HerNews.gr
Καριέρα

Η 4ήμερη εργασία μπορεί να λειτουργήσει;

Εάν η ιδέα να εργάζεστε τέσσερις ημέρες την εβδομάδα (4ήμερη εργασία) με την ίδια αμοιβή ακούγεται σαν μουσική στα αυτιά σας, τα αποτελέσματα ενός πιλοτικού προγράμματος από το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να σας δώσουν λόγο για ελπίδα.

Δεκάδες εταιρείες εκεί συμμετείχαν στη μεγαλύτερη δοκιμή για 4ήμερη εργασία και στην πλειονότητα των προϊσταμένων και των εργαζομένων άρεσε τόσο πολύ που αποφάσισαν να διατηρήσουν αυτό τον τρόπο εργασίας. Στην πραγματικότητα, το 15% των εργαζομένων που συμμετείχαν είπαν ότι «κανένα χρηματικό ποσό» δεν θα τους έπειθε να επιστρέψουν στη δουλειά για πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Σχεδόν 3.000 εργαζόμενοι συμμετείχαν στο πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο οργανώθηκε από την ομάδα 4 Day Week Global, σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα Autonomy και ερευνητές στο Boston College και το Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Το πιλοτικό πρόγραμμα για την τετραήμερη εργασία

Οι εταιρείες που συμμετείχαν μπορούσαν να υιοθετήσουν διαφορετικές μεθόδους για να συντομεύσουν τις εβδομαδιαίες εργάσιμες ώρες των εργαζομένων τους. Στην προσπάθεια να πετύχουν την 4ήμερη εργασία μπορούσαν να τους δίνουν μια μέρα άδεια έως τη μείωση των εργάσιμων ωρών τους σε 32 ώρες αλλά έπρεπε να διασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι εξακολουθούσαν να λαμβάνουν 100 % της αμοιβής τους.

Στο τέλος του πειράματος, οι εργαζόμενοι ανέφεραν διάφορα οφέλη. Βελτιώθηκε η ποιότητα του ύπνου και τα επίπεδα άγχους. Είχαν καλύτερη προσωπική ζωή και  ψυχική υγεία. Ο χρόνος που αφιέρωναν οι άνδρες για τη φροντίδα των παιδιών αυξήθηκε, υποδεικνύοντας τις θετικές επιπτώσεις στην ισότητα των φύλων.

Τα έσοδα των εταιρειών παρέμειναν σε γενικές γραμμές τα ίδια κατά τη διάρκεια της εξάμηνης δοκιμής. Αυξήθηκαν όμως 35 % κατά μέσο όρο σε σύγκριση με παρόμοια περίοδο των προηγούμενων ετών. Επιπλέον στα θετικά ήταν ότι οι παραιτήσεις μειώθηκαν.

Από τις 61 εταιρείες που συμμετείχαν στη δοκιμή, οι 56 δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τετραήμερη εβδομαδιαία εργασία. Οι 18 από αυτές δήλωσαν ότι θα είναι μόνιμη η αλλαγή. Δύο εταιρείες παρατείνουν τη δοκιμή της τετραήμερες εργασίας. Τέλος, μόνο τρεις εταιρείες δεν σχεδίαζαν να συνεχίσουν με κανένα τρόπο την 4ήμερη εργασία.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Youpass: Όταν η εκμάθηση ξένων γλωσσών γίνεται… παιχνίδι!

Her News

Workation: Κι όμως, υπάρχει τρόπος να συνδυάσεις δουλειά και διακοπές!

Her News

Έξυπνοι τρόποι να κερδίσετε χρήματα εκτός δουλειάς

Her News