HerNews.gr
Αφιερώματα

Δέκα μεγαλοπρεπείς εκκλησίες του Αιγαίου αφιερωμένες στην Παναγία

Υπάρχουν πολλές εκκλησίες στα ελληνικά νησιά αφιερωμένες στην Παναγία. Κάποιες μεγαλοπρεπείς, άλλα ταπεινές και ανεπιτήδευτες, πολλές από αυτές χτισμένες σε βράχους σε απρόσιτους λόφους, ή ακόμα και σε σπηλιές που μακραίνουν τις εκπληκτικά όμορφες ακτές του Αιγαίου. Οι ιστορίες τους είναι γεμάτες με θρησκευτικά θαύματα.

Το μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσοπηγής στη Σίφνο

Μονή Χρυσοπηγής

Η περίφημη Μονή Χρυσοπηγής, η πιο γνωστή εκκλησία της Σίφνου , έφτασε να συμβολίζει ολόκληρο το νησί

Χτισμένη το 1650, κάθεται με θέα στη θάλασσα σε μια χερσόνησο στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού που στην πραγματικότητα χωρίστηκε από την ηπειρωτική χώρα, ένα θαύμα που λέγεται ότι συνέβη όταν οι Σιφνιώτισσες κατέφυγαν από πειρατές εκεί πριν από πολύ καιρό. Από το 1964, μεγάλος αριθμός προσκυνητών έχει φτάσει εκεί στον ετήσιο εορτασμό της Ανάληψης και πολλοί γάμοι και βαφτίσεις γίνονται στο ασπροβαμμένο παρεκκλήσι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η εκκλησία του Αιγαίου της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας στην Αμοργό

Η Μονή της Χοζοβιώτισσας στην Αμοργό είναι η δεύτερη παλαιότερη στην Ελλάδα, που χτίστηκε το έτος 1017 από τον Αλέξιο Κομνηνό Α’ και ανακαινίστηκε το 1088. Είναι κυριολεκτικά χτισμένη στην πλαγιά του γκρεμού, σκαρφαλωμένη εκεί επισφαλώς στα 300 μέτρα πάνω από τη η θάλασσα.

Το μοναστήρι δημιουργήθηκε ως φόρο τιμής στη Χάρη της Παναγίας, η οποία είναι η πολιούχος του νησιού. Η εικόνα της μεταφέρεται κάθε χρόνο σε όλα τα χωριά του νησιού.

Είναι αναμφίβολα το ίδιο το καμάρι της Αμοργού, με τους παρθένους λευκούς της τοίχους επενδεδυμένους με πορτρέτα μοναχών και άλλων πνευματικών και πολυάριθμους μικρότερους καλλιτεχνικούς θησαυρούς.

Παναγία της Κοιμήσεως στη Φολέγανδρο

Image

Η μεγαλύτερη εκκλησία της Φολεγάνδρου, αυτό το πανύψηλο οικοδόμημα αφιερώθηκε στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Χτισμένο σε ένα βράχο πάνω από τη «Χώρα» που πιστεύεται ότι ήταν η τοποθεσία αρχαίου ναού, η κατασκευή της πιθανότατα έγινε εφικτή με την επαναχρησιμοποίηση των λίθων από το παλαιότερο κτίριο. Μπορείτε να δείτε αρχαίες επιγραφές, γλυπτά και βάσεις αγαλμάτων στην αυλή καθώς και στο εσωτερικό της εκκλησίας. Η εκκλησία ανήκε σε μοναστήρι.

Η Παναγία η Επισκοπή είναι μια από τις πιο εμβληματικές εκκλησίες της Σαντορίνης

Εκκλησία Παναγίας Επισκοπής

Στο χωριό Επισκοπή Γωνιά (γνωστή και ως Μέσα Γωνιά) βρίσκεται η πανέμορφη βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Επισκοπής.

Η εκκλησία θεωρείται το καλύτερο δείγμα παραδοσιακής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής στο νησί.

Η Παναγία η Επισκοπή χτίστηκε στα τέλη του 11ου αιώνα από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Α΄ Κομνηνό και ως εκ τούτου αποτελεί σημαντικό βυζαντινό μνημείο. Στεγάζει την εικόνα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας, που θεωρείται μία από τις τρεις πιο ανεκτίμητες φορητές εικόνες στον κόσμο.

Παναγία Εκατονταπυλιανή στην Πάρο

Εκκλησίες στην Ελλάδα

Στην Παροικιά, την πρωτεύουσα της Πάρου, κοντά στο λιμάνι, δεσπόζει η επιβλητική εκκλησία της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής. Είναι μια από τις σημαντικότερες και καλύτερα διατηρημένες χριστιανικές εκκλησίες σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την παλιά παράδοση της Πάρου, χτίστηκε στα μέσα του τέταρτου αιώνα από την Αγία Ελένη ή από τον ίδιο τον γιο της, τον Μέγα Κωνσταντίνο, ο οποίος εκπλήρωσε το τάμα της μητέρας του να κατασκευάσει το οικοδόμημα. Στην ίδια τοποθεσία υπήρχε παρεκκλήσι πριν από τον τέταρτο αιώνα.

Λέγεται ότι η ίδια η Αγία Ελένη είχε σταματήσει να προσκυνήσει σε αυτό το μικρό παρεκκλήσι κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος της στους Αγίους Τόπους για να βρει τον Αληθινό Σταυρό του Χριστού. Σύμφωνα με το μύθο, η Αγία Ελένη έκανε όρκο στην εικόνα της Παναγίας ότι θα έχτιζε μια μεγαλύτερη και πιο λαμπερή εκκλησία στη Χάρη Της στην Πάρο, αν έβρισκε τον Αληθινό Σταυρό.

Η Αγία Ελένη εκπλήρωσε τον όρκο της. Ωστόσο, η εκκλησία αργότερα καταστράφηκε, πιθανότατα από πυρκαγιά, και ξαναχτίστηκε επί αυτοκράτορα Ιουστινιανού, στα μέσα του έκτου αιώνα.

Παναγία του Χάρου στους Λειψούς

Εκκλησίες στην Ελλάδα

Αυτή η εκκλησία βρίσκεται στην πλαγιά του λόφου νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας των Λειψών, ενός μικρού νησιού που βρίσκεται νότια της Σάμου . Είναι το σπίτι της μοναδικής εικόνας στην οποία η Παναγία δεν κρατά τον Ιησού Χριστό ως παιδί, αλλά μάλλον μετά τη σταύρωσή του.

Η εικόνα είναι ζωγραφισμένη σε στυλ που είναι μετά τη ρωσική σχολή του δέκατου ένατου αιώνα. Λέγεται ότι το έφεραν εκεί μοναχοί που είχαν εκδιωχθεί από μια από τις μοναστικές κοινότητες του Αγίου Όρους.

Ένα αξιόλογο γεγονός λέγεται ότι γίνεται εκεί κάθε χρόνο από το 1943 μέχρι σήμερα. Κάθε άνοιξη οι πιστοί μαζεύουν κρίνα και τα τοποθετούν σε βάζα μπροστά στην εικόνα της Παναγίας. Τον Αύγουστο, λίγες μόλις μέρες πριν από τη μεγάλη γιορτή, τα λουλούδια, πολύ αφότου έχουν στεγνώσει, αρχίζουν να ξαναμπουμπώνουν, δημιουργώντας έτσι σχετικούς συνειρμούς για τον ατελείωτο κύκλο της ζωής.

Παναγία Τουρλιανή στη Μύκονο

Το μοναστήρι της Παναγίας της Τουρλιανής, νοτιοανατολικά της Χώρας του νησιού, χρονολογείται από τον 18ο αιώνα και διαθέτει ένα μαρμάρινο καμπαναριό με περίτεχνα γλυπτά. Το μοναστήρι ιδρύθηκε αρχικά το 1580 και είναι αφιερωμένο στην προστάτιδα της Μυκόνου.

Το τεράστιο μπαρόκ τέμπλο του, κατασκευασμένο το 1775 από Φλωρεντινούς καλλιτέχνες, έχει μικρές εικόνες τοποθετημένες προσεκτικά ανάμεσα στα ζωγραφισμένα πράσινα, κόκκινα και φύλλα χρυσού λουλούδια της ξύλινης κατασκευής. Στην κορυφή υπάρχουν σκαλιστές μορφές των αποστόλων και μεγάλες εικόνες που απεικονίζουν σκηνές από την Καινή Διαθήκη.

Οι κρεμαστές θυμιατοθήκες με τους ασημένιους δράκους που κρατούν στο στόμα τους κόκκινα αυγά δείχνουν μια σαφή ανατολική επιρροή. Στην αίθουσα της μονής, ένα ενδιαφέρον μουσείο εκθέτει περίπλοκα εκκλησιαστικά κεντήματα και λειτουργικά άμφια, καθώς και ξυλόγλυπτα.

Παναγία Τουρλιανή στη Μήλο

Υπάρχει μια άλλη εκκλησία με το ίδιο όνομα στο νησί της Μήλου, μια πολύ πιο ταπεινή εκκλησία χτισμένη στο λόφο πάνω από το Κλήμα. Πέρα από το ενδιαφέρον εσωτερικό του, είναι ένα ιδανικό μέρος για να απολαύσετε την πανοραμική θέα του νησιού, τον κόλπο του Αδάμαντα και το ηλιοβασίλεμα.

Η Κυρά Παναγία στην Κάρπαθο

Εκκλησίες στην Ελλάδα

Αυτή η εκκλησία ξεχωρίζει λόγω του ασυνήθιστου, χαρακτηριστικού κόκκινου τρούλου της. Ακριβώς κάτω από τον γκρεμό στον οποίο είναι σκαρφαλωμένη απλώνεται μια όμορφη, παρθένα παραλία με κρυστάλλινα νερά.

Η Παναγία της Τήνου 

Εκκλησία της Παναγίας της Τήνου - Εκκλησίες του Αιγαίου

Πολλές προσφορές και προσευχές γίνονται στην Παναγία στην εκκλησία της Παναγίας της Τήνου κάθε χρόνο στο τεράστιο προσκύνημα που γίνεται στην Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου. Στο λιμάνι της Τήνου φτάνουν πιστοί από όλη την Ελλάδα, όπως και αυτοί στη Λούρδη ή στη Φατίμα, για να ανάψουν ένα κερί και να αποτίσουν φόρο τιμής στην Παναγία.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Βασιλιάς Κάρολος: Οι μυστηριώδεις δεσμοί του με την Ελληνική Ορθόδοξη πίστη

HerNews ka

Μελίνα Μερκούρη: Σαν σήμερα γεννήθηκε η «τελευταία ελληνίδα θεά»

Her News

Έλλη Λαμπέτη: Η θρυλική ζωή της μεγάλης σταρ και το τραγικό τέλος

Her News