HerNews.gr
Ελλάδα

Πύρινη κόλαση στην Πάρνηθα – Η φωτιά απειλεί σπίτια, επιχειρούν τα εναέρια μέσα

To MEGA βρίσκεται στο πύρινο μέτωπο της Πάρνηθας και καταγράφουν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις.

Νύχτα αγωνίας πέρασαν οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής, καθώς ο Ασπρόπυργος και η Φυλή βρίσκονται σε πύρινο κλοιό από το μεσημέρι της Τρίτης.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ριχτεί στη μάχη της κατάσβεσης, με 164 πυροσβέστες με 62 οχήματα να επιχειρούν στο σημείο όλη τη νύχτα.

Οι κάτοικοι προσπαθούσαν όλη τη νύχτα να κρατήσουν μακριά τις πύρινες φλόγες από τις αυλές των σπιτιών τους. Με τη φωτιά να έχει κυκλώσει την Πάρνηθα, κάτοικοι αναφέρουν πως εκεί που τελειώνει το δάσος δεν υπάρχουν πεύκα, ωστόσο υπάρχουν ξερά χόρτα, γεγονός το οποίο τους ανησυχεί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, όλο το βράδυ ηχούσαν δυνατές και συνεχόμενες εκρήξεις.

Στοίχημα να μην περάσει η φωτιά στον Εθνικό Δρυμό

Η φωτιά συνεχίζει να καίει στους πρόποδες της Πάρνηθας, ενώ τιτάνια είναι η μάχη των επίγειων και εναέριων μέσων με τις πύρινες φλόγες.

Στο σημείο επιχειρούν 202 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 65 οχήματα, ενώ ρίψεις νερού κάνουν 2 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα Erickson.

Εντός της ημέρας αναμένονται να ενισχυθούν οι εναέριες δυνάμεις και το στοίχημα που έχει θέσει η Πυροσβεστική είναι να μην περάσει η φωτιά στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας.

Στη μάχη με τις φλόγες και οι κάτοικοι στην Πάρνηθα

Με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν ολονύχτια μάχη για την κατάσβεση του ανεξέλεγκτου μετώπου στην Πάρνηθα, πολλοί ήταν οι κάτοικοι που έμειναν πίσω για να προστατέψουν τις περιουσίες τους, συνδράμοντας στο έργο της Πυροσβεστικής.

«Ας είναι καλά η Πυροσβεστική. Τα παιδιά έτρεχαν σαν τρελοί, μπράβο τους, συγχαρητήρια. Έρχονταν συνεχώς αλλαγές του αέρα, ροπές τρελές και κάποια στιγμή γύρισε απότομα, γύρισε τα πεύκα και δεν τα έκαψε. Τέτοια η ταχύτητά της… Οι άνθρωποι να καούν ζωντανοί για να σώσουν τις περιουσίες τους, αυτό το πράγμα δεν το έχω ξαναδεί ποτέ», δήλωσε κάτοικος της περιοχής στο MEGA.

Άλλος κάτοικος εξήγησε τους λόγους που δεν εκκένωσε την περιοχή κι έμεινε πίσω να παλέψει με το πύρινο μέτωπο.

«Δεν έχει πουθενά αλλού να πάω. Τι να κάνεις, εάν δεν το προστατέψεις ή το φυλάξεις; Που να πας; Θα παλέψω μέχρι τέλους, δεν υπάρχει άλλη λύση. Αν καεί το σπίτι θα καούμε κι εμείς. Δεν υπάρχει τρόπος… Αν φύγω τι θα γίνει; Εδώ μπορώ να το προφυλάξω. Αν φύγω, τελείωσε», δήλωσε.

Κι άλλος κάτοικος επέλεξε να μείνει πίσω, αφού πρώτα απομάκρυνε τα ζώα του από τη φλεγόμενη περιοχή. «Θα αφήσεις την περιουσία σου; Μολών λαβέ λες με τη φωτιά», δήλωσε στο MEGA.

Ξεκίνησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα στην περιοχή της Φυλής.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, από τη φωτιά που μένεται στη Δυτική Αττική απειλούνται οι Άγιος Ιωάννης Ρώσος, τα Άνω Λιόσια, η Φυλή – όπου και έχουν σημειωθεί καταστροφές σε σπίτια – και ο οικισμός Ντάρδιζα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι φλόγες έχουν πλησιάσει κοντά σε σπίτια και ήδη καίγονται σπίτια σε οικισμό στο Μενίδι, ενώ τα εναέρια μέσα κάνουν στοχευμένες ρίψεις νερού για να αποκόψουν την κίνηση της φωτιάς προς τους οικισμούς.

Οι ισχυροί άνεμοι δυσκολεύουν την κατάσβεση

Μιλώντας στο MEGA ο Μιχάλης Οικονομάκης, αντιδήμαρχος Φυλής, ανέφερε πως στην περιοχή πνέουν άνεμοι με μεγάλα μποφόρ και μεγάλη ταχύτητα, το οποίο προκαλεί ανησυχία για την έκβαση της φωτιάς.

«Είχαμε ένα μέτωπο πάνω από την περιοχή του Αγίου Νεκταρίου στα Άνω Λιόσια, αυτό καταφέραμε να το περιορίσουμε, γιατί ήρθε και το μεγάλο πυροσβεστικό. Η περιοχή ήταν δύσβατη, καταφέραμε να περιορίσουμε τη φωτιά», δήλωσε.

«Αυτή τη στιγμή φυσάει πάρα πολύ, άνεμοι με μεγάλα μποφόρ και με μεγάλη ταχύτητα. Θα είμαστε όλοι σε επιφυλακή, υπάρχουν όμως αναζωπυρώσεις στον οικιστικό ιστό, τις οποίες παλεύουμε και σβήνουν αμέσως».

Ελπίδα όλων είναι να πέσει το πρώτο φως της ημέρας, ώστε να επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

 

Νεότερα Άρθρα

Κολωνός: Σε επτά νέες συλλήψεις για τον βιασμό της 12χρονης προχώρησε η ΕΛΑΣ

Her News

Ρούλα Πισπιρίγκου: Έφτασε η ώρα της απολογίας της για τις ανθρωποκτονίες της Ίριδας και της Μαλένας

HerNews ka

Γιώργος Βάλλης: Τα ΜΜΕ δίπλα στην προσπάθεια της Π.Ε.Π.Ι.Ε.Θ να στηρίξει ευάλωτους συμπολίτες μας για τα Χριστούγεννα

HerNews ka