HerNews.gr
Συνεντεύξεις

Η Αλέκα Ζωγράφου στο HerNews σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης

Η Αλέκα Ζωγράφου είναι από τις αγαπημένες μου συγγραφείς, που ξεχωρίζω όχι μόνο για τα λογοτεχνικά αριστουργήματα που μας χαρίζει, αλλά και για την προσωπικότητά της.

Η Αλέκα Ζωγράφου μιλά στο HerNews και τη δημοσιογράφο Εύη Μακαβέλου

Πάντα μέσα από τα βιβλία της καταφέρνει να μας ταξιδέψει μέσα από τον χρόνο και τον χώρο και δηλώνω σίγουρα μεγάλη θαυμάστρια! Τώρα είχα την ευκαιρία να μιλήσω για ακόμη μια φορά μαζί της και να μας πει λίγα λόγια για την ίδια, αν ετοιμάζει νέο βιβλίο και για τις διακοπές της.

Έχετε εργαστεί ως δημοσιογράφος στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο και σε έντυπα. Όμως είστε και επιτυχημένη συγγραφέας. Μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια για αυτούς τους ρόλους σας;

Είναι δύο διαφορετικοί ρόλοι. Για την ακρίβεια, το ένα είναι επάγγελμα, ενώ η συγγραφή ιδιότητα. Δεν μπορώ να με φανταστώ πια να μην γράφω. Πάντως, δεν μοιάζουν και αυτό με ευχαριστεί.

Στη δημοσιογραφία τα πράγματα είναι συγκεκριμένα. Στη συγγραφή πάλι, φτάνει η έμπνευση και μπορείς να φτιάξεις κόσμους και ταξίδια από χαρτί και μελάνι.

Συνήθως τι αποτελεί πηγή έμπνευσης για εσάς;

Μπορεί να μου τραβήξει την προσοχή μια λέξη, ένα τραγούδι ή μια όμορφη εικόνα. Μπορεί, όμως και τίποτα από όλα αυτά. Στο μυαλό μου τρέχουν διάφορες ιστορίες που εκεί πιάνομαι και “πλέκω” μια δική μου.

Πώς γεννήθηκε η αγάπη σας για την λογοτεχνία; Ποια ήταν τα λογοτεχνικά ερεθίσματά σας;

Διάβαζα από πολύ μικρή. Εγκατέλειψα γρήγορα τα παραμύθια, γιατί λαχταρούσα να πάρω στα χέρια μου τα πρώτα παιδικά λογοτεχνικά βιβλία. Από τότε, το βιβλίο έγινε απαραίτητο. Όταν ξεκίνησα να διαβάζω σπουδαίους Έλληνες συγγραφείς, ένιωθα μόνο δέος. Ίσως για αυτόν ακριβώς τον λόγο στο άκουσμα της λέξης “συγγραφέας” όταν μου απευθύνονται, αισθάνομαι πολύ μικρή για να τον επωμιστώ. Βολεύομαι μια χαρά και με το “Στην Αλέκα αρέσει να γράφει”.

Μπορείτε να μας πείτε αν ετοιμάζετε κάποιο νέο βιβλίο;

Φυσικά! Φέτος μάλλον η έμπνευση με επισκέφτηκε νωρίς και ήδη έχω φτάσει στα μισά της ιστορίας, κάτι που σημαίνει ότι τον Μάρτη του 2024 θα βρίσκεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Υπάρχει κάποια έκφραση από τα βιβλία σας που σας αγγίζει;

Μμμ! Νομίζω ότι είναι μια φράση που έγραψα στο πρώτο μου μυθιστόρημα. Η ιστορία στο μεγαλύτερο μέρος διαδραματίζεται στο Ρέθυμνο. Κοιτάζοντας το απέραντο γαλάζιο ανηφορίζοντας στην Φορτέτζα, είπα: “Εδώ είναι τελικά που ο ουρανός συναντά τον ορίζοντα…” και έτσι απλά το πρόσθεσα στο βιβλίο.

Ποιο είναι το πρόγραμμα που ακολουθεί η Αλέκα Ζωγράφου μέσα στην ημέρα της;

Τρέχω. Αυτή είναι η ιδανική λέξη. Δουλειά, δουλειά, δουλειά και με μια έντονη αγωνία να κρατήσω δυνάμεις και χρόνο για να συναντηθώ με τους ήρωες του βιβλίου μου.

Ποιο είναι το μότο σας αυτή την περίοδο;

Αυτή την περίοδο και για κάθε περίοδο έχω το ίδιο μότο. “Μην σταματάς να κυνηγάς τα όνειρά σου”. Το δοκίμασα πολλές φορές και πετυχαίνει πάντα. Αυτό συστήνω και στους αναγνώστες μου.

Μιας και όλοι έχουμε σχεδόν γυρίσει από τις καλοκαιρινές μας διακοπές, πείτε μας πώς σας αρέσει να περνάτε αυτές τις ημέρες;

Ήρεμα και με καλούς φίλους. Αναζητώ να βγω λίγο έξω από την καθημερινότητα να απολαύσω τη θάλασσα, τις όμορφες στιγμές με τους δικούς μου ανθρώπους και να κρατήσω δυνατές αναμνήσεις ως το επόμενο καλοκαίρι που εύχομαι πάντα να είναι καλύτερο από αυτό που φεύγει.

Έχετε κάποιον αγαπημένο σας προορισμό;

Ο πιο αγαπημένος μου προορισμός -και μετράει πάνω από είκοσι χρόνια- είναι το Ρέθυμνο. Αγαπώ, όμως, πολύ και τη Σύρο, την Κέρκυρα και φυσικά τον τόπο καταγωγής μου, τον Ορχομενό.

Τι σημαίνουν για εσάς το συναίσθημα και τι η λογική; Κατά πόσο επηρεάζουν τις επιλογές στη ζωή σας;

Νομίζω ότι συναίσθημα και λογική είναι δύο δρόμοι παράλληλοι που δεν θα γίνουν ποτέ σταυροδρόμι. Λειτουργώ με το συναίσθημα και παίρνω πάνω μου τις οποίες συνέπειες, άρα κατά κάποιο τρόπο… πληρώνω τα όποια “χρέη” δημιουργούν οι επιλογές μου.

Ένα μήνυμα για τις γυναίκες που διαβάζουν το hernews.gr ;

Και πολύ καλά κάνουν, θα πω αρχικά και εύχομαι σε όλες τις αναγνώστριες να πιστεύουν στον εαυτό τους. Η ζωή θέλει δύναμη και πάθος και οπωσδήποτε έχει ανάγκη από δυναμικές γυναίκες!

Να είστε καλά, ευχαριστώ για την όμορφη συνέντευξη.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Λάκης Γαβαλάς: «Κατάλαβα τι είναι η ηδονή στον πρώτο μου οργασμό που ήμουν εντεκάμισι χρονών»

HerNews ka

Μαρία Μπεκατώρου: “Δεν έχουμε πια την επιλογή να μένουμε πολύ εκτός τηλεόρασης”

HerNewskl

Σίσσυ Χρηστίδου: Απασφαλίζει για το διαζύγιο με τον Θοδωρή Μαραντίνη – «Έκανα μεγάλη υπομονή αυτά τα χρόνια»

HerNews ka