HerNews.gr
Σχέσεις

Καλοκαίρι: Η θερινή περίοδος είναι «σύμμαχος» ή «εχθρός» των σχέσεων

H περίοδος των διακοπών για πολλούς είναι ένα είδος «βαρόμετρου» που θα κρίνει αν ένα ζευγάρι θα μείνει αγαπημένο ή θα χωρίσει.

Ο Θάνος Ασκητής, δρ. Ψυχιατρικής μίλησε στην πρωινή εκπομπή του MEGA και ξεκαθάρισε αν η περίοδος των διακοπών ευνοεί ή όχι τα ζευγάρια.

«Οι διακοπές βοηθούν, γιατί είναι η περίοδος που έχει το χαρακτηριστικό ο καθένας από εμάς να μπορεί να εκφραστεί και να λειτουργήσει πιο χαλαρά. Στις διακοπές δεν έχουμε ρολόι, οι ενδογενείς και εξωγενείς βιορυθμοί μας διαφοροποιούνται και οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να ζήσουν πιο παιδικές στιγμές».

Διακοπές το ζευγάρι μαζί ή ξεχωριστά;

Μία συχνή αιτία διαπληκτισμού ανάμεσα στα ζευγάρια κατά την διάρκεια του καλοκαιριού είναι εάν θα πάνε διακοπές μόνο μαζί ή αν ο καθένας θα κάνει και διακοπές με τους φίλους του.

Ο κ. Ασκητής σχολίασε: «Δεν υπάρχει καλό ή κακό, αυτό θα πρέπει να είναι επιθυμητό και αποδεκτό και από τις δύο πλευρές. Σε μία σχέση το βασικότερο σημείο είναι η συνεννόηση, η αμοιβαιότητα και η εμπιστοσύνη. Όταν αποφασίσει ένα ζευγάρι να κάνει χωριστά διακοπές με τους φίλους του, μπορεί να δημιουργεί έλξη να βρεθούν μετά οι δυο τους και να μην μεταφραστεί μόνο ως ένας φόβος και καταναγκαστικός εκμοντερνισμός της εποχής».

Από την άλλη, είναι μία πραγματικότητα ότι οι σχέσεις το καλοκαίρι ταλαιπωρούνται. «Οι σχέσεις το καλοκαίρι είναι πιο ταραχώδεις και η κοινωνικότητα του ζεύγους επηρεάζει την διαπροσωπική επικοινωνία», είπε ο δρ. Ψυχιατρικής.

Τα ζευγάρια απιστούν περισσότερο το καλοκαίρι;

Κατά πολλούς η εποχή του καλοκαιριού είναι μία περίοδος όπου η απιστία έχει πιθανότητα να συμβεί πιο συχνά. Ο Θάνος Ασκητής έδωσε την δική του θέση για το θέμα λέγοντας ότι το καλοκαίρι τα ερεθίσματα είναι πιο πολλά και οι άνθρωποι γίνονται πιο παρορμητικοί.

Σημαντική παράμετρος είναι επίσης ότι το καλοκαίρι υπάρχει περισσότερος ελεύθερος χρόνος, έτσι μπορεί να προκληθούν και περισσότερες εντάσεις ανάμεσα στο ζευγάρι, καθώς αυξάνονται οι ώρες και ο χρόνος που μοιράζονται μεταξύ τους, επισήμανε ο Κώστας Κρομμύδας, συγγραφέας – ηθοποιός.

Στο πλαίσιο του ελεύθερου χρόνου μέσα στο καλοκαίρι δεν θα πρέπει να υποβιβαστεί και ο ποιοτικός χρόνος που μπορεί να περάσει κάποιος διαβάζοντας ένα βιβλίο.

«Το διάβασμα το καλοκαίρι είναι λυτρωτικό για τους ανθρώπους, γιατί τους ταξιδεύει με όλες τις αισθήσεις. Το διάβασμα είναι ένα ταξίδι αισθήσεων και φαντασίας», τόνισε ο συγγραφέας.

Μάλιστα, ένα από τα βιβλία του κ. Κρομμύδα έχει τον τίτλο «Ως την άλλη μου ζωή θα σε λατρεύω», μπορεί να ισχύει αυτό όμως;

«Η κοινωνία σήμερα έχει θέσει το συναίσθημα ως αδυναμία»

Ο Θάνος Ασκητής σχολίασε ότι μία τέτοια φράση ακούγεται πολύ αγχωτική.

Και συμπλήρωσε: «Σήμερα οι άνθρωποι δεν δίνουν ούτε λίγα ψίχουλα αγάπης, καθώς έχουν γίνει εγωιστές και εγωπαθείς. Υπάρχει θυμός και επιθετικότητα. Δεν υπάρχει ιδανική σχέση, οι άνθρωποι θα πρέπει να επικοινωνούν κάθε μέρα. Σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αποσύνδεση μεταξύ των ανθρώπων. Δεν θέλουν να επικοινωνούν με τους άλλους, φορούν μία υποκριτική μάσκα, είναι πιο φοβικοί στο να εκφραστούν για να μην εκτεθούν. Η κοινωνία σήμερα έχει θέσει το συναίσθημα ως αδυναμία κι αυτό είναι λάθος».

«Οι άνθρωποι έχασαν τον αυθορμητισμό τους, έγιναν πιο παρορμητικοί, λιγότερο ανεκτικοί και περισσότερο βίαιοι. Το ζευγάρι είναι πολύ βασικό να περνάει λίγο χρόνο μιλώντας», επεσήμανε ο κ. Ασκητής.

Ο δρ. Ψυχιατρικής εξήγησε τις διαφορές που υπάρχουν στις σχέσεις του παρελθόντος με το σήμερα: «Παλιότερα είχαν διαφορετικό κοινωνικό, ηθικό και λειτουργικό πλαίσιο ζωής. Μετά την δεκαετία του ’70 τα ζευγάρια αυτονομήθηκαν οικονομικά, η οικονομία είναι μία βασική παράμετρος μέσα σε ένα ζευγάρι. Κατόπιν τα ζευγάρια σήμερα έχουν πολυ-ερεθισματική ζωή, έτσι γρήγορα αποσυντονίζονται».

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Μακροχρόνιες σχέσεις και χωρισμός

Her News b

Γιατί ένας δεύτερος γάμος είναι πιο πιθανό να αποτύχει;

Her News

Τι είναι στην πραγματικότητα η μονογαμία;

Her News