας κάτοικος.

Δυστυχώς, ο Γολγοθάς δεν έχει τελειώσει για τους κατοίκους της Λαχάινα.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Μάικλ Γκάμπον: «Έφυγε» από τη ζωή ο γνωστός ηθοποιός που πρωταγωνιστούσε στις ταινίες του Χάρι Πότερ

HerNews ka

Kate Middleton: Σήμερα έχει τα γενέθλιά της- Πως της ευχήθηκε η Βασιλική οικογένεια

HerNews ka

Chris Evans: O πιο σέξι άνδρας για το 2022 είναι έτοιμος να κάνει οικογένεια

Her News